*Του Παναγιώτη Γεωργιάδη Δικηγόρου Παρ΄ Αρείω Πάγω και Α. Συντονιστή της δημοτικής παράταξης του Δήμου Θεσσαλονίκης ΄΄Θεσσαλονίκη Μαζί΄

Την Παρασκευή στις 12-06-2020, εγκρίθηκε από την Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η τροποποίηση της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) της μονάδας παραγωγής τσιμέντων της εταιρείας “Α.Ε. ΤΣΙΜΕΝΤΩΝ ΤΙΤΑΝ”, που λειτουργεί στην Ευκαρπία Θεσσαλονίκης.

Η απόφαση ελήφθη χωρίς καμία διαβούλευση με την τοπική κοινωνία, χωρίς ενημέρωση και κατά παράβαση της εθελοντικής συμφωνίας ΥΠΕΝ και τσιμεντοβιομηχανίας. Πλέον η εταιρία ΤΙΤΑΝ θα μπορεί να κάψει στο εργοστάσιο της στην Ευκαρπία που απέχει μόλις 600 μέτρα από τα πρώτα σπίτια του Δήμου Παύλου Μελά και 7 χιλιόμετρα από το κέντρο της Θεσσαλονίκης, απορρίμματα τύπου rdf/srf που περιέχουν σε μεγάλο ποσοστό πλαστικά. Η καύση αυτών των απορριμμάτων διοχετεύει στην ατμόσφαιρα, βαρέα μέταλλα και κυρίως διοξίνες, και υδράργυρο, που σαν μη βιοδιασπώμενες ουσίες λειτουργούν αθροιστικά στον ανθρώπινο οργανισμό.

Συνολικά 128 σύλλογοι, σωματεία και φορείς, έχουν ταχθεί κατά της καύσης απορριμάτων τύπου rdf/srf, ωστόσο οι αντιδράσεις δεν περιορίζονται μόνο σε επίπεδο των κατοίκων και συλλόγων. Έξι δήμοι του μητροπολιτικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης, ήτοι οι δήμοι Παύλου Μελά, Ωραιοκάστρου, Λαγκαδά, Ευόσμου- Κορδελιού, Αμπελοκήπων, Πυλαίας – Χορτιάτη, έχουν πάρει επίσημα θέση κατά της καύσης σκουπιδιών, απαιτώντας να τεθεί το θέμα σε διαβούλευση, αλλά και την διοργάνωση μεγάλης ημερίδας με τη συμμετοχή ειδικών επιστημόνων, του ΦΟΔΣΑ και άλλων φορέων για την διαμόρφωση άποψης στο σοβαρό αυτό θέμα.

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης που είναι και ο μεγαλύτερος του ευρύτερου μητροπολιτικού συγκροτήματος, δεν έχει λάβει επίσημα θέση παρά το γεγονός, ότι η δημοτική παράταξη ΄΄Θεσσαλονίκη Μαζί΄΄ της μείζονος αντιπολίτευσης, όπως και η παράταξη ΄΄ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ΄΄, κατέθεσαν ψηφίσματα στο Δημοτικό Συμβούλιο ζητώντας την άμεση ανάκληση της διαδικασίας τροποποίησης της ΑΕΠΟ του εργοστασίου ΤΙΤΑΝ στην Ευκαρπία Θεσσαλονίκης.

Την αναστολή όλων των διαδικασιών που αφορούν την αδειοδότηση της τσιμεντοβιομηχανίας «ΤΙΤΑΝ» για καύση αποβλήτων, (υπολειμμάτων ανακύκλωσης υπό μορφή RDF-SRF), είχε επίσης ζητήσει με ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, (ΠΕΔΚΜ) που τάχθηκε, υπέρ του ψηφίσματος του Δήμου Παύλου Μελά, που ήταν επίσης ομόφωνο, με το οποίο είχε ζητηθεί από την Κυβέρνηση να παγώσει την τροποποίηση της άδειας του εργοστασίου στην Ευκαρπία. Η εκκλησία έχει επίσης πάρει θέση κατά της καύσης, δια του Μητροπολίτη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Βαρνάβα, που δήλωσε την στήριξη του στον αγώνα των φορέων που αντιδρούν.

Η κυβέρνηση έχοντας προγραμματίσει άλλες 17 αντίστοιχες αδειοδοτήσεις μέσα στο 2020, προσπαθεί να κατευνάσει τις ανωτέρω αντιδράσεις, με διαβεβαιώσεις του ΥΠΕΝ, ότι με την αξιοποίηση των εναλλακτικών καυσίμων RDF-SRF επιτυγχάνεται, η απεξάρτηση από ρυπογόνα συμβατικά (ορυκτά) καύσιμα, η μείωση των παραγόμενων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, ο περιορισμός του όγκου απορριμμάτων που οδηγούνται σε ταφή, η μείωση του κόστους ενέργειας, αλλά και διαχείρισης αποβλήτων και η προστασία της ατμόσφαιρας και καταπολέμηση της Κλιματικής Αλλαγής.

Στον ισχυρισμό ότι η μονάδα του ΤΙΤΑΝ Ευκαρπίας απέχει 600 μόλις μέτρα από τα πρώτα σπίτια του Δήμου Παύλου Μελά και μόλις 7 χιλιόμετρα από το κέντρο της Θεσσαλονίκης, συνεπώς οι ρύποι και τα καυσαέρια από την καρκινογόνα καύση στερών αποβλήτων, θα επιβαρύνουν έτι περαιτέρω την ατμόσφαιρα της πόλης μας, υποβαθμίζοντας την ποιότητα ζωής των δημοτών, προτάσσεται το αντεπιχείρημα ότι η παραγωγή ενέργειας από απορρίμματα εφαρμόζεται παραδοσιακά σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες όπως η Σουηδία, η Φινλανδία, η Γερμανία, η Ιταλία. Σε πολλές χώρες, μάλιστα, η αξιοποίηση αυτή γίνεται στο κέντρο της πρωτεύουσας (π.χ. Κοπεγχάγη και Παρίσι).

Στην Ελλάδα λειτουργεί μέχρι στιγμής μια μόνο τέτοια μονάδα καύσης σκουπιδιών SRF για την παραγωγή ενέργειας, από την τσιμεντοβιομηχανία ΑΓΕΤ-Lafarge στον Βόλο, παρά τις δυναμικές αντιδράσεις τοπικών φορέων και των κατοίκων που καταγγέλλουν, ότι τόνοι σκουπιδιών, καταφτάνουν προς καύση στην ΑΓΕΤ από τη Νότια Ιταλία, και ότι υπάρχουν μέρες που η πόλη πνίγεται κυριολεκτικά από τη μυρωδιά του καμένου πλαστικού.

Ο ιατρικός σύλλογος Μαγνησίας ΄΄κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου΄΄, είναι επίσης αντίθετος με την καύση στερών αποβλήτων RDF και SRF, καθώς σύμφωνα με μελέτη της καθηγήτριας Χημείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Κωνσταντινής Σαμαρά, το 2018, υπάρχει σοβαρό πρόβλημα αέριας ρύπανσης στον Βόλο, με την τσιμεντοβιομηχανία να έχει συμμετοχή κατά 22,2% στη Νέα Δημητριάδα και κατά 13,9% στη Νέα Ιωνία. Σύμφωνα με την πιο γνωστή διαδικτυακή πλατφόρμα μέτρησης ρύπων σε πραγματικό χρόνο www.waqi.info καταγράφονται στον Βόλο οι υψηλότερες τιμές ατμοσφαιρικών ρύπων σε ολόκληρη την Ευρώπη 18-19 φορές πάνω από το ασφαλές ημερήσιο όριο, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, κατατάσσοντας την πόλη ανάμεσα στις πιο μολυσμένες στον κόσμο, όπως το Πεκίνο, την Σαγκάη και το Νέο Δελχί.

Ανάλογη μελέτη νοσηρότητας και θνησιμότητας που εκπονήθηκε την ίδια χρονιά από το ΑΠΘ, έπειτα από πιέσεις των πολιτών, έδειξε ότι οι Βολιώτες αντιμετωπίζουν μια σειρά από νοσήματα, όπως διάφορους τύπους καρκίνου, καρδιαγγειακά, εγκεφαλικά, και μάλιστα σε πολλαπλάσιους αριθμούς σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα. Εν τούτοις, η Περιφέρεια Θεσσαλίας δεν έχει χρηματοδοτήσει μέχρι σήμερα το δεύτερο τμήμα της έρευνας που θα καταδείκνυε τα αίτια αυτής της κατάστασης.

Η κυβέρνηση, οφείλει να αφουγκραστεί τις επιφυλάξεις και τους εύλογους φόβους της τοπικής κοινωνίας και δια του αρμόδιου υπουργείου, να προβεί σε άμεση ανάκληση της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) που δόθηκε στην εταιρεία.

Δέον είναι να τεθεί το θέμα σε διαβούλευση και να γίνει δημόσιος διάλογος για τα αποτελέσματα χρήσης εναλλακτικών καυσίμων της περιόδου 2014-2019 και την επίπτωση στις εκπομπές αέριων ρύπων και αερίων του θερμοκηπίου από το Εργοστάσιο ΤΙΤΑΝ Ευκαρπίας. Επίσης θα πρέπει να πραγματοποιηθεί επιδημιολογική μελέτη για τις επιπτώσεις της συσσωρευτικής ρύπανσης στον πληθυσμό. Οι δήμοι του ΠΣΘ θα πρέπει να επαναπροσδιορίσουν τις χρήσεις γης, ιδιαίτερα μέσα στον αστικό ιστό με κριτήριο την προστασία του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής των κατοίκων, διότι δεν είναι δυνατόν να λειτουργούν τέτοιου είδους μονάδες καύσης αποβλήτων, εντός ή πλησίον κατοικημένων περιοχών.

Η αξιοποίηση εναλλακτικών καυσίμων RDF-SRF με την καύση στερών αποβλήτων, δεν πρέπει να απορριφθεί ως ιδέα ΄΄εν συνόλω΄΄, καθώς συντελεί στην μείωση του όγκου απορριμμάτων που οδηγούνται σε ταφή, και την μείωση του κόστους ενέργειας. Ωστόσο για την εφαρμογή της θα πρέπει να διασφαλίζεται πρωτίστως η υγεία και η ποιότητα ζωής των πολιτών και η προστασία του περιβάλλοντος και να συνδυάζεται με εφαρμογή μεθόδων και μέτρων μείωσης της ποσότητας και βλαπτικότητας των απορριμμάτων, με διαλογή στην πηγή, ανακύκλωση και κομποστοποίηση.

#επικοινωνουμε_ελευθερα

#paramenoume_speedy