Την ώρα που η Μεγάλη Βρετανία ανακοίνωσε πως θα εξετάσει αν η μετάγγιση με πλάσμα από επιζώντες του ιού βοηθά τους ασθενείς και η FDA έδωσε το «πράσινο φως» σε φαρμακευτική εταιρεία για δοκιμές στην υδροχλωρικίνη στις ΗΠΑ, ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ, καθηγητής Παθολογίας Αθανάσιο Δημόπουλος μίλησε αναφορικά με τις εξελίξεις γύρω από τις θεραπείες του κορωνοϊού.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Μega αναφορικά με τις έρευνες για την θεραπεία με πλάσμα, ο κ. Δημόπουλος εξήγησε ότι «όταν ένας άνθρωπος έρθει σε επαφή με τον συγκεκριμένο ιό περιμένουμε είτε να νοσήσει, είτε να μολυνθεί αλλά να είναι ασυμπτωματικός, και περιμένουμε στη συνέχεια να αναπτύξει αντισώματα».  

«Τα αντισώματα αυτά θέλουμε να τα πάρουμε, παίρνοντας πλάσματα από άτομα που έχουν νοσήσει, να τα κρυο-καταψύξουμε και στη συνέχεια να τα χορηγήσουμε ως ένα επιπλέον θεραπευτικό μέσο σε ασθενείς που πάσχουν, και έχουμε στοιχεία ότι θα νοσήσουν βαριά. Δηλαδή χορηγούμε έτοιμα αντισώματα παράλληλα με τις άλλες θεραπευτικές επιλογές», πρόσθεσε.

«Για να είμαστε σίγουροι ότι παίρνουμε πλάσμα από ασθενείς οι οποίοι έχουν όντως αντισώματα, θα μπούμε σε διαδικασία ελέγχου των εθελοντών στο τέλος της εβδομάδας. Άρα, πιστεύω ότι μέσα στις επόμενες 15 μέρες θα έχουμε συλλέξει αρκετό πλάσμα και θα δούμε αν υπάρχουν ασθενείς για τους οποίους ενδείκνυται αυτή η θεραπεία», ανέφερε ακόμη ο κ. Δημόπουλος.

«Το πλάσμα κρυο-συντηρείται και μπορεί να χορηγηθεί αρκετές βδομάδες ή και μήνες μετά. Αν έχουμε έξαρση το φθινόπωρο, θα μπορεί και πάλι να χρησιμοποιηθεί», επεσήμανε ο ίδιος.

Μιλώντας για τον πραγματικό αριθμό των κρουσμάτων στη χώρα μας, ο κ. Δημόπουλος τόνισε ότι «ξέρουμε ότι στην Ελλάδα δεν προχωρήσαμε σε μαζικό εκτεταμένο έλεγχο, καθώς περιοριστήκαμε σε άτομα που ήταν πιθανό να χρειαστούν νοσηλεία στο νοσοκομείο, ή υγειονομικό προσωπικό, ή ομάδες υψηλού κινδύνου. Με βάση αυτά τα δεδομένα, είναι σίγουρο ότι ο αριθμός των πασχόντων με ελαφρά συμπτώματα ή των ασυμπτωματικών είναι πολύ μεγαλύτερος, μπορεί και 10-15 φορές μεγαλύτερος».

«Το σημαντικό είναι να δούμε τι ποσοστό του πληθυσμού έχει αναπτύξει αντισώματα. Στην Ελλάδα το ποσοστό αυτό θα είναι χαμηλό γιατί δεν νόσησε πολύς κόσμος», πρόσθεσε.

Αναφορικά με την άρση των περιοριστικών μέτρων, ο κ. Δημόπουλος σημείωσε ότι «πρώτη προϋπόθεση να έχεις για δύο εβδομάδες χαμηλό αριθμό κρουσμάτων. Το δεύτερο να κάνεις πιο εκτεταμένο έλεγχο, επιτηρώντας τις ευάλωτες ομάδες. Ακόμη να έχεις ρυθμίσει τη δυνατότητα διερεύνησης, διαχείρισης, νοσηλείας, των ασθενών. Αυτές είναι οι προϋποθέσεις για να ξεκινήσει η χαλάρωση των μέτρων, σταδιακά, με μεσοδιαστήματα μεταξύ των αλλαγών ώστε να βλέπουμε αν η άρση κάποιων μέτρων οδηγεί σε αύξηση κρουσμάτων».

«Σίγουρα θα χρειαστούν 15 ημέρες από τώρα για να δούμε αν ενδεχόμενα κάποια μεγαλύτερη κινητικότητα που είχαμε αυτές τις ημέρες θα έχει μικρή αύξηση των κρουσμάτων, που πιστεύω ότι δεν θα έχει», πρόσθεσε στο ίδιο θέμα.

«Παράλληλα θα εξακολουθούμε να εφαρμόζουμε συγκεκριμένα μέτρα. Αποφυγή επαφής σε λιγότερο από δύο μέτρα, αποφυγή χειραψιών, συχνό πλύσιμο χεριών, και ενδεχομένως κάλυψη προσώπου και μύτης όταν βρισκόμαστε σε χώρους με αρκετό κόσμο. Αυτά θα τα κρατήσουμε για πολύ καιρό», κατέληξε ο κ. Δημόπουλος.

Ξεκίνησαν οι μεταγγίσεις πλάσματος στη Μεγάλη Βρετανία

Η Μεγάλη Βρετανία πρόκειται να συγκεντρώσει αίμα από ασθενείς του κοωνοϊού που ανέρρωσαν προκειμένου να εξετάσει αν η μετάγγιση πλάσματος από αυτούς μπορεί να επιταχύνει την ανάρρωση άλλων ασθενών ή και τις πιθανότητες επιβίωσής τους.

Η υπηρεσία αιμοδοσίας του NHS, του εθνικού συστήματος υγείας της Βρετανίας, «θα συγκεντρώσει πλάσμα αίματος από ανθρώπους που ανέρρωσαν από την ασθένεια αυτή» δήλωσε εκπρόσωπός της. «Σκοπεύουμε να το χρησιμοποιήσουμε αρχικά σε δοκιμές για πιθανή θεραπεία της Covid-19» πρόσθεσε.

«Αν εγκριθεί, οι δοκιμές θα εξετάσουν αν η μετάγγιση πλάσματος από ασθενείς που ανέρρωσαν μπορεί να επιταχύνει την ανάρρωση ασθενών της Covid-19 και τις πιθανότητες επιβίωσής τους», επεσήμανε η υπηρεσία.

FDA: «OK» στη Novartis για δοκιμές στην υδροχλωρικίνη

Στο μεταξύ, στις ΗΠΑ η Novartis έλαβε έγκριση από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) για να ξεκινήσει δοκιμές για το αν η υδροχλωρικίνη, ένα φάρμακο κατά της ελονοσίας, είναι αποτελεσματική στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού, ανακοίνωσε η ελβετική φαρμακοβιομηχανία σήμερα.

Το φάρμακο αυτό, που χρησιμοποιείται εδώ και δεκαετίες για τη θεραπεία της ελονοσίας, έλαβε αυτό τον μήνα άδεια από την FDA για μη εγκεκριμένη χρήση για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, όμως προς το παρόν δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία ότι είναι αποτελεσματικό.

Η Novartis σκοπεύει να βρει 440 ασθενείς για την φάση ΙΙΙ της έρευνας της μέσα σε λίγες εβδομάδες.

Πολλές φαρμακοβιομηχανίες όπως η Roche, η Novartis και η Gilead Sciences δοκιμάζουν φάρμακά τους για άλλες ασθένειες για την αντιμετώπιση της Covid-19. Ωστόσο κάποιοι ανησυχούν ότι η προώθηση της υδροχλωρικίνης από τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ έχει επισκιάσει τους κινδύνους του φαρμάκου, στους οποίους περιλαμβάνονται απώλεια όρασης και καρδιακά προβλήματα.

Πηγή: ATHENSVOICE.GR