Σε νέες κινητοποιήσεις την ερχόμενη εβδομάδα προχωρούν οι εργαζόμενοι στο χώρο του Πολιτισμού, με παράσταση διαμαρτυρίας των προεδρείων των καλλιτεχνικών σωματείων, την Τρίτη 12 Μαΐου στις 11.00 π.μ στο Υπουργείο Πολιτισμού, καθώς θεωρούν ότι οι εξαγγελίες του ΥΠΠΟΑ συνεχίζουν να κρατούν τον κλάδο σε αβεβαιότητα. Με ανακοίνωση τους χαρακτηρίζουν «ψίχουλα» τις εξαγγελίες και τονίζουν ότι η Κυβέρνηση με ένα καλά μελετημένο τρόπο, εξασφάλισε ότι, ελάχιστοι καλλιτέχνες θα μπορέσουν να συμπεριληφθούν στα μέτρα στήριξης.

Η Δήμητρα Γαλάνη μίλησε το πρωί της Παρασκευής στον Αθήνα 9. 84 και την Μαργαρίτα Μυτιληναίου. Δε μάσησε τα λόγια της. Αναφέρθηκε στις δύσκολες ημέρες των επώνυμων αλλά και ανώνυμων ανθρώπων του Πολιτισμού, την αντίδραση άλλων χωρών σε σχέση με την πολιτιστική κληρονομία τους, τις δηλώσεις του Φοίβου Δεληβοριά αλλά και τα πολλά λάθη της Υπουργού Πολιτισμού κ. Λίνας Μενδώνη.

«Όλες οι ειδικότητες γύρω από τη μουσική βιομηχανία είναι στον αέρα κανονικά»

«Έχει πάθει μεγάλη ζημιά ο χώρος μας. Η ζημιά αυτή δεν ξέρουμε πού θα βγάλει, είναι αχαρτογράφητο τοπίο ακόμη η κατάσταση, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και παγκοσμίως. Απλά εδώ, επειδή υπήρχε μεγάλη δραστηριότητα, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, λόγω των «ανοιχτών χώρων», μένουν στον αέρα μουσικοί, τεχνικοί και γραφεία παραγωγής- χωρίς να αναφερθώ ιδιαίτερα σ’ εμάς τους καλλιτέχνες, που κι εμείς οι ίδιοι ζούμε από αυτό που κάνουμε. Ξαφνικά όλοι αυτοί οι εργαζόμενοι, όλες οι ειδικότητες γύρω από τη μουσική βιομηχανία είναι στον αέρα κανονικά» δήλωσε μεταξύ άλλων η Δήμητρα Γαλάνη.

«Είναι λίγη η παρουσία της κύριας Μενδώνη. Ψάχνουμε Υπουργό»

Με αφορμή τη δήλωση του Φοίβου Δεληβοριά ότι «δημιουργοί και τραγουδιστές οδηγούνται σε καθολικές απαγορεύσεις μετάδοσης των έργων τους ώστε να γίνει γνωστή στο εξωτερικό αυτή η απαράδεκτη κατάσταση», η Δήμητρα Γαλάνη είπε: «Εκεί έχουμε φτάσει. Επιτρέπεται;! Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά. Έπρεπε να βγει τώρα το Υπουργείο Πολιτισμού και να πει «στηρίζουμε το ελληνικό τραγούδι, την ελληνική μουσική και την ελληνική γλώσσα». Για παράδειγμα, στη Γαλλία, το γαλλικό κράτος για να προστατεύσει τη γλώσσα του ορίζει στα Μέσα 70% γαλλόφωνο ρεπερτόριο και 30% ξένο. Στηρίζει τη γλώσσα του, στηρίζει τον πολιτισμό του.

Εδώ θέλουμε το Υπουργείο Πολιτισμού ενεργό, όχι στα πρακτικά. Για τα πρακτικά είναι το Υπουργείο Εργασίας. Τα Σωματεία θα ασκήσουν τις πιέσεις που πρέπει να ασκήσουν. Εδώ χρειάζεται το Υπουργείο Πολιτισμού και δεν ακούμε τίποτα. Γι’ αυτό υπάρχει βαθιά δυσαρέσκεια και λυπάμαι που το λέω- τα είπε ο Σταύρος Ξαρχάκος πάρα πολύ καλά- είναι λίγη η παρουσία της κύριας Μενδώνη. Ψάχνουμε Υπουργό. Ψάχνουμε για Υπουργό Πολιτισμού. Είναι έντονο και σκληρό αυτό που λέω, αλλά απευθυνόμαστε σε μία κυβέρνηση η οποία ακούει. Αυτό έχει δείξει αυτή η κυβέρνηση. Άρα λοιπόν, πρέπει να μας ακούσει. Δεν είναι δυνατόν να μην έχουν σκεφτεί ένα σοβαρό σχέδιο στην ιστορία αυτή. Δεν είναι απλά εργασιακά τα θέματα, είναι θέματα πνευματικής ιδιοκτησίας. Είναι πολύ σοβαρό. Η πνευματική ιδιοκτησία στα κράτη, για τη Ευρώπη μιλάμε- είναι το επίπεδο του πολιτισμού του κάθε κράτους. Χώρες οι οποίες δεν έχουν κάλυψη σοβαρή της πνευματική ιδιοκτησίας είναι απολίτιστες. Δηλαδή δεν μπορεί κάποιος άνθρωπος, που δεν έχει σοβαρή σκέψη για τα πράγματα, να κάνει τέτοια ζημιά σε μία κυβέρνηση που- αν μη τι άλλο- τα έχει πάει καλά ως τώρα».

Φοίβος Δεληβοριάς: Σας μεταφέρω την απελπισία και την δυστυχία κάποιων ανθρώπων

Ο τραγουδοποιός και πρόεδρος της ΕΔΕΜ Φοίβος Δεληβοριάς μίλησε στη Βάσια Μπακετέα για τα μεγάλα προβλήματα που υπάρχουν στον χώρο των πνευματικών δικαιωμάτων:

«Η Υπουργός Πολιτισμού δεν αναφέρθηκε καθόλου το θέμα των πνευματικών δικαιωμάτων, από το οποίο ζουν πάρα πολλοί άνθρωποι. Δηλαδή ένας άνθρωπος 60 ή 70 ετών του οποίου τα τραγούδια παίζονται καθημερινά και συντροφεύουν τον κόσμο σε αυτήν την δύσκολη περίοδο του, περιμένει κάθε εξάμηνο το μικρό δικαίωμα που του αντιστοιχεί από τις μεταδόσεις. Σταμάτησαν οι συναυλίες, έκλεισαν τα μαγαζιά, έκλεισαν οι χώροι εστίασης και δεδομένο ότι οι οργανισμοί μας που συλλέγουν τα δικαιώματα εννοείται θα σεβαστούν και δεν θα ενοχλήσουν κανέναν πληττόμενο επιχειρηματία για να του ζητάνε δικαιώματα.

Αυτός ο 70χρονος άνθρωπος όμως κάπως πρέπει να ζήσει και να μην πεταχτεί στον δρόμο. Έχουμε πει πάρα πολύ έγκαιρα και στο ΥΠΠΟΑ αλλά και σε άλλα αρμόδια Υπουργεία πόσο σημαντικό θα ήταν να ληφθούν μέτρα, σαν αυτά που έλαβαν όλες οι χώρες για τους οργανισμούς συλλογικής διαχείρισης. Η ΕΔΕΜ με ένα ποσό των 600 –800 χιλιάδων θα σωζόταν. Όχι μόνο για να τα μοιράσει αλλά να μην διώξει και εργαζόμενους της. 

Σας μεταφέρω την απελπισία και την δυστυχία κάποιων ανθρώπων που θα βγουν στον δρόμο το καλοκαίρι είναι ηλικιωμένοι οι πιο πολλοί από αυτούς και λύση δεν υπάρχει. Δεν μιλάμε για τίποτα παράλογο, ούτε για ένα ποσό το οποίο θα κατέστρεφε τον προϋπολογισμό της κυβέρνησης. Ξέρει πολύ καλά η Υπουργός τι πρέπει να κάνει. Είχαμε όλη την περασμένη εβδομάδα επαφές και ξέρει όλο το πλαίσιο με το οποίο μπορεί να μας βοηθήσει. Και είμαστε αυτήν την στιγμή στο χείλος του γκρεμού».

Νέες κινητοποιήσεις και από τα σωματεία

«Για μια ακόμα φορά όμως οι εξαγγελίες της κυβέρνησης, όχι μόνο δεν καλύπτουν τη συντριπτική πλειονότητα των εργαζόμενων και μικρών αυτοαπασχολούμενων, στον χώρο του πολιτισμού» δηλώνουν με ανακοίνωση τους τα μεγαλύτερα καλλιτεχνικά σωματεία, μεταξύ των οποίων το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών, το Σωματείο εργαζομένων στο θέαμα-ακρόαμα, το Πανελλήνιο Σωματείο Τραγουδιστών Ελλάδας

Μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση τους αναφέρουν ότι η Κυβέρνηση με ένα καλά μελετημένο και επιστημονικά επεξεργασμένο τρόπο εξασφάλισε ότι, ελάχιστοι, μετρημένοι στα δάχτυλα συνάδελφοι, θα μπορέσουν να πάρουν το περιβόητο επίδομα των 800 ευρώ, ενώ τονίζουν ότι δεν ανακοίνωσε κανένα άμεσο μέτρο στήριξης προς τους οργανισμούς συλλογικής διαχείρισης πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων.
Κάνουν λόγο για 13 εκατομμύρια τα οποία θα μοιραστούν σε 10 χιλιάδες εργαζόμενους απ’ όλους τους κλάδους. Ενώ τέλος αντιμετωπίζουν με προβληματισμό και τη δημιουργία μητρώου καλλιτεχνών και δημιουργών.

πηγή: athina984.gr