Τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τον τουρισμό παρουσίασε σε άρθρο της στο myportal.gr η Τομεάρχης Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Νοτοπούλου, μέσα από άρθρο της στο myportal.gr.
“Ο πρώτος και μεγαλύτερος οικονομικός ασθενής του Covid-19 είναι ο τουρισμός. Δυστυχώς, είναι και ο τομέας που θα ανακάμψει τελευταίος. Οι σημερινές εκτιμήσεις μάλιστα τοποθετούν την επαναφορά στα επίπεδα του 2019 το 2023. Βρισκόμαστε σε αχαρτογράφητα νερά. Τα σενάρια μοιάζουν εφιαλτικά. Ωστόσο η ΕΕ – αν και βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση- δεν δίνει λύσεις στα κράτη μέλη. Τα καλεί να εκπονήσουν το δικό τους σχέδιο. Δυστυχώς όμως η κυβέρνηση της ΝΔ δεν είχε, δεν έχει και πολύ φοβάμαι πως δεν θα έχει σχέδιο για τον ελληνικό τουρισμό. Οι επιχειρήσεις φλερτάρουν με λουκέτα και οι εργαζόμενοι σε απόγνωση αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης. Ευάλωτοι και ακάλυπτοι, παντελώς απροστάτευτοι από την κυβέρνηση, η οποία ως μόνη πράξη δίνει με απευθείας ανάθεση όλο (!) το έργο προώθησης και προβολής της χώρας σε μία και μόνο (!) ιδιωτική εταιρεία, τη Marketing Greece του ΣΕΤΕ. Η χαμένη τουριστική σεζόν, το κλείσιμο επιχειρήσεων, η εκτίναξη της ανεργίας, η υπερσυγκέντρωση της τουριστικής δραστηριότητας σε συγκεκριμένα funds μετατρέπουν τον Τουρισμό στο βαρίδιο που θα βυθίσει την ελληνική οικονομία, στερώντας από τη χώρα μας ένα σημαντικό εργαλείο ανάπτυξης για το μέλλον. Ο τουρισμός όμως λόγω κυρίως της υψηλής διασύνδεσιμότητας του με άλλες δραστηριότητες, απαιτεί σύνθετη και πολυπαραγοντική προσέγγιση. Τους τελευταίους δύο μήνες διαβουλευόμαστε καθημερινά με όλους τους φορείς του τουρισμού, σε όλη την Ελλάδα.
Επιχειρηματίες και εργαζόμενοι στον τομέα του τουρισμού σε όλη τη χώρα βγάζουν κραυγή αγωνίας. Καταστρώσαμε με αυτό τον τρόπο το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για την ανάκαμψη του τουρισμό, με στόχο την ενίσχυση της ζήτησης, την ενίσχυση των επιχειρήσεων και την ενίσχυση των εργαζομένων. Ένα σχέδιο που στηρίζεται σε 4 πυλώνες: Άμεσα οριζόντια μέτρα οικονομικής ανακούφισης του κλάδου για να αποτραπεί ο κίνδυνος κατάρρευσης, να υπάρξει η αναγκαία ρευστότητα και να διασφαλιστεί η βιωσιμότητά του και η επιβίωση των εργαζομένων. Μεσοπρόθεσμα οικονομικά και αναπτυξιακά μέτρα ώστε να διασφαλιστεί η δυναμική επανεκκίνησή του. Μετάβαση σε ένα βιώσιμο μοντέλο τουριστικής ανάπτυξης, και άρα δίκαιο και πράσινο. Διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων, προστασία των εργαζομένων αναβάθμιση τουριστικής εκπαίδευσης. Σε αδρές γραμμές παραθέτω παρακάτω κάποια μέτρα- κλειδιά, ως μέρος ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για την επανεκκίνηση του τουρισμού: Οι τουριστικές επιχειρήσεις είναι στο σύνολο τους μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Δεν έχουν πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα, δεν μπορούν να αξιοποιήσουν το ΤΕΠΙΧ ΙΙ, το πρόγραμμα δανειοδοτήσεων. Θα πρέπει να στηριχθούν και με κάλυψη μισθολογικού κόστους. Όπως ήταν και προεκλογική δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ, μείωση ΦΠΑ στη διαμονή σε 6%, στην εστίαση σε 11% και μείωση προκαταβολής φόρου στο 50%. Υλοποίηση ενός μεγάλου προγράμματος Εσωτερικού Τουρισμού ύψους 1 δις€. Ένα μέτρο που ασφαλώς από μόνο του δεν μπορεί να αντισταθμίσει την δραματική μείωση αφίξεων και εσόδων. Αποτελεί όμως ένα σημαντικό εργαλείο ανακούφισης της τουριστικής οικονομίας, αλλά και την ψυχολογική τόνωση της κοινωνίας. Ισχυρό branding μέσω του εθνικού φορέα προώθησης και προβολής της χώρας, του ΕΟΤ, σε στοχευμένες αγορές με χαμηλό δείκτη νοσηρότητας. Ενίσχυση της διαφημιστικής καμπάνιας της χώρας μας ως έναν ασφαλή προορισμό. Ο σχεδιασμός του νέου ΕΣΠΑ απλοποιημένου κόστους για δαπάνες προσαρμογής στις νέες συνθήκες, να είναι προσανατολισμένος στον τουριστικό κλάδο. Πρόγραμμα χρηματοδότησης για τους ΟΤΑ, που αποτελούν τους πρώτους υποδοχείς της τουριστικής δραστηριότητας, που θα βοηθήσει ταυτόχρονα στην κάλυψη των δημοτικών τελών. Αναθεωρημένο ΠΔΕ, ώστε να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και να λύσουμε τα ζητήματα υποδομών, γεγονός που θα μας καταστήσει περισσότερο ανταγωνιστικούς.
Τέλος, στην εποχή της πανδημίας είναι προαπαιτούμενο να διασφαλιστεί η επάρκεια του ΕΣΥ, ιδιαίτερα στους τουριστικούς προορισμούς και εξασφάλιση μαζικών τεστ. Ο τουρισμός είναι σε κρίση. Η στήριξη του με άμεσα και ρεαλιστικά μέτρα αποτελεί προϋπόθεση επιβίωσης του κλάδου, αλλά και της εθνικής μας οικονομίας.”
Πηγή: myportal.gr