Τις τελευταίες μέρες γίναμε μάρτυρες νέων μέτρων αυστηροποίησης της απαγόρευσης κυκλοφορίας, στα πλαίσια της εκστρατείας επιβράδυνσης της διάδοσης του νέου κορωνοΐού.

Απαγορεύτηκε η κυκλοφορία στις παραλίες της Θεσσαλονίκης και του Βόλου. Επιβλήθηκαν πρόστιμα σε κολυμβητές που κολυμπούσαν μόνοι τους σε άδειες θάλασσες και ανακοινώθηκε ότι απαγορεύτηκαν πολλές θαλάσσιες δραστηριότητες, ακόμα και το κατά μόνας ψάρεμα από την ξηρά.

Υπάρχει – για την ώρα – μια μεγάλη συναίνεση της κοινωνίας για την ανάγκη τήρησης των μέτρων επιβράδυνσης της διάδοσης του Covid-19, τα οποία μάλιστα φαίνεται να αποδίδουν σε ικανοποιητικό βαθμό.

Θα πρέπει όλοι ωστόσο να λάβουμε υπόψιν μας κι έναν άλλο παράγοντα:

Το μακρύ χρονικό διάστημα που εκτείνεται μπροστά μας στη συλλογική αυτή προσπάθεια αποτροπής μιας μαζικής κορύφωσης της πανδημίας.

Αποτελεί κοινή παραδοχή στην επιστημονική κοινότητα, ότι η επιδιωκόμενη αυτή επιβραδύνση συνεπάγεται μια – κατά πάσα πιθανότητα- επιμήκυνση των αναγκαίων μέτρων κοινωνικής απομόνωσης για αρκετούς ή και πολλούς μήνες ακόμη μέχρι την οριστική(;) εκτόνωση του κύματος της πανδημίας.

Ανακύπτουν εύλογα λοιπόν τα ακόλουθα ερωτήματα:

Για πόσο χρόνο μπορεί να υπολογίζει κανείς στην αποδοχή και συναίνεση των κοινωνιών στα μέτρα;

Πόσο έτοιμοι είναι οι πολίτες να δεχτούν ακόμη και υπερβολικά μέτρα, τα οποία δεν παρέχουν κάποια λογικά αποδεδειγμένη προστασία, όπως η απαγόρευση της κατά μόνας κολύμβησης ή του ψαρέματος;

Για πόσο καιρό μπορεί η ζωή να μείνει υπό αναστολή, χωρίς να διεκδικήσει την αυτονόητη ανάγκη της να υπάρξει ολοκληρωτικά;

Σίγουρα η Κυβέρνηση και όλοι μας ευχόμαστε η μεγάλη αυτή “κοινωνική ανωμαλία” να τελειώσει σύντομα.

Καθήκον όμως κάθε Κυβέρνησης είναι, να ζυγίζει με σχολαστική ακρίβεια την αποτελεσματικότητα κάθε περιορισμού που επιβάλει.

Οι προσεχείς μήνες και -φευ- ακόμη και το φθινόπωρο που έρχεται ίσως θα είναι πολύ δύσκολο.

Είναι πασίδηλο, οτι οι κοινωνικές συμμαχίες δομούνται μόνο πάνω στη συναίνεση, στο μέτρο, στη λογική και στην ειλικρινή εξήγηση όλων των παραμέτρων μιας κρίσης.

Είναι η κρίσιμη στιγμή όλα αυτά να ληφθούν έγκαιρα υπόψιν.

Για να μη μιλάμε στο μέλλον για μια εξαιρετική αρχή του τέλους και ένα δραματικό τέλος της προσπάθειας.

Πέτρος Παππάς, MSc, PhD
Ειδικός Γενικός-Οικογενειακός Ιατρός
Διευθυντής Τ.Ε.Π Γενικό Νοσοκομείο Κιλκίς

Μένουμε Speedy
#menoumespeedy