Με διαφορετικό τρόπο αντιμετώπισαν τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης τη συμφωνία που υπέγραψαν οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Ιταλίας, Νίκος Δένδιας και Λουίτζι ντι Μάιο, για την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης μεταξύ των δύο χωρών.
Η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, εδώ : https://www.efsyn.gr/politiki/exoteriki-politiki/246933_thetiki-i-proti-anagnosi-toy-syriza-gia-tin-aoz
Κίνημα Αλλαγής: «Θετική εξέλιξη»
Θετική εξέλιξη χαρακτήρισε τη συμφωνία με την Ιταλία η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, τονίζοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να συνεχίσει προχωρώντας σε ανάλογες συμφωνίες με την Αίγυπτο και την Αλβανία.
Ωστόσο, επισήμανε ότι στο ΚΙΝ.ΑΛΛ. «θέλουμε να δούμε όλες τις λεπτομέρειες να τις μελετήσουμε. Όμως, έχει αξία αυτή η συμφωνία, πρώτα απ’ όλα γιατί δίνει το μήνυμα διεθνώς ότι η Ελλάδα κινείται στα πλαίσια του διεθνούς δικαίου και απαντά στις παράνομες επιλογές της Τουρκίας. Αν ολοκληρωθούν οι υπόλοιπες συμφωνίες, δυσκολεύουμε την Τουρκία και δείχνουμε αποφασιστικότητα. Χρειάζεται από τη πλευρά μας να είμαστε σε διαρκή εγρήγορση και διαρκώς να δείχνουμε αποφασιστικότητα αν η Τουρκία περάσει από τα λόγια στην πράξη».
Πρόσθεσε δε ότι, στην περίπτωση κατά την οποία «η Τουρκία προχωρήσει σε έρευνες μέσα στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, δε μπορούμε να το επιτρέψουμε και θα το αρνηθούμε. Γι’ αυτό ακριβώς έχω ζητήσει πολλές φορές να συνεδριάσει το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών, να χαράξουμε μία εθνική “κόκκινη γραμμή”, να εξηγήσουμε μεταξύ μας τι εννοούμε κόκκινη γραμμή, ποια τα βήματα που πρέπει να κάνουμε, ποιο μήνυμά να περάσουμε στους εταίρους μας και διεθνώς».
ΚΚΕ: Ας μην πανηγυρίζουμε
«Η συμφωνία για τη χάραξη θαλάσσιων ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας, που ανακοίνωσαν οι υπουργοί εξωτερικών των δύο κρατών, δεν χωράει πανηγυρισμούς», επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ, το οποίο αναφέρει ότι η συμφωνία «υπηρετεί τα συμφέροντα και τους σχεδιασμούς των αστικών τάξεων των δύο κρατών μελών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, που εμπλέκονται στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, οι οποίοι είναι σε εξέλιξη, με οδυνηρές συνέπειες για τους λαούς της περιοχής».
«Αυτοί που μιλούν για “ιστορική μέρα” δεν παίρνουν υπόψη τους ότι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας ανάμεσα στις δύο χώρες, το 1977, δεν υπηρέτησε τα λαϊκά συμφέροντα και δεν αποσόβησε την όξυνση των προβλημάτων στην ευρύτερη περιοχή, ενώ το ίδιο ισχύει για την οριοθέτηση της ΑΟΖ ανάμεσα στην Κύπρο, το Ισραήλ, την Αίγυπτο και το Λίβανο.
»Οι ισχυρισμοί, επίσης, ότι με τη συμφωνία Ελλάδας -Ιταλίας εξουδετερώνονται τα νομικά και πολιτικά επιχειρήματα, που αξιοποιεί η τουρκική ηγεσία στα πλαίσια της κλιμάκωσης της επιθετικότητας στην Αν. Μεσόγειο, είναι υπερφίαλοι και υποβαθμίζουν τις ανησυχητικές και επικίνδυνες εξελίξεις στην Αν. Μεσόγειο, το Αιγαίο, τη Μέση Ανατολή και τη Βόρειο Αφρική» προσθέτει το ΚΚΕ στην ανακοίνωσή του μεταξύ άλλων και καταλήγει:
«Οπωσδήποτε, το ΚΚΕ θα μελετήσει παραπέρα την ελληνο-ιταλική συμφωνία για τη χάραξη των θαλάσσιων ζωνών, όπως και τις ρυθμίσεις για την αλιεία».
Επιφυλάξεις από την Ελληνική Λύση
Έντονες επιφυλάξεις για τη συμφωνία Ελλάδας-Ιταλίας για την οριοθέτηση ΑΟΖ διατυπώνει με ανακοίνωσή της η Ελληνική Λύση, η οποία φαίνεται να εκτιμά ότι η Ιταλία ωφελήθηκε περισσότερο.
«Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Ντι Μάιο, ήρθε στην Ελλάδα μήνα Ιούνιο και απέφυγε να μιλήσει για ΑΟΖ. Μίλησε μόνο για τα ανταλλάγματα που πήρε, όπως την αλιεία και τους τουρίστες από την Ελλάδα! Το θέμα είναι τι πήρε η Ελλάδα από αυτή την ιστορία», αναφέρει στην ανακοίνωσή του το κόμμα.
«Η φράση του κ. Ντι Μάιο “ιστορικά δικαιώματα” στην αλιεία τι σημαίνει; Σημαίνει ότι δίνετε την αλιεία που “απορρέει” από την ΑΟΖ στους Ιταλούς; Σημαίνει De jure ακύρωση της ελληνικής ΑΟΖ, ναι ή όχι; Θα γίνουμε η πρώτη χώρα στον κόσμο που θα ανακηρύξει Aποκλειστική Oικονομική Zώνη χωρίς να είναι αποκλειστική;» καταλήγει.
Πηγή: efsyn.gr