Ανακοίνωση Δημοτικής Παράταξης “Θεσσαλονίκη Μαζί” για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Παρά τις διακηρύξεις των διεθνών οργανισμών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για Πράσινη Ανάπτυξη, ζούμε σε μια περίοδο περιβαλλοντικής βαρβαρότητας. Ακραία καιρικά φαινόμενα αλλά και πανδημία του κορονοϊού συνδέονται με την κλιματική κρίση.

Σε αυτή την κρίσιμη για το περιβάλλον περίοδο, στην Ελλάδα ψηφίστηκε ο νόμος για το περιβάλλον, που οδηγεί σε απορρύθμιση του περιβάλλοντος υπέρ συγκεκριμένων συμφερόντων και επενδυτών όπως η Ελληνικός Χρυσός.
Η Παγκόσμια Ημέρα περιβάλλοντος φέρνει στο προσκήνιο τις ιδέες για την ανάγκη δημόσιου σχεδιασμού των πόλεων και του αστικού χώρου με αύξηση του πρασίνου στα όρια, που θέτει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας,τ ην υπεράσπιση των ελεύθερων χώρων στην πόλη, που τόσο πολύτιμοι αποδείχτηκαν τον καιρό της υγειονομικής κρίσης.
Στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης, υπάρχει και το πρόβλημα του εργοστασίου τσιμέντου ΤΙΤΑΝ. Η αλλαγή της περιβαλλοντικής άδειας του εργοστασίου, εν μέσω πανδημίας και χωρίς διαβούλευση με τοπική αυτοδιοίκηση και συλλογικούς φορείς.
Η συζήτηση για δευτερογενή καύσιμα, εντάσσεται σε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων, με ανακύκλωση, διαλογή στην πηγή, δημιουργία ΜΕΑ, για την επεξεργασία των απορριμμάτων, και μονάδων κομποστοποίησης, και βέβαια “μοίρασμα” του περιβαλλοντικού βάρους στις διάφορες περιοχές. Απαραίτητη προϋπόθεση, η ευρεία διαβούλευση με όλους τους φορείς, για κοινωνική αποδοχή, και χωρίς περιβαλλοντική επιβάρυνση.
Ως δημοτική παράταξη Θεσσαλονίκη ΜΑΖΙ, υπερασπιζόμαστε το αστικό περιβάλλον από την κερδοσκοπία και την ιδιωτικοποίηση, ζητούμε περισσότερο το δημόσιο χώρο και το πράσινο ανά κάτοικο.

Το περιβάλλον είναι η ζωή μας, το περιβάλλον είναι πάνω από τα κέρδη.  

#επικοινωνουμε_ελευθερα
#menoume_speedy