Ερώτηση προς τον κ. Υπουργό Οικονομικών με θέμα: «Έκτακτο επίδομα για τα μέλη των Συνεταιρισμών Ελληνικών Λιμνοθαλασσών (Σ.Α.Σ.Ε.Λ.)», κατέθεσε προς τον κ. Υπουργό Οικονομικών η Βουλευτής Καστοριάς του ΣΥΡΙΖΑ Ολυμπία Τελιγιορίδου.

Η ερώτηση της Ολ. Τελιγιορίδου που συνυπέγραψαν 25 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ:

“Οι επιπτώσεις από την πανδημία έχουν πλήξει μεγάλο αριθμό παραγωγικών δραστηριοτήτων. Στο πλαίσιο αυτό, υπάρχει ανάγκη να προβλεφθούν μέτρα ανακούφισης και για την εκτατική υδατοκαλλιέργεια (εκμετάλλευση λιμνοθαλασσών) – στην οποία απασχολούνται μισθωτές αλιείς – και πλήττεται πέραν των έμμεσων επιπτώσεων από περιορισμούς της διακίνησης, την εξόφληση διατεθέντων αλιευμάτων και την πτώση στην αγορά των αλιευτικών προϊόντων.

Πιο συγκεκριμένα, η οικονομική ζημία των μελών των συνεταιρισμών υπήρξε μεγάλη, καθώς εν μέσω πανδημίας στους τάφρους διαχείμασης υπήρχε μεγάλος αριθμός αλιευμάτων που προορίζονταν για διάθεση στην αγορά την εποχή που εξελίχθηκε η υγειονομική κρίση, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατόν να προωθηθούν προς πώληση αλλά να αφεθούν ελεύθερα.

Τα μέλη των συνεταιρισμών του Συνδέσμου Αλιευτικών Συνεταιρισμών Μισθωτών Ελληνικών Λιμνοθαλασσών (Σ.Α.Σ.Ε.Λ.) αν και είναι επαγγελματίες αλιείς, εξαιρέθηκαν από την καταβολή του επιδόματος γιατί δεν διαθέτουν δικό τους σκάφος, αλλά εργάζονται στα σκάφη που ανήκουν στον συνεταιρισμό και τις αλιευτικές εγκαταστάσεις που είναι μισθωμένες σε αυτόν αφού εργάζονται σε αυτόν ως αλιείς.

Επισημαίνεται ότι οι αλιευτικοί συνεταιρισμοί διαφοροποιούνται από τους αγροτικούς συνεταιρισμούς αφού δεν έχει το κάθε μέλος τους την δική του αλιευτική εκμετάλλευση, αλλά η εκμετάλλευση των μισθωμένων στους συνεταιρισμούς λιμνοθαλασσών διενεργείται με την από κοινού εκμετάλλευση των δημόσιων ιχθυοτροφείων από τα μέλη των μισθωτών-συνεταιρισμών και το σύνολο της παραγωγής το διαχειρίζεται ο συνεταιρισμός.

Επειδή, για τη μείωση των οικονομικών επιπτώσεων θεωρούμε ότι είναι απαραίτητο να προβλεφθεί η ένταξη των μελών των συνεταιρισμών μισθωτών ελληνικών λιμνοθαλασσών στα μέτρα στήριξης που έχουν ληφθεί για άλλους κλάδους της οικονομίας,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1. Προτίθεστε να συμπεριλάβετε τα μέλη των συνεταιρισμών μισθωτών ελληνικών λιμνοθαλασσών όπως είναι καταχωρημένοι στο μητρώο στο έκτακτο επίδομα 800€ λόγω των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας κατά αναλογία με τους εργαζόμενους στις ΚΟΙΝΣΕΠ ή με τους εργαζόμενους στις επιχειρήσεις εντατικής υδατοκαλλιέργειας;”

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Τελιγιορίδου Ολυμπία
Αβραμάκης Ελευθέριος
Αραχωβίτης Σταύρος
Βαρδάκης Σωκράτης
Βαρεμένος Γεώργιος
Βέττα Καλλιόπη
Γεροβασίλη Όλγα
Ελευθεριάδου Σουλτάνα
Ζαχαριάδης Κωνσταντίνος
Ζεϊμπέκ Χουσεΐν
Καφαντάρη Χαρούλα
Κόκκαλης Βασίλειος
Μάλαμα Κυριακή
Μαμουλάκης Χαράλαμπος
Μάρκου Κωνσταντίνος
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
Μουζάλας Ιωάννης
Μπάρκας Κωνσταντίνος
Μωραΐτης Αθανάσιος
Παπανάτσιου Αικατερίνη
Πούλου Παναγιού
Ραγκούσης Ιωάννης
Σκουρολιάκος Παναγιώτης
Τζούφη Μερώπη
Τσίπρας Γεώργιος
Χαρίτου Δημήτριος

#επικοινωνουμε_ελευθερα

#paramenoume_speedy