Στις 4  Μαΐου θα συμπληρωθούν σχεδόν δύο μήνες από την αναστολή μεγάλου μέρους της οικονομικής δραστηριότητας της χώρας και την σημαντική περιστολή της δυνατότητας ελεύθερης κυκλοφορίας των πολιτών.

Στην προσπάθεια παράτασης του χρόνου κλιμάκωσης της πανδημίας του κορωνοιού και υπό την σκιά της ελλιπέστατης υποδομής και οργάνωσης του ελληνικού Εθνικού Συστήματος Υγείας, η Κυβέρνηση αποφάσισε και η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών συναίνεσε, στο να εξασφαλίσει περισσότερο χρόνο προετοιμασίας και να παρατείνει την κορύφωση της εκδήλωσης της επιδημίας στο προσεχές μέλλον, όταν αυτή θα μπορεί να είναι καλύτερα διαχειρίσιμη από τις δομές του Ε.Σ.Υ.

Η “σκληρή γραμμή άμυνας” που ακολουθήθηκε υπονόμευσε αναγκαστικά τις προοπτικές τις τουριστικής βιομηχανίας στη χώρα ενώ έθεσε σε άμεσο κίνδυνο τις εργασιακές σχέσεις και το εργασιακό μέλλον εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων. Ακόμη έθεσε εν αμφιβόλω τη δυνατότητα επαναλειτουργίας χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων καθώς και τις επαγγελματικές προοπτικές μεγάλου αριθμού ελευθέρων επαγγελματιών.

Όλα αυτά τελικά γιατί;

Η απάντηση φαινόταν προφανής στην αρχή αυτής της μεγάλης υγειονομικής κρίσης: “Για να προετοιμαστούμε καλύτερα”.

Η σημερινή πραγματικότητα δυστυχώς έρχεται να διαψεύσει τις προσδοκίες μεγάλου μέρους των πολιτών.

Διαπιστώνει εύκολα κανείς ότι ο χρόνος που με τόσο μεγάλη θυσία και ρίσκο “αγόρασαν” οι πολίτες στην Κυβέρνηση, δεν αξιοποιήθηκε κατάλληλα.

Οι προσλήψεις στο Ε.Σ.Υ ήταν τελικά ελάχιστες και αποσπασματικές.

Η αναδιάρθρωση των δομών και  οι αναγκαίες μετακινήσεις προσωπικού στην υγεία υπήρξαν μέχρι στιγμής επιφανειακές και μάλλον αναποτελεσματικές.

Τα περιφερειακά ιατρεία σε μεγάλο μέρος της χώρας έκλεισαν για να “ενισχυθούν” τα νοσοκομεία. Η “ενίσχυση” αυτή εκτός από κακοσχεδιασμένη, άφησε τον πληθυσμό της υπαίθρου χωρίς ουσιαστική υγειονομική κάλυψη.

Η αναστολή των Τακτικών Ιατρείων των Νοσοκομείων άφησε μεγάλο μέρος του πληθυσμού έκθετο σε σειρά χρόνιων προβλημάτων και χωρίς καμία υγειονομική πρόσβαση για την επίλυσή τους.

Καθημερινά βιώνουμε την έλλειψη σχεδίου για την επόμενη μέρα. Οι  παλινωδίες των ειδικών της Κυβέρνησης σε σχέση με την ανάγκη χρήσης των μασκών προστασίας  αλλά και το δυσβάσταχτο κόστος της αγοράς τους, χωρίς να τίθεται πλαφόν στις τιμές τους, προκαλούν στον κόσμο μόνο αγωνία και απογοήτευση.

Ακόμη, το εσπευσμένο άνοιγμα των δημοτικών σχολείων και η γενικότερη αμφιθυμία σε σχέση με το γενικότερο σχέδιο δράσης από εδώ και πέρα, δημιουργούν στους πολίτες σύγχυση και άγχος.

Με πίκρα θα θυμάται ο πολίτης αυτής της χώρας, ότι κατά τον δίμηνο εγκλεισμό του και ενώ ο κρατικός μηχανισμός θα έπρεπε να έχει πάρει φωτιά για την αναβάπτιση του Ε.Σ.Υ, η Κυβέρνηση αναλώθηκε στο να χαρίζει χρήματα στα τηλεοπτικά κανάλια, να  μοιράζει πρόστιμα σε αστέγους και να αγοράζει ντροπιαστικά προγράμματα τηλεκατάρτισης επιστημόνων, προσπαθώντας παράλληλα να καρπωθεί τα επικοινωνιακά οφέλη από περιφερόμενα καλλιτεχνικά σόου αμφιβόλου σκοπιμότητας και αισθητικής.

Ως κορωνίδα όλων των παραπάνω, ακούμε όλο και συχνότερα, να διακινείται στο παρασκήνιο η πρόθεση της Κυβέρνησης να διεξάγει πρόωρες διπλές εκλογές.

Τη στιγμή που η επιστημονική κοινότητα συναινεί στο ότι η εκδήλωση νέου και μάλλον ισχυρότερου κύματος πανδημίας το φθινόπωρο είναι σχεδόν βέβαια, κάθε συζήτηση για εκλογές είναι τουλάχιστον εγκληματική.

Διαπιστώνει κανείς ότι ο χρόνος της συλλογικής θυσίας του ελληνικού λαού ξοδεύτηκε μάλλον αλόγιστα.

Οι προσεχείς μήνες είναι απόλυτα κρίσιμοι για την στοιχειώδη προετοιμασία του υγειονομικού μας συστήματος για την αντιμετώπιση της υγειονομικής λαίλαπας που έρχεται.

Είναι άραγε έτοιμη η Κυβέρνηση να θυσιάσει τους λίγους μήνες που έχουμε μπροστά μας, μέχρι το φθινόπωρο, στο βωμό του ενδεχόμενου πολίτικου κέρδους;

Η πιθανή θετική απάντηση μόνο θλίψη μπορεί να προκαλεί.

Πέτρος Παππάς, MSc, PhD
Ειδικός Γενικός-Οικογενειακός Ιατρός
Διευθυντής Τ.Ε.Π Γενικό Νοσοκομείο Κιλκίς

Μένουμε Speedy
#menoumespeedy