Η αντίδραση των οικονομιών της Δύσης απέναντι στον κορονοϊό ήταν «αργή» κι αυτό γιατί οι εν λόγω χώρες δεν έχουν κάποιου είδους εμπειρία στις πανδημίες. Αυτό τουλάχιστον επισημαίνει ο Ραγκουραμ Ρατζαν, πρώην επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ και πρώην Κεντρικός Τραπεζίτης της Ινδίας.
Σε συνέντευξή του στο BBC, o Ινδός οικονομολόγος χαρακτήρισε τα αντανακλαστικά των δυτικών οικονομιών «πιο αργά» αν συγκριθούν με αυτά των ασιατικών. Σύμφωνα με τον Ρατζαν αυτό συνέβη εν μέρει διότι οι ασιατικές χώρες είχαν την εμπειρία από την επιδημία του SARS το 2003.
Ο πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ επικρότησε την αντίδραση της Σιγκαπούρης, της Νότιας Κορέας και του Χονγκ Κονγκ, ενώ για την χώρα του εξέφρασε συγκρατημένη αισιοδοξία ότι εν τέλει δεν θα πληγεί από τον κορονοϊό τόσο έντονα.
Ο ίδιος σχολίασε πως ο μοναδικός τρόπος να ξεπεραστεί η κρίση είναι η συνεργασία και ο λιγότερος προστατευτισμός.
«Είδαμε χώρες να κλέβουν τις ιατρικές προμήθειες από άλλες, άλλες να απαγορεύουν τις εξαγωγές φαρμάκων, αυτή δεν είναι αλληλεγγύη», είπε.
Το μήνυμα που στέλνει σε όλη την ανθρωπότητα είναι πως κανείς δεν πρέπει να πάρει στην πλάκα την πανδημία.
«Δεν είναι παιχνίδι ή κάτι διασκεδαστικό. Είναι ζήτημα ζωής και θανάτου. Χώρες όπως η Ινδία δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα, αν αυτό ξεφύγει», συμπλήρωσε.
Ο οικονομολόγος προχώρησε επίσης σε μια δυσοίωνη πρόβλεψη για τις δυτικές οικονομίες καθώς περιμένει να σημειώσουν μεγάλη ύφεση.
«Κάθε χώρα θα χάσει τουλάχιστον 5 έως 6 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ τουλάχιστον κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους, ενώ σε αριθμούς αυτό μεταφράζεται σε περισσότερα από 2 τρισεκατομμύρια δολάρια», εξήγησε.
(Με πληροφορίες από BBC)