Με την πανδημία να έχει πλήξει με σφοδρότητα την οικονομία και τους εργαζόμενους να βρίσκονται μπροστά σε ένα ντόμινο αρνητικών εξελίξεων το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επικαιροποιεί το πρόγραμμά του, με άξονα τις νέες προκλήσεις που έχουν προκύψει.

Η ραγδαία αύξηση της ανεργίας αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση για την επόμενη μέρα εκτιμά ο ΣΥΡΙΖΑ και εξετάσει με προσοχή τις τελευταίες εξελίξεις αναφορικά με τις οικονομικές συνέπειες της κρίσης της πανδημίας. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έπειτα από την αναλυτική συζήτηση για την τρέχουσα πολιτική επικαιρότητα που έγινε στη σημερινή (11/05)) Πολιτική Γραμματεία προχωρά στην επικαιροποίηση του προγράμματος του θέτοντας τους βασικούς άξονες για την αντιστροφή της κατάστασης.

«Αν συνεχιστεί η πολιτική επιδότησης της ανεργίας και όχι της εργασίας από την κυβέρνηση, το επόμενο διάστημα θα μιλάμε για “χαμένη γενιά”. Ό,τι καταφέραμε σε πέντε χρόνια, κινδυνεύει να χαθεί μέσα σε πέντε μήνες» σημειώνει η ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ, θέτοντας τις βασικές προγραμματικές προτεραιότητες:

  • Στήριξη της εργασίας
  • ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων για να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας
  • αύξηση των δημόσιων επενδύσεων
  • εξειδίκευση σε κλάδους όπως τουρισμός και εστίαση
  • συγκρότηση ενός διχτυού κοινωνικής αλληλεγγύης και ασφάλειας

Στην Κουμουνδούρου επικαλούνται το μέτρο του κοινωνικού μισθού που προωθούν οι κυβερνήσεις της Ισπανίας και της Ιταλίας σημειώνοντας πως «αποτελεί μια πρακτική που οφείλουμε να λάβουμε υπόψη».

Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε αναφορά στην επικαιροποίηση του προγράμματος εστιάζοντας στην αντιμετώπιση των νέων προκλήσεων αλλά και στην άσκηση πίεσης «έστω και τώρα στον κ. Μητσοτάκη» για «να αφουγκραστεί την κραυγή αγωνίας των εργαζομένων».

Η Οικονομία

Σε ό,τι αφορά την οικονομία, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του πολιτικού οργάνου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης «τα πράγματα θα γίνονται κάθε μέρα και πιο δύσκολα κι αυτό θα είναι ορατό στην καθημερινότητα όλων των πολιτών το επόμενο διάστημα. Η κρίση που έρχεται είναι πολύ δύσκολη γι’ αυτό και δεν υπάρχουν εύκολες απαντήσεις».

Το δίλημμα, λοιπόν, για την επόμενη μέρα είναι: «Δημόσιες πολιτικές για τη στήριξη της κοινωνίας ή η κρίση ως ευκαιρία για την αναδιάρθρωση της οικονομίας προς όφελος των ισχυρών και τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων;»

Ο ΣΥΡΙΖΑ επαναφέρει το πρόγραμμα «Μένουμε Όρθιοι», που παρουσίασε στην αρχή της πανδημίας καθώς «έθεσε εγκαίρως τα βασικά εργαλεία για την αντιμετώπιση της κρίσης, τόσο ως προς την ποιότητα των μέτρων όσο και ως προς το ύψος των απαιτούμενων κονδυλίων».

Τέλος, ως προς την εικόνα που επικρατεί στην Ευρώπη, η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά πως μπορεί η κρίση να είναι συμμετρική, αλλά οι επιπτώσεις στις χώρες δεν είναι. «Τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί από την ηγεσία της Ε.Ε. είναι παντελώς ανεπαρκή για να αντιμετωπίσουν το επερχόμενο δριμύ κύμα ύφεσης και ανεργίας. Αν η Ε.Ε. επαναλάβει τα λάθη του παρελθόντος, η συνοχή της θα δοκιμαστεί. Η λήψη γενναίων μέτρων που θα ενισχύσουν την απασχόληση και θα τονώσουν την οικονομία είναι απαραίτητη. Στο πλαίσιο αυτό, η έκδοση ενός ευρωομόλογου, σε συνδυασμό και με άλλα επεκτατικά μέτρα, αποτελεί ένα μέτρο που μπορεί να συμβάλλει στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της συνοχής της Ε.Ε. και της ανάπτυξης των οικονομιών των χωρών-μελών της».

Πηγή: efsyn