Eνα χρόνο κυβέρνησης από τη ΝΔ, ιδιαίτερα το διάστημα της πανδημίας, έχει γεμίσει ερωτήματα και αμφιβολίες τον κόσμο για τα όσα απατηλά ευχολόγια άκουγε πριν ένα χρόνο.  Ταυτόχρονα μέρα με τη μέρα ενισχύονται οι φόβοι του κόσμου ότι ο αυταρχισμός και η αντισυνταγματικότητα των πεπραγμένων της νεοφιλελεύθερης κυβέρνησης έρχονται σε σύγκρουση με τις δικές του ανάγκες και τα δικά του όνειρα.

Και ξαφνικά, εμφανίζεται η εκλογολογία και ζούμε το θέατρο του παραλόγου! 

Όποιος αμφιβάλει ότι η εκλογολογία προέρχεται από την ίδια την κυβέρνηση θα πρέπει να γνωρίζει ότι οι εκλογολόγοι σύμβουλοι και προπαγανδιστές της κυβέρνησης χειρίζονται με μαεστρία τα μέσα που διαθέτουν : διοχετεύουν φήμες και απόψεις, τις γυρνάνε με πλήρη σχεδιασμό στα ΜΜΕ , δημιουργούν την αντιπαράθεση η οποία και δεν έχει ουσία , ακολουθούν επίσημες διαψεύσεις και τελευταία εμφανίζεται ο πρωθυπουργός , που δήθεν βάζει τα πράγματα στη θέση τους, ανυψώνοντας για άλλη μια φορά το προφίλ του, προσπαθώντας να εκμαιεύσει και ηθικό πλεονέκτημα αποδίδοντας την εκλογολογία στον ΣΥΡΙΖΑ.

Βέβαια ξέρει πολύ καλά ο κ, Μητσοτάκης και οι σύμβουλοί του ότι για να πάρεις εκλογές απαιτείται πρωτίστως να καλλιεργηθεί κατάλληλα το πολιτικό και κοινωνικό έδαφος. Επίσης γνωρίζει πολύ καλά ότι περιπτώσεις αυτοδυναμίας δεν υπάρχουν καν υπό τις παρούσες συνθήκες και ότι πρέπει να βρει τυχόν δυνατότητες για κυβέρνηση συνεργασίας, κάτι που είναι πολύ δύσκολο και συγκυριακά και γενικότερα ως φιλοσοφία μια και η συγκεκριμένη ομάδα πολιτικών έχει καβαλημένο καλάμι . Επίσης γνωρίζει πολύ καλά ο ίδιος και οι σύμβουλοί του ότι κυβερνήσεις συνεργασίας είναι πιο εύκολο να δημιουργηθούν όταν έχουν προοδευτικό πρόσημο και ιδιαίτερα όταν οι εκλογές διενεργούνται σε κλίμα γενικής ύφεσης.

Το βασικό όμως ερώτημα είναι γιατί να θέλει εκλογές ;  Ιδού απλά η απάντηση : 

Οι επιπτώσεις στην Ελληνική οικονομία θα είναι δραματικές. Η υγειονομική κρίση η οποία πλέον μετεξελίσσεται σε καταστροφική οικονομική λαίλαπα θα πλήξει σχεδόν το σύνολο της ελληνικής οικονομίας ακόμα και τομείς που δεν είχαν πληγεί από την προηγούμενη δημοσιονομική κρίση (τουρισμός, μεταφορές, εξαγωγές κ.ά.). 

Σύμφωνα με γενικότερες προβλέψεις η ανεργία στην Ελλάδα αναμένεται να ανέλθει στο 19,6% – 20% το 2020 και να υποχωρήσει ενδεχομένως το 2021. Η κρίση που πρόκειται να ενταθεί, σύντομα θα επιδεινώσει και πάλι την κοινωνική κατάσταση μεγάλων τμημάτων του πληθυσμού και θα αυξήσει την εισοδηματική ανισότητα. Πριν από την έξαρση της πανδημίας, το ποσοστό του ελληνικού πληθυσμού που αντιμετώπιζε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού εξακολουθούσε να είναι από τα υψηλότερα στην ΕΕ, σκεφτείτε τι θα συμβεί το επόμενο 10 μηνο. Οι οικονομικές επιπτώσεις της κρίσης στην Ελλάδα λόγω του COVID-19 αναμένεται να είναι πιο σοβαρές, διότι συγκριτικά με άλλα κράτη μέλη η χώρα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τους τομείς του τουρισμού και των μεταφορών. Στον τομέα του τουρισμού, η Ελλάδα πλέον χάνει μεγάλο μέρος των εσόδων σε σύγκριση με το 2019. Ο τουρισμός είναι ο σημαντικότερος εξαγωγικός κλάδος υπηρεσιών της ελληνικής οικονομίας και αντιστοιχούσε στο 45 % των εξαγωγών υπηρεσιών. Επιπλέον, ο τομέας της ναυτιλίας, ο οποίος αντιστοιχεί στο 40 % των εξαγωγών υπηρεσιών, αναμένεται επίσης να πληγεί από πτώση της ζήτησης, καθώς το παγκόσμιο εμπόριο επιβραδύνεται λόγω της πανδημίας. 

Οι μερικώς αισιόδοξες προβλέψεις πριν την πανδημία για ανάπτυξη το 2020 στην Ελλάδα κατά +2% έως 2,5% , αντικαταστάθηκαν από εκτιμήσεις για ύφεση λόγω κοροναϊού η οποία σύμφωνα με το αισιόδοξο σενάριο θα περιορίζονταν από το -0,5 έως το -1,5%, ενώ πλέον η ύφεση εκτιμάται από 9% – 10% χωρίς να υπολογίζονται τα μέτρα ενίσχυσης και μετάθεσης αποπληρωμής υποχρεώσεων σε βάθος χρόνου. Θα πρέπει να γίνει πλήρης συσχετισμός αυτών των επιβαρύνσεων αν θέλουμε να έχουμε τη πραγματική εικόνα της ύφεσης που θα μας χτυπήσει την πόρτα λίαν συντόμως . 

Είναι άκρως αμφίβολη και δεν στηρίζεται σε μακροοικονομικά μοντέλα ή προσπάθεια πρόβλεψης της κυβέρνησης η οποία μιλάει για πρόσκαιρη ύφεση και ανάκαμψη τον επόμενο χρόνο. 

Για όποιους γνωρίζουν βασικούς κανόνες μακροοικονομικών η διάρκεια παραμονής στην ύφεση θα είναι αργή και βασανιστική με πολύ δυσκίνητους ρυθμούς ανάκαμψης μια και υπάρχουν στο μοντέλο και αρκετοί αστάθμητοι παράγοντες: επιπτώσεις στην διεθνή οικονομία, καινούργιος επιδημιολογικός κύκλος με τοπικά ή καθολικά Lockdown, επηρεασμός στα οικονομικά των τουριστικών οργανισμών, των αεροπορικών εταιριών ,των δυνητικών τουριστών , τη προσαρμογή των επιχειρήσεων στα καινούργια δεδομένα, την πορεία ανάκαμψής τους σε βάθος χρόνου κλπ.

Η έκθεση του ΟΟΣΑ για τις επιπτώσεις της πανδημίας και των μέτρων που ελήφθησαν υπολογίζει μεγαλύτερη εκτιμώμενη ύφεση της τάξης του -30%  έως -35% για την Ελλάδα υπό συγκεκριμένες παραδοχές.

Οι λόγοι λοιπόν  που συνηγορούν υπέρ των πρόωρων εκλογών για λογαριασμό της ΝΔ είναι 

     Η αξιοποίηση του φερόμενου, κατά τις πληρωμένες δημοσκοπήσεις, (εφήμερου) προβαδίσματος της ΝΔ 

 

  • ο φόβος ότι οι οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις θα λάβουν εκρηκτικές διαστάσεις

 

  • ο πάγιος εφιάλτης της ΝΔ, που είναι η απλή αναλογική, με την οποία θα διενεργηθούν οι επόμενες εκλογές που θα αποτρέψει την όποια προοπτική αυτοδυναμία της. Ιδιαίτερα δε αν περάσει χρονικό διάστημα με ύφεση , όποτε τα ποσοστά αποδοχής θα τείνουν να έχουν κάθετη πτώση
  • οι δύσκολοι πολιτικοί συσχετισμοί και συμμαχίες με σύγκλιση προγραμματική.

 

Η ΝΔ λοιπόν, ΥΠΟΤΙΘΕΤΑΙ ότι δεν έχει καμία δικαιολογία να θέλει εκλογές, αλλά στη πραγματικότητα ΚΑΙΓΕΤΑΙ ΝΑ ΠΑΕΙ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΛΥΣΗ μια και δεν έχει και άλλες επιλογές διότι θα βρεθεί στη δίνει αντιδράσεων για τα τεράστια λάθη διαχείρισης της υγειονομικής κρίσης και της ανυπαρξίας των κυβερνητικών σχεδιασμών για την επόμενη μέρα, με αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός καταστροφικού οικονομικού τσουνάμι. 

 

#επικοινωνούμε_ελεύθερα

#paramenoume_speedy