Δήλωση της Ειρήνης Αγαθοπούλου, αναπλ. τομεάρχισσας Δικαιοσύνης της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αρμόδιας για θέματα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Ισότητας και Καταπολέμησης των Διακρίσεων, για τη Διεθνή Ημέρα κατά της Ομοφοβίας και της Τρανσφοβίας.

Διεθνής ημέρα κατά της Ομοφοβίας και της Τρανσφοβίας σήμερα και περισσότερες από 70 χώρες στον κόσμο εξακολουθούν να ποινικοποιούν τις σχέσεις μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου, πολλά ΛΟΑΤΚΙ άτομα συνεχίζουν να βιώνουν σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εγκλήματα μίσους και διώξεις τόσο στις χώρες καταγωγής τους όσο και στις χώρες που καταφεύγουν για να γλυτώσουν από φυλακίσεις, διαπόμπευση ακόμα και θάνατο.

Η ΕΕ, σήμερα για πρώτη φορά, διακηρύττει την επικράτειά της ως ελεύθερη ζώνη, απαλλαγμένη από προκαταλήψεις για τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα, παρουσιάζοντας την στρατηγική για την ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ+.

Στην Ελλάδα, και με βάση τον δείκτη αξιολόγησης της ILGA-Europe για το 2021, που δημοσιεύεται κάθε χρόνο στις 17 Μαΐου, η Ελλάδα παραμένει στη 18η θέση μεταξύ 49 χωρών. Στάσιμη από το 2019, όταν ανέλαβε τη διακυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία και η χώρα μας έχασε 5 θέσεις στη βαθμολογική κατάταξη, λόγω παραβίασης των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων, παρά τις μεγαλόστομες διακηρύξεις της ΝΔ για την σύσταση Επιτροπής με σκοπό τη σύνταξη Εθνικής Στρατηγικής για την Ισότητα ΛΟΑΤΚΙ ατόμων.

Ωστόσο η διγλωσσία της είναι πασιφανής, όταν ακόμα και σήμερα που συζητούμε για το νομοσχέδιο του κ. Τσιάρα και της ΝΔ, για την δήθεν αναμόρφωση του Οικογενειακού δικαίου, οι νέες μορφές γονεϊκότητας, μεταξύ αυτών και των οικογενειών ΛΟΑΤΚΙ, όχι μόνο δεν αναγνωρίζονται και δεν εντάσσονται στο  εν λόγω ν/σ, αλλά τουναντίον, προωθείται και δια νόμου, η πιο συντηρητική πατριαρχική εκδοχή τους. Κι αυτό αποτελεί ένα ελάχιστο δείγμα των συντηρητικών, υποκριτικών πολιτικών της ΝΔ απέναντι στην κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ.

Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να ρυθμιστεί νομοθετικά ο γάμος για όλους/ες/α, είναι μια πρόταση που δικαιώνει τις πολιτικές μας κι έρχεται ως επακόλουθό τους, για την κατάκτηση της ισότιμης πρόσβαση της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας στο κοινωνικό γίγνεσθαι.

Απαιτούνται γενναίες πολιτικές συμπερίληψης  στην εκπαίδευση, στην εργασία, στην δημόσια διοίκηση ώστε η πολυμορφία των σχέσεων των ανθρώπων, ο σεξουαλικός προσανατολισμός, η ταυτότητα φύλου, η έκφραση και τα χαρακτηριστικά του φύλου των ατόμων, να μην αποτελούν κριτήρια ανισότητας, διακρίσεων, σεξισμού, ρατσισμού, εγκλημάτων μίσους, αλλά ωδή στη διαφορετικότητα.

Ένας κόσμος πολύμορφος, είναι ένας ανοιχτός κόσμος. Είμαστε μαζί με την κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ, τα αιτήματά τους αποτελούν αιτήματά μας, για ισονομία, ορατότητα, δικαιοσύνη.