Η αναβολή του ανασχηματισμού είχε, τελικώς, ως φαίνεται, αιτία και ονοματεπώνυμο: τον Αντώνη Σαμαρά. Veto, κόκκινη γραμμή, casus belli είναι μερικά από όσα γράφονται για τον πρώην πρωθυπουργό από δύο εφημερίδες σήμερα, που δεν έχουν και τίποτε… κοινό μεταξύ τους: την «Αυγή» και την «Εστία», που κάνουν μάλιστα το εν λόγω ζήτημα βασικό τους θέμα.

«Διάβημα Σαμάρα σε Κυριάκο για Κεραμέως, Άδωνι, Βρούτση», είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της «Εστίας» που επιμένει στο ρεπορτάζ της ότι ο πρώην πρωθυπουργός ενδιαφέρθηκε για τους τρεις αυτούς υπουργούς με αυτή τη σειρά σημειωτέον, εξηγώντας στη συνέχεια και το «γιατί»…

Αν όμως, σύμφωνα πάντα με την ίδια εφημερίδα, ο κίνδυνος επικράτησης διαλυτικών φαινομένων σε κυβέρνηση και κόμμα ήταν ο εμφανής λόγος αναβολής του ανασχηματισμού, ο αφανής είναι ο Αντ. Σαμαράς.

Μέσω τρίτου απέστειλε μήνυμα στο Μέγαρο Μαξίμου, προειδοποιώντας ότι τυχόν απομάκρυνση ή υποβάθμιση των πολιτικών του τέκνων θα αποτελέσει αιτία πολέμου, ζητώντας συγχρόνως αξιοποίηση και βουλευτών της επιρροής του, κάποιοι από τους οποίους τυγχάνει να είναι μέλη της προανακριτικής.

Στο μήνυμα Σαμαρά καταγραφόταν, στην πρώτη σειρά, η επιθυμία του ίδιου, που όμως είναι επιθυμία και της Νίκης Κεραμέως, για μετακίνησή της στο υπουργείο Δικαιοσύνης, εις βάρος του Κώστα Τσιάρα δηλαδή. Η «Εστία» εκτιμά ότι την απαίτηση αυτή ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα την απορρίψει.

Επιπλέον, ο Αντώνης Σαμαράς παίζει τα… ρέστα του για τον Γιάννη Βρούτση, βάζοντας βέτο για τη μη απομάκρυνσή του από το υπουργικό σχήμα. Ενδιαφέρον όμως παρουσιάζει και η πληροφορία ότι η μέριμνα που επιδεικνύει για τον Άδωνι Γεωργιάδη (ως προς τα σενάρια κατάτμησης του υπουργείου του), ήταν πιο… χαλαρή.

Σύμφωνα δε, με την καλά πληροφορημένη «Εστία» σε όσα συμβαίνουν στο προσκήνιο και το παρασκήνιο του κυβερνώντος κόμματος, από την απάντηση Μητσοτάκη στα αιτήματα Σαμαρά θα κριθούν πολλά, σε κάθε περίπτωση είναι η πρώτη οριακή στιγμή στα εσωκομματικά της ΝΔ.

Ανάλογες πληροφορίες έχει και η «Αυγή» σήμερα («Όμηρος του Σαμαρά ο Μητσοτάκης», είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της). Στο ρεπορτάζ του Κώστα Σαββόπουλου καταγράφεται το έντονο ενδιαφέρον του πρώην πρωθυπουργού για τους τρεις υπουργούς του. Μάλιστα η εφημερίδα συνδέει την ομπρέλα προστασίας προς την Νίκη Κεραμέως και το αίτημα μετακίνησής της στο υπουργείο Δικαιοσύνης, με τις εξελίξεις, με τις εκκρεμότητες της Novartis.

Άλλωστε, στον επίλογο του ρεπορτάζ της η «Εστία» θεωρεί ότι η πλευρά Μητσοτάκη έριξε ήδη την πρώτη, προειδοποιητική βολή, καθώς η ΕΡΤ μετέδωσε πρώτη την πληροφορία για τη δίωξη του συζύγου της Ελένης Ράικου, με την κατηγορία της παράνομης συνταγογράφησης ύψους 1,7 εκατ. ευρώ.

Η όλη κατάσταση αρχίζει να θυμίζει στους παλιότερους κάτι από την κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και το ερώτημα που βασανίζει πλέον, κυβερνητικούς και κομματικούς κύκλους, είναι αν θα πάμε σε εκεχειρία των δύο στρατοπέδων. Αν όχι, τότε μένει να αποδειχθεί αν ο αείμνηστος Κάρολος και όσα είχε πει περί τραγωδίας και φάρσας, επιβεβαιωθούν και στην περίπτωση της ελληνικής Δεξιάς…

Νίκος Παπαδημητρίου

Πηγή: libre.gr