Στις σκιές που δημιουργεί η οικονομική διαχείριση της κρίσης που προκάλεσε η πανδημία αναφέρεται άρθρο που φιλοξενεί σήμερα ο Guardian.

Ο Αποστόλος Φωτιάδης γράφει στην βρετανική εφημερίδα πως ενώ για τον υπόλοιπο κόσμο η Ελλάδα αποτελεί ένα σχετικά επιτυχημένο παράδειγμα διαχείρισης της υγειονομικής κρίσης, υπάρχει και η άλλη πλευρά αυτού του success story και ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη χρησιμοποιεί την πανδημία για αδιαφανή διαχείριση δημοσίου χρήματος.

Έτσι, ενώ απ’ τη μια αναφέρεται στο πως σώθηκαν ζωές απ’ το lockdown, σχολιάζει πως «γίνεται ολοένα και πιο ξεκάθαρο ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη χρησιμοποιεί την έκτακτη κατάσταση ως πρόσχημα για να προωθήσει αρκετά σκιώδεις και αμφιλεγόμενες δημόσιες συμβάσεις».

«Μια σειρά αποκαλύψεων έχει επηρεάσει την υπόληψη της κυβέρνησης. Και ενώ η οικονομία κινείται στην κόψη του ξυραφιού, η προσέγγιση της διοίκησης στα δημόσια οικονομικά δύσκολα θα γεμίσει τους Έλληνες με αισιοδοξία για οικονομική ανάκαμψη», τονίζει το άρθρο.

Επιπλέον, σημειώνει ότι οι απευθείας αναθέσεις και η μετακύληση σε ιδιωτικές εταιρείες της διαχείρισης μέτρων στήριξης για τον Covid-19  «έχουν εγείρει σοβαρά ερωτήματα για τις προθέσεις της κυβέρνησης».

Ο αρθρογράφος κάνει αναφορά στο φιάσκο της τηλεκατάρτισης, για το οποίο τον Απρίλιο ο πρωθυπουργός χρειάστηκε να παρέμβει ώστε να ακυρωθεί, καθώς και στο τεράστιο θέμα της ενημερωτικής καμπάνιας αξίας 20 εκατ. ευρώ που διαχειρίζεται μια ιδιωτική εταιρεία. «Παρά τα κοινοβουλευτικά αιτήματα η κυβέρνηση αρνείται να μπει σε οικονομικές λεπτομέρειες για το πρόγραμμα», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Το άρθρο στέκεται και στα μυστικά κονδύλια του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, ως παράδειγμα αδιαφανούς διαχείρισης δημοσίου χρήματος.

«Μέχρι τώρα η έλλειψη διαφάνειας από την πλευρά της Ελλάδας σχετικά με τα δημόσια οικονομικά της έχει περάσει απαρατήρητη εκτός των συνόρων της. Αλλά με την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ένα ταμείο ανάκαμψης από τον Covid-19, που θα μπορούσε να φέρει περίπου 32 δισ. ευρώ στη χώρα, αυτό δεν θα παραμείνει έτσι», σχολιάζει ο αρθρογράφος.

«Η εντύπωση ότι η διοίκηση κακοδιαχειρίζεται τα δημόσια οικονομικά, ενώ ζητά από εκατομμύρια επιχειρηματίες και εργαζόμενους να αιμορραγούν προς όφελος όλων δεν είναι βιώσιμη. Η κυβέρνηση χρειάζεται ηθική νομιμοποίηση για την επιβολή δαπανηρών αποφάσεων. Και παρόλο που αυτά τα σκάνδαλα δεν έχουν συγκλονίσει ακόμη το κοινό, καθώς η ύφεση μεγαλώνει θα αποκτήσει νέα σημασία», τονίζει επίσης.

Και καταλήγει σημειώνοντας πως ο πρωθυπουργός πρέπει να επαναφέρει εντός γραμμής τη διοίκηση των δημόσιων οικονομικών «προτού μια κρίση εμπιστοσύνης γίνει ακόμα μεγαλύτερη απειλή απ’ την ίδια την πανδημία».

 

Πηγή: efsyn.gr