*Της Κατερίνας Ακριβοπούλου

Με πολλαπλά μηνύματα η προσεκτικά δομημένη ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στην Βουλή για το σκάνδαλο Νοβάρτις, συμπύκνωσε την πολιτική αλλά και την θεσμική στάση του ΣΥΡΙΖΑ , απέναντι στην “σκευωρία συγκάλυψης” από την πλευρά της Ν.Δ. και του Κυριάκου Μητσοτάκη, με …εντολή Σαμαρά.

Επί της ουσίας ο Α.Τσίπρας διεύρυνε όμως το πολιτικό κατηγορητήριο εναντίον της κυβέρνησης , με τα “ψιλά γράμματα” της σημερινής παρέμβασης να συνθέτουν σύμφωνα με πληροφορίες του the faq, ένα ακόμη προοίμιο της κλιμάκωσης που έχει αποφασίσει ο ίδιος σε ο, τι αφορά την αντιπολιτευτική στρατηγική. Εκτός από τα ζητήματα της Οικονομίας με την επικαιροποίηση του προγράμματος “Μένουμε Όρθιοι”, στην ατζέντα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, πρωταγωνισιτικό ρόλο θα έχουν στο εξής και τα ζητήματα διαφθοράς, με αξιοποίηση της θεσμικής εργαλειοθήκης…

Θεσμικά σκληρός και πολιτικά προσηλωμένος στην ομηρία του Κυρ. Μητσοτάκη από την ακροδεξιά πτέρυγα υπό τον Α.Σαμαρά, ο Αλ.Τσίπρας αναμόχλευσε με χειρουργική ακρίβεια, τις μεθοδεύσεις της Ν.Δ. και το αντιθεσμικό αφήγημα που έστησε ένα ολόκληρο σύστημα- συνεπικουρούμενο από τα ΜΜΕ- εις βάρος της κυβέρνησης Τσίπρα, την ώρα που ολοκληρώνονταν η μάχη για την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια…

“Το πρόβλημά του κ. Μητσοτάκη ήταν και είναι με το μέτωπο κατά της διαφθοράς που εκφράζει ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και με εμένα προσωπικά” , υπογράμμισε με έμφαση ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, προβάλλοντας έτσι εμμέσως πλην σαφέστατα την απόλυτη …“αμεριμνησία” και την ηχηρή σιωπή για τα διαδοχικά σκάνδαλα, τα οποία συντελούνται τους τελευταίους 10 μήνες, χωρίς να ανοίγει ρουθούνι…

Με διακριτή την απεύθυνση και προς του δικαστές, ο πρώην πρωθυπουργός δεν χρησιμοποίησε τυχαία τον όρο “φιάσκο” σε ο,τι αφορά τον τρόπο με τον οποίο στήθηκε η προανακριτική επιτροπή για τον Δημ.Παπαγγελόπουλο.

«Δεν προκύπτει κατηγορία και καμία αιτία παραπομπής σε ότι αφορά τον πυρήνα της επιχείρησης του αντιπερισπασμού. Δηλαδή τη μετατροπή του σκανδάλου σε σκευωρία. Και επειδή όταν η πραγματικότητα και η αλήθεια, δεν σας βοηθά, τόσο το χειρότερο για τη πραγματικότητα και την αλήθεια. Αποφασίσατε να μη κολλήσετε σε αυτές τις μικρές λεπτομέρειες. Αφού βρήκατε τον κατηγορούμενο, δεν θα κολλήσετε στην έλλειψη κατηγορητηρίου. Θα το κατασκευάσετε. Και αυτό κάνετε σήμερα», είπε χαρακτηριστικά.

Ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στα πρόσφατα αντιθεσμικά κρούσματα, με αιχμή την προκλητική παρέμβαση Σκέρτσου:

Να μιλήσουμε λοιπόν για δικαιοσύνη.Και να μιλήσουμε και για παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη.Και χθες αλλά και σήμερα.Τώρα, αυτή τη στιγμή που μιλάμε.Ποιος θα μπορούσε να φανταστεί υπουργός παρά τω πρωθυπουργό, να κάνει παρέμβαση για μια δίκη που συγκλονίζει το πανελλήνιο και να παίρνει θέση εναντίον της αγόρευσης της εισαγγελέως, εν θερμώ.Και μετά, αφού βλέπει ότι η παρέμβασή του πέφτει στο κενό, να δηλώνει ότι αφορούσαν προσωπικές του απόψεις.Δικαιούται ο υπουργός παρά τω πρωθυπουργό να μας λέει ότι σχολιάζει με την ιδιότητα του πολίτη και όχι με τη θεσμική του ιδιότητα; Αν ήταν υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ, θα άνοιγε η γη να τον καταπιεί“.

Ο Αλέξης Τσίπρας δεν παρέλειψε επίσης να καταγγείλει την προσπάθεια φίμωσης των δικαστών από την κυβέρνηση, η οποία αποφάσισε πραξικοπηματικά να μην γίνουν εκλογές στην ‘Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων , αλλά να ορισθεί προσωρινή διοίκηση.

“Η Κυβέρνηση Μητσοτάκη, λοιπόν, έχοντας στη σύνθεσή της δυο πρώην ανώτατους δικαστικούς, έχει από την πρώτη στιγμή προκαλέσει ένα χάσμα στο εσωτερικό του ανωτάτου δικαστηρίου της χώρας.Κατάφερε, με τη στάση της γύρω από τον ορισμό της ηγεσίας του Ακυρωτικού Δικαστηρίου και της Εισαγγελίας του,να εμφανίσει τη δικαιοσύνη ως τρόπαιο της πολιτικής εξουσίας και να στιγματίσει πολιτικά τους δικαστικούς λειτουργούς που τοποθέτησε, αφήνοντάς τους έκθετους απέναντι σε οποιαδήποτε καχύποπτη σκέψη.
Τώρα πια καταγγέλλεται, ότι βρίσκεται πίσω από το εν εξελίξει πραξικόπημα στη μεγαλύτερη ένωση δικαστικών λειτουργών, στην «Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων».
Αφού, μέσω της στάσης του Υπουργού Δικαιοσύνης απέναντι στα αιτήματά της, έχετε προκαλέσει την τεχνητή καρατόμηση του σημερινού Διοικητικού Συμβουλίου, με στόχο μέχρι το νέο δικαστικό έτος η ένωση να μείνει σε αναγκαστική αφωνία. Κι αυτό γιατί είναι η Ένωση που τόλμησε να καταγγείλει τις αντιδραστικές πολιτικές που φέρνετε στις εργασιακές σχέσεις και στα δικαιώματα των πολιτών. Είναι η ίδια Ένωση της οποίας τα διαβήματα, επάνω σε πρακτικά ζητήματα οργάνωσης και στελέχωσης των δικαστηρίων, απαξιώνετε. Ούτε βέβαια οι καταγγελίες ούτε τα διαβήματα της Ένωσης, συναντούν το ελάχιστο ενδιαφέρον των ΜΜΕ”, κατέληξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ενδεικτική της αμηχανίας που προκάλεσε στην κυβέρνηση η εφ’ όλης της ύλης τοποθέτηση του Αλ.Τσίπρα, είναι η απάντηση της Ν.Δ. μέσω…κύκλων οι οποίοι επαναδιατύπωσαν το βολικό στερεότυπο ρητορικό τους ερώτημα “τι συνδέει  τον κ. Τσίπρα με τον κ. Παπαγγελόπουλο”.-

#μενουμε_speedy

#menoume_speedy