«Με τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας, αντιναύαρχο Αλέξανδρο Διακόπουλο, συναντάται στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Σύμφωνα με πηγές του Μαξίμου, βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι ο εκσυγχρονισμός της πολιτικής ασφάλειας της χώρας, γι’ αυτό και κρίθηκε ως επιτακτική ανάγκη να θεσμοθετηθεί η θέση Συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας, ο οποίος θα υποστηρίζει τον πρωθυπουργό και θα συνιστά τον σύνδεσμό του με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.
Στο πλαίσιο της αποστολής της Γενικής Γραμματείας του Πρωθυπουργού, που είναι η μέριμνα για την υποστήριξη των υπηρεσιών της Προεδρίας της Κυβέρνησης και η εν γένει διοικητική και επιστημονική συνδρομή του πρωθυπουργού, το Γραφείο Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας είναι αρμόδιο για την υποστήριξη του πρωθυπουργού και του ΚΥΣΕΑ για κάθε θέμα που άπτεται της εξωτερικής και εσωτερικής ασφάλειας της χώρας και της διαχείρισης κινδύνων και κρίσεων που σχετίζονται με αυτήν».
Η αλήθεια είναι πως, ένα χρόνο μετά, στο άκουσμα ανακοίνωσης για νέα συνάντηση Μητσοτάκη – Διακόπουλου, όλοι θα στοιχημάτιζαν πως αυτή γίνεται προκειμένου ο πρωθυπουργός να τον ευχαριστήσει για τις υπηρεσίες που προσέφερε.
Χωρίς κανείς να υποτιμά τη στρατιωτική διαδρομή του Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας -το αντίθετο, ό,τι λέει, έχει βαρύτητα, έχει γνώση από πίσω, εξ ου και η αναταραχή από εκτός γραμμής δηλώσεις του- είναι σαφές ότι πολλάκις υπερέβη τις αρμοδιότητές του στο έτος που πέρασε, προκαλώντας ουκ ολίγους πονοκεφάλους στο Μέγαρο Μαξίμου, πότε για την Κύπρο και πότε για τις τουρκικές έρευνες. Όπως άλλωστε προκύπτει από την παραπάνω είδηση, από πουθενά δεν προκύπτει ότι αποτελεί αρμοδιότητά του η ενημέρωση της κοινής γνώμης στο χώρο ευθύνης του: υπάρχουν οι αρμόδιοι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας, και φυσικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Ένας άριστος, άλλωστε, Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας γίνεται συνήθως γνωστός στο ευρύ κοινό μόνο από φωτογραφίες αρχείου.
Όμως, ο Α. Διακόπουλος έχοντας την προηγούμενη εμπειρία από ΜΜΕ -διετέλεσε εκπρόσωπος Τύπου του ΓΕΝ από το 2002 ως το 2005- πίστεψε πως μπορούσε να επαναλάβει το «πείραμα». Μη αντιλαμβανόμενος όμως ότι κάθε φορά που μιλά, «κουβαλά» ολόκληρη την κυβέρνηση πίσω του, έπαιξε κι έχασε.
Και, φυσικά, η χθεσινή αναδίπλωσή του για τις έρευνες του «Ορούτς Ρέις» δεν είναι και το τέλος της υπόθεσης, καθώς σήμερα αναμένονται τα χειρότερα. Ήδη υπάρχει ένα μέτωπο ανοιχτό, στο εσωτερικό της χώρας, το χειρότερο όμως θα είναι να δούμε τα τουρκικά ΜΜΕ να πανηγυρίζουν για τις δηλώσεις Διακόπουλου, κι ενώ δεν έχουν περάσει πολλές ημέρες από τότε που φιλικά προς την ελληνική κυβέρνηση ΜΜΕ προσπαθούσαν να πείσουν το κοινό τους ότι δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα έτυχαν αξιοποίησης από την άλλη πλευρά του Αιγαίου.
Ενώ στο εσωτερικό μέτωπο, το θέμα αυτό, μαζί με εκείνο του ευρωπαϊκού εμβολίου κατά του κοροναϊού, εκτινάχθηκαν, αναμενόμενα ασφαλώς, στην κορυφή της ατζέντας της μείζονος αντιπολίτευσης, πρωτοστατούντος του Γιώργου Κατρούγκαλου, αλλά και άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης. Ως εδώ καμία έκπληξη, θα πει κανείς.
Αλλά την ίδια ώρα, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες της κυβέρνησης να …εξαφανίσει το θέμα, φιλοκυβερνητικά sites συντονισμένα ζητούσαν την κεφαλή επί πίνακι, ορθότερα την υποβολή παραίτησής του. Ενδεικτικώς:
· Ο Θανάσης Μαυρίδης στο Liberal, υπό το χαρακτηριστικό τίτλο, «Αυτός δεν είναι Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας. Είναι… πρακτορείο ειδήσεων!», ρωτάει ευθέως, όπως σημειώνει: «Αυτός ο άνθρωπος είναι ακόμη σύμβουλος σε θέματα ασφάλειας του Πρωθυπουργού; Δεν έχει την ευθιξία να παραιτηθεί; Εκτός κι αν δεν έχει καταλάβει ακόμη τι ακριβώς είπε. Σε μία κρίσιμη ώρα που όλοι προσπαθούν να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, ο άνθρωπος που έχει μία τόσο ευαίσθητη θέση λέει στον ‘αέρα’ της τηλεόρασης κάτι που έρχεται σε κόντρα της κυβερνητικής θέσης. Αποδυναμώνει έτσι την κυβερνητική πολιτική. Ως σύμβουλος του κ. Μητσοτάκη θα πρέπει να μιλάει μόνο αν του το επιτρέπει ο κ. Μητσοτάκης. Κατά συνέπεια η στάση του δημιουργεί εύλογα ερωτήματα. Να το πούμε χωρίς περιστροφές: Ο κ. Διακόπουλος είναι η δεύτερη φορά (τρίτη αν συνυπολογίσουμε και τις δηλώσεις του για τους Κινέζους) που κάνει ένα σοβαρό φάουλ και εκθέτει την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό προσωπικά. Την πρώτη φορά με την δήλωσή του για την Κύπρο. Την δεύτερη τώρα. Είναι σαφές ότι κάτι δεν πάει καλά. Και μάλιστα σε μία περίοδο που τα εθνικά μας θέματα είναι στην πρώτη γραμμή και οι θέσεις μας πρέπει να είναι πεντακάθαρες. Όχι μόνο για τους διεθνείς οργανισμούς και τις ξένες κυβερνήσεις που μας παρακολουθούν, αλλά και για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και τα στρατευμένα μας παιδιά. Τι να υποθέσουν, άραγε, με αυτά που λέει ο κ. σύμβουλος;». Και, εν συνεχεία, «όσο για την διευκρινιστική του δήλωση; Καλύτερα να μην την έκανε. Δυστυχώς γι’ αυτόν οι δηλώσεις έγιναν στην τηλεόραση και όχι σε κάποιον κλειστό κύκλο ανθρώπων για να μπορεί να τους βγάλει όλους τρελούς. Κανονικά θα έπρεπε να είχε παραιτηθεί ο ίδιος. Κι αφού δεν είχε την ευθιξία, να τον απολύσουν. Αλλά αφού θέλουν να τον έχουν, ας τον υποχρεώσουν, τουλάχιστον, να μην μιλάει. Όταν τελειώσουν όλα ας βγάλει και τα απομνημονεύματά του».
Ο Μανόλης Καψής στο ‘TheToc’ υπό τον τίτλο, «Το πρόβλημα με τον σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας κ. Διακόπουλο- Η ακατάσχετη φλυαρία…», διατυπώνει την εισαγωγική θέση ότι «δεν έχει καμία σημασία αν έχει δίκιο ο κ. Διακόπουλος ή η ελληνική κυβέρνηση, την οποία εκπροσωπεί ο κ. Διακόπουλος. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι δεν μπορεί ο κ. Διακόπουλος να αδειάζει την επίσημη θέση της κυβέρνησης που τον έχει τοποθετήσει σε τόσο νευραλγική θέση». Και παρακάτω, «το πρόβλημα του κ. Διακόπουλου είναι η φλυαρία. Δεν γνωρίζω άλλη χώρα και άλλη κυβέρνηση, της οποίας ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας- που οφείλει να μετράει τις λέξεις του μία μία- εμφανίζεται στην τηλεόραση και αρχίζει το κουβεντολόι με τους δημοσιογράφους. Που σχολιάζει τα όσα συμβαίνουν σαν να είναι ένας οποιοσδήποτε καλεσμένος πρωινάδικου. Ο κ. Διακόπουλος δεν πρέπει να κάνει δηλώσεις. Το πόστο του δεν είναι για να κάνει δηλώσεις, αλλά για να ενημερώνει τον πρωθυπουργό λόγω των ειδικών γνώσεων που διαθέτει και να αναλύει, πάλι για τον πρωθυπουργό τις γεωπολιτικές εξελίξεις. Σίγουρα δεν μπορεί να εμφανίζεται στην τηλεόραση για ελαφριά συζήτηση. Και αν κάνει κάποια δήλωση, πρέπει να την κάνει πάντα σε συνεννόηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Τελεία. Αν δεν μπορεί, καλύτερα να παραιτηθεί».
· Τέλος, ο Γιώργος Νόκος στα parapolitika.gr. σχολιάζει, ήδη από τον τίτλο, «Ο Αλέξανδρος Διακόπουλος δεν μιλάει ούτε ως φιλόζωος ούτε ως σχολιαστής αλλά ως Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας» και συνεχίζει ερμηνεύοντας τον τίτλο της παρέμβασής του: «Ο Αλέξανδρος Διακόπουλος μάλιστα χρησιμοποίησε και δύο μεταφορές για να καταστήσει ακόμα πιο σαφές ότι έγιναν έρευνες αφού όπως σημείωσε ‘χρησιμοποιώ τον μεταφορικό λόγο, λόγω της αγάπης μου στα σκυλιά, έχει μαρκάρει την περιοχή του, όποιος έχει βγάλει βόλτα τον σκύλο του καταλαβαίνει τι εννοώ’ ενώ αμέσως μετά χρησιμοποίησε μία μεταφορά… μαιευτήρα λέγοντας ότι ‘δεν υπάρχει ολίγον έγκυος, εφόσον έχει μπει και έχει κάνει έρευνα έστω και μισής ώρας, έκανε την έμπρακτη αμφισβήτησή του’. Αν ήταν σχολιαστής, ομολογώ ότι θα ήταν πολύ καλός γιατί ήταν έξυπνες οι μεταφορές του. Εν προκειμένω όμως είναι Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Έλληνα πρωθυπουργού και όσα λέει δημοσίως έχουν άλλη αξία και λαμβάνουν άλλες διαστάσεις». Και, εν κατακλείδι, «Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας (σ.σ. είναι). Ούτε σχολιαστής ούτε φιλόζωος ούτε μαιευτήρας. Τα τρία τελευταία δεν μας αφορούν. Το πρώτο όμως είναι η δουλειά του και τυγχάνει να είναι σοβαρή. Ας την κάνει λοιπόν».
· Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο φιλοκυβερνητικός Τύπος σήμερα. Έτσι, ο «Ελεύθερος Τύπος» που κινείται απολύτως με τα νερά της κυβέρνησης, σημειώνει στο πρωτοσέλιδό του: «Είπα – ξείπα από το σύμβουλο ασφαλείας για τις έρευνες του Oruc Reis.
Περισσότερο καυστική η «Δημοκρατία» που κάνει βασικό της το θέμα που ανέκυψε από τις δηλώσεις του Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας: «Ομολογία εθνικού εγκλήματος!», είναι ο κεντρικός τίτλος. Στο πρωτοσέλιδο διαβάζουμε επίσης: «Σε δεινή θέση η κυβέρνηση! Συναίνεσε (με ψεύδη) στην εκχώρηση κυριαρχίας. Δραματική δικαίωση της ‘Δημοκρατίας’ που αποκάλυψε όλη την αλήθεια από την αρχή. Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας Αλ. Διακόπουλος παραδέχθηκε ότι το ‘Oruc Reis’ έκανε έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, ακυρώνοντας την υποτιθέμενη ‘κόκκινη γραμμή’ του πρωθυπουργού. Γκάφα ολκής η δημόσια παραδοχή, καθώς οι Τούρκοι μπορούν πλέον να καυχώνται ότι γκρίζαραν το Αιγαίο με την… ανοχή των Αθηνών!»
Τούτων δοθέντων μένει να αποδειχθεί αν ο αντιναύαρχος ε.α. Αλέξανδρος Διακόπουλος ως «ελικοπτεράς» του Πολεμικού Ναυτικού με χιλιάδες ώρες πτήσεως στο ενεργητικό του, ξέρει πότε να εγκαταλείψει το σκάφος του…