Υποστηρίζει ότι οι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ δεν δείχνουν αλληλεγγύη και καταγγέλλει την επιχείρηση της ΕΕ «Ειρήνη» για την τήρηση του εμπάργκο όπλων ως «μονομερή υπέρ του Χάφταρ»

Επίθεση στη Γαλλία με αφορμή την έρευνα που εκκίνησε το ΝΑΤΟ για το περιστατικό μεταξύ γαλλικής φρεγάτας και τουρκικών πολεμικών πλοίων ανοιχτά της Λιβύης, έκανε ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος κατηγόρησε τους συμμάχους ότι «δεν επιδεικνύουν αλληλεγγύη».

Στις 10 Ιουνίου, η γαλλική φρεγάτα, που δρούσε στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού σχεδίου «Ειρήνη», επιδίωξε να προσδιορίσει την ταυτότητα ενός φορτηγού πλοίου, το οποίο θεωρείτο ύποπτο για μεταφορά όπλων προς τη Λιβύη, παραβιάζοντας το εμπάργκο όπλων. Τουρκικά πολεμικά πλοία φώτισαν τρεις φορές με τα ραντάρ τους τη φρεγάτα, ενέργεια που η Γαλλία χαρακτήρισε «εξαιρετικά επιθετική και το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε ότι θα ελέγξει το περιστατικό.

Ο Χουλουσί Ακάρ επιτέθηκε στο Παρίσι, λέγοντας ότι η Άγκυρα «αναμένει από τους συμμάχους της να ενεργούν με αλληλεγγύη και να μη δημιουργούν τεχνητά προβλήματα για προωθήσουν πολιτικούς στόχους». Επίσης είπε ότι η κατηγορίες της Γαλλίας περί «παρενόχλησης, είναι εντελώς αβάσιμες σύμφωνα με τα έγγραφα, τις πληροφορίες και τα στοιχεία που έχουν καταγράψει» τα τουρκικά πολεμικά πλοία, ενώ υποστήριξε ότι έχει ήδη καταθέσει στο ΝΑΤΟ ντοκουμέντα που «αποδεικνύουν ότι η Τουρκία ενεργούσε νόμιμα».

Οι δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Άμυνας ήρθαν μόλις μία μέρα μετά ανάλογες δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος κατά τη συνάντηση που είχε με τον Ιταλό ομόλογό του, Λουίτζι ντι Μάιο, και με αφορμή την έκκληση του Ιταλού αξιωματούχου να γίνεται σεβαστό το εμπάργκο όπλων για τη Λιβύη, είπε ότι η «Ειρήνη» είναι μια επιχείρηση «προκατειλημμένη» και λειτουργεί υπέρ του Χαλίφα Χάφταρ.

Τόνισε δε ότι η ευρωπαϊκή αποστολή «δεν έλαβε υπόψη τα αιτήματα και τις ανησυχίες» της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης της Λιβύης, υπό τον Σαγέζ Αλ-Σάρατζ, τον οποίο στηρίζει η Άγκυρα στον λιβυκό εμφύλιο.

«Λέει (σ.σ. η Ειρήνη) τίποτα για τα ρωσικά αεροπλάνα που φτάνουν στη Λιβύη από τη Συρία; Ενδιαφέρεται για τα όπλα που παρέχονται από το Αμπού Ντάμπι; Υπάρχουν αναφορές σχετικά με την προμήθεια όπλων στον Χαφτάρ από τη Γαλλία;», είπε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Η αποστολή “Ειρήνη” δεν είναι αντικειμενική και δεν συμβάλλει στην επίλυση του προβλήματος της Λιβύης ή στον σεβασμό του εμπάργκο», ισχυρίστηκε, αμφισβητώντας τον Λουίτζι ντι Μάιο που δήλωσε ότι στην Ε.Ε. «πιστεύουμε ότι αυτή η αποστολή μπορεί να συμβάλει, ακόμα κι αν δεν είναι πανάκεια, στην επιβράδυνση της εισόδου όπλων στη Λιβύη και στον σεβασμό του εμπάργκο των Ηνωμένων Εθνών».

Επίθεση και στον ΟΗΕ

Στο μεταξύ, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών επιτέθηκε και στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, με αφορμή την έρευνα που διεξάγει έπειτα από καταγγελίες ότι άνδρες που τελούν υπό τουρκικές εντολές στη Λιβύη έχουν προβεί σε ακρότητες και εγκλήματα πολέμου στην πληγείσα από τον εμφύλιο χώρα.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Χαμί Ακσόι, δήλωσε ότι οι καταγγελίες, που αφορούν Σύρους μαχητές που πήγαν στη Λιβύη με εντολή και στήριξη της Άγκυρας για να πολεμήσουν στο πλευρό των κυβερνητικών δυνάμεων, είναι «αβάσιμες».

«Απορρίπτουμε τις αβάσιμες και ατυχείς κατηγορίες που περιλαμβάνει η ανακοίνωση», ανέφερε και τόνισε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να ενισχύει τη νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης όπως της έχει ζητηθεί, ενώ παραμένει δεσμευμένη στην εξεύρεση πολιτικής λύσης στο Λιβυκό υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

Ωστόσο, τόνισε ο Χαμί Ακσόι, η Άγκυρα επιφυλάσσεται για τις καταγγελίες της αρμόδιας επιτροπής Ειδικών Ερευνών της Ύπατης Αρμοστείας, διότι «δεν έχει ζητήθεί η άποψη της Τουρκίας και βασίζονται σε κατηγορίες των οποίων η αντικειμενικότητα, η ακρίβεια και οι πηγές είναι αμφισβητήσιμες.

Επίσης, κατηγόρησε τις δυνάμεις του Χαλίφα Χάφταρ για βιαιότητες εις βάρος αμάχων, και κάλεσε τον ΟΗΕ «να ερευνήσει τους μισθοφόρους του πειρατή Χάφταρ, αντί να κάνει αβάσιμες καταγγελίες».

Πηγή: efsyn.gr