Σημεία ομιλίας Ε. Αγαθοπούλου, αναπλ. Τομεάρχισσας Δικαιοσύνης της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στη συζήτηση για το Οικογενειακό Δίκαιο

«Το νομοσχέδιο που φέρνετε προς ψήφιση περιέχει διατάξεις που μειοψήφησαν στις συζητήσεις της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής. Το διαψεύδετε αυτό κ. Υπουργέ;» ..και δεν το διέψευσε.

 

Αυστηρή κριτική στο κατατεθέν νομοσχέδιο και στις εισαγωγικές δηλώσεις του κ Τσιάρα για το οικογενειακό δίκαιο άσκησε, μεταξύ άλλων, η βουλεύτρια της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και αν. τομεάρχισσα Δικαιοσύνης, αρμόδια για θέματα ισότητας, Ε.  Αγαθοπούλου, κατά την διάρκεια της πρώτης συζήτησης του νομοσχεδίου στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής.

Η βουλεύτρια επεσήμανε την εκ θεμελίων μετατόπιση του πυρήνα του οικογενειακού δικαίου, από το παιδί στους γονείς, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Ξεκίνησε σήμερα ο υπουργός την ομιλία του με τη φράση «επιχειρούμε με αυτό το νομοσχέδιο να δώσουμε την ευκαιρία να έχουν όλοι οι γονείς σχέση με τα παιδιά τους». Αυτή η φράση αποδεικνύει παιδοκεντρικό χαρακτήρα; Σε καμία περίπτωση, πρόσθεσε».

Η βουλεύτρια επεσήμανε επίσης τις παλινωδίες του Υπουργού Δικαιοσύνης σχετικά με το  νομοσχέδιο, την προχειρότητα, την προβληματικότητα που το χαρακτηρίζει, παρά την πρόθεση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να προσέλθει στον διάλογο με στόχο μια πραγματική αναμόρφωση του οικογενειακού δικαίου, που να ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας, προωθώντας παράλληλα την  «κοινή επιμέλεια των τέκνων από τους γονείς τους ΚΑΙ μετά το διαζύγιο, εξάλλου προς αυτή την κατεύθυνση ήταν και το νομοσχέδιο που σας παρέδωσε σχεδόν έτοιμο η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ τον Ιούλιο του 2019», όπως ανέφερε.

Ως προς τα προσχέδια που διακινήθηκαν, την σύσταση και το πόρισμα της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής, αλλά και το σχέδιο νόμου που κατατέθηκε προς διαβούλευση, επεσήμανε: «Μας παραδώσατε το πόρισμα της Νομοπαρασκευαστικής επιτροπής, που ο ίδιος είχατε συστήσει στις αρχές του 2020 και μας είπατε: «Μην το κοιτάτε αυτό, τώρα θα σας φέρουν οι συνεργάτες μου το νομοσχέδιο που θα συζητήσουμε[…] Το νομοσχέδιο, που τελικά βγάλατε σε διαβούλευση και δημιούργησε πληθώρα αντιδράσεων, δεν είχε καμία σχέση με το κείμενο που σας παρέδωσε η ΔΙΚΗ ΣΑΣ νομοπαρασκευαστική επιτροπή, αλλά κατά διαβολική σύμπτωση περιείχε διατάξεις, οι οποίες μειοψήφησαν στις συζητήσεις της Νομοπαρασκευαστικής. Εάν δεν είναι έτσι, διαψεύστε το.»

Σχετικά με τις αλλαγές που επήλθαν στο τελικώς κατατεθέν νομοσχέδιο, η Ε. Αγαθοπούλου ανέφερε ότι είναι αναγκαστικές και εκ προοιμίου θα γινόταν, δεδομένου ότι ερχόταν σε πλήρη ρήξη με διεθνείς συμβάσεις, εξέθεταν την χώρα διεθνώς και ως εκ τούτου ήταν μονόδρομος. Δεν έχουν ωστόσο κανένα κοινωνικό πραγματικό έρεισμα, τουναντίον θα επιτείνουν  τις αντιδικίες  και τις δικαστικές διενέξεις των γονέων, ενώ «παραμένει ταξικό, παραμένει συντηρητικό, παραμένει γονεοκεντρικό».

Στο τέλος της ομιλίας της έκανε μομφή προς την κυβέρνηση για την πλήρη απουσία από τον διάλογο της Υφυπουργού Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας, για τον αποκλεισμό των γυναικείων οργανώσεων από τη διαβούλευση με τον Υπουργό αλλά και από την αυριανή ακρόαση των φορέων και αναφέρθηκε στην δημιουργία κλίματος διχασμού και εκβιασμών στον δημόσιο διάλογο και απειλών σε βάρος όσων διαφωνούν, την ευθύνη των οποίων φέρει απόλυτα ο Υπουργός Δικαιοσύνης και η ΝΔ, φέρνοντας στην Βουλή ένα τόσο οπισθοδρομικό νομοσχέδιο  για την εξυπηρέτηση συμφερόντων μιας μικρής αλλά ισχυρής μειοψηφίας.

 

 

Ολόκληρη την ομιλία μπορείτε να την δείτε εδώ: https://youtu.be/YuNhnVt2wqs

 

 

Ακολουθεί το πλήρες περιεχόμενο της ομιλίας:

 

 

κ. Υπουργέ,

φέρατε τελικά σήμερα στη βουλή το νομοσχέδιο με τις αλλαγές για το οικογενειακό δίκαιο, για τις οποίες εδώ και πολύ καιρό λέτε ότι «είναι ένα νομοθέτημα που θα δώσει λύση σε ένα μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα, και πως η λύση αυτή θα διασφαλίζει το συμφέρον του παιδιού». (Διαβάζω δικά σας λόγια).

Με αυτά τα λόγια μας υποδεχτήκατε τον περασμένο Νοέμβρη στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, τους υπεύθυνους τομεάρχες όλων των κομμάτων, για να μας παρουσιάσετε τον νόμο για τη «συνεπιμέλεια», όπως τον αποκαλείτε. Και εσείς θα θυμάστε – αλλά το λέω για να το ακούσουν και οι υπόλοιποι συνάδελφοι, καθώς και ο κόσμος που μας παρακολουθεί – ότι όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης ήρθαμε τότε με πολύ καλή πρόθεση στη συνάντηση αυτή και μάλιστα, ο ΣΥΡΙΖΑ, εντελώς ξεκάθαρα σας δήλωσε ότι είναι υπέρ της προώθησης αλλαγών στο οικογενειακό δίκαιο, υπέρ τις διόρθωσης των όποιων προβλημάτων έχει ο νόμος που εφαρμόζεται σήμερα και του εκσυγχρονισμού του και φυσικά υπέρ της προώθησης της κοινής επιμέλειας των τέκνων από τους γονείς τους ΚΑΙ μετά το διαζύγιο, εξάλλου προς αυτή την κατεύθυνση ήταν και το νομοσχέδιο που σας παρέδωσε σχεδόν έτοιμο η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ τον Ιούλιο του 2019.

Εσείς όμως τί κάνατε σε εκείνη την πρώτη συνάντηση; Μας παραδώσατε το πόρισμα της Νομοπαρασκευαστικής επιτροπής, που ο ίδιος είχατε συστήσει στις αρχές του 2020 και μας είπατε: «Μην το κοιτάτε αυτό, τώρα θα σας φέρουν οι συνεργάτες μου το νομοσχέδιο που θα συζητήσουμε». Και από εκεί ξεκινούν τα προβλήματα.

Το νομοσχέδιο, που τελικά βγάλατε σε διαβούλευση και δημιούργησε πληθώρα αντιδράσεων, δεν είχε καμία σχέση με το κείμενο που σας παρέδωσε η ΔΙΚΗ ΣΑΣ νομοπαρασκευαστική επιτροπή, αλλά κατά διαβολική σύμπτωση περιείχε διατάξεις, οι οποίες μειοψήφησαν στις συζητήσεις της Νομοπαρασκευαστικής. Εάν δεν είναι έτσι, διαψεύστε το.

Το νομοσχέδιο λοιπόν αυτό, που κατά σημεία σχετικά διορθωμένο φέρνετε σήμερα στη συζήτηση στη Βουλή (που σημαίνει ότι είχαμε δίκιο για τις αλλαγές που επισημαίναμε ότι έπρεπε να γίνουν), έχει ακόμη πολλά προβλήματα κ. Υπουργέ. Εδώ να πω για τις διορθώσεις που κάνατε: Τις διορθώσεις που κάνατε ΔΕΝ θα μπορούσατε να μην τις έχετε κάνει. Διότι ήταν τόσο λάθος και παραβίαζαν τόσο τρανταχτά διεθνείς συμβάσεις, τις οποίες η χώρα μας υποχρεούται να εφαρμόζει, που δεν γινόταν να μην τις κάνετε! Και οι απαράδεκτες διατάξεις για την ενδοοικογενειακή βία, και ο απαράδεκτος συσχετισμός του συμφέροντος του τέκνου στο άρθρο 1511 με τις προσδοκίες των γονέων και η ακόμη πιο απαράδεκτη φράση για τη γνώμη του παιδιού, που εκ προοιμίου έθετε ο νόμος ότι είχε πολλές πιθανότητες να είναι προϊόν καθοδήγησης αφήνοντας ανεπίτρεπτα υπονοούμενα κατά των γονέων που έχουν κατά πλειοψηφία σήμερα την επιμέλεια, δηλαδή κατά των γυναικών. Όλα αυτά, εν μέρη, τα πήρατε πίσω, γιατί καταλάβατε ότι εξέθεταν ανεπανόρθωτα τη χώρα μας διεθνώς, αλλά το νομοσχέδιο δεν διορθώθηκε, δεν άλλαξε φιλοσοφία. Παραμένει ταξικό, παραμένει συντηρητικό, παραμένει γονεοκεντρικό (περισσότερα στην επί των άρθρων συζήτηση). Ξεκίνησε σήμερα ο υπουργός την ομιλία του με τη φράση: επιχειρούμε με αυτό το νομοσχέδιο να δώσουμε την ευκαιρία να έχουν όλοι οι γονείς σχέση με τα παιδιά τους. Αυτή η φράση αποδεικνύει παιδοκεντρικό χαρακτήρα; Σε καμία περίπτωση.

Το νομοσχέδιο, λοιπόν, επιμένουμε ότι δεν διορθώθηκε γιατί δεν λύνει τα προβλήματα που υποτίθεται ότι ήρθε για να λύσει. Αντί αυτού, κατά κοινή ομολογία όλων, μα όλων των φορέων ανεξαιρέτως, από επιστημονικούς φορείς, γυναικείες οργανώσεις, μέχρι οργανώσεις μπαμπάδων (π.χ. ενεργοί μπαμπάδες), είναι δεδομένο ότι θα διογκώσει την αντιδικία μεταξύ των γονέων. Τους καλέσαμε στην ακρόαση, θα σας τα πουν όπως μας τα είπαν κι εμάς στις συναντήσεις που έχουμε κάνει μαζί τους όλο αυτό το διάστημα, διότι το πρόβλημα σήμερα αφορά την νομολογία και όχι τον νόμο. Περισσότερα όμως για αυτά θα συζητήσουμε και αύριο και τις επόμενες ημέρες, στην ακρόαση των φορέων και στη συζήτηση κατά άρθρο.

Προσπαθήσατε να κάνετε μια διαστρέβλωση: είπε η κ. Παπαδημητρίου ότι το 80% των σχολίων στη διαβούλευση ήταν υπέρ των διατάξεων του νομοσχεδίου. Όχι, δεν ήταν υπέρ του νομοσχεδίου, ήταν υπέρ της προώθησης της κοινής επιμέλειας, κάτι που πόρρω απέχει από τις διατάξεις αυτού του νομοσχεδίου.

Σήμερα, για να μην καταχραστώ τον χρόνο θέλω να θέσω μόνο άλλα δύο πολύ σημαντικά ζητήματα και να κλείσω.

1ον δεν πρέπει να μείνει ασχολίαστο το προσχηματικό ενδιαφέρον της παράταξής σας για την ισότητα των φύλων, που κατά τα άλλα στην εισηγητική έκθεση του νομοσχεδίου την επικαλείστε. Στον διάλογο δεν συμμετέχει καν η Υφυπουργός Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας και εσείς δεν διαβουλευτήκατε με καμία γυναικεία οργάνωση για το νομοσχέδιο αυτό και δεν τις καλείτε και στην αυριανή ακρόαση! Τις αγνοείτε επιδεικτικά και εσείς και η Υφυπουργός Οικογενειακής πολιτικής.  Η ισότητα δεν είναι μια ad hoc κατάσταση κυρίες και κύριοι συνάδελφοι της ΝΔ. Δεν μπορεί να προωθείται αποσπασματικά, όπως κάνετε εσείς εδώ, παρά μόνο συνολικά. Η παράταξή σας σε αυτόν τον τομέα έχει αποτύχει, αφού εδώ και ενάμισι χρόνο μόνο ξηλώνετε πολιτικές ισότητας, αντί να θεσμοθετείτε. Αυτό είναι πρόοδος; Και απαντήστε μας, πώς μπορεί να διεξαχθεί η συζήτηση αυτή χωρίς την κατά το ήμισυ αρμόδια υπουργό;

Και δεύτερον και κλείνω, είμαι στη δυσάρεστη θέση να σας πω ότι η κυβέρνησή σας, δυστυχώς, είναι υπεύθυνη για τον διχασμό, που έχει προκαλέσει το νομοσχέδιο αυτό στην ελληνική κοινωνία και στον δημόσιο διάλογο. Όλο αυτό το διάστημα είδαμε να αναρτώνται απαράδεκτα πανό στους δρόμους, να απειλούνται δικαστές, να απειλούνται δικηγόροι, να εξαπολύονται απειλές μεταξύ των ζευγαριών του τύπου «τώρα θα δεις τι θα σου κάνω εγώ μόλις περάσει ο νέος νόμος», απειλές κατά κομμάτων, κατά πολιτικών προσώπων, με τελευταία αυτή τη χθεσινή κατά της συναδέλφισσας, κ. Όλγας Κεφαλογιάννη, που τόλμησε να πει δημόσια ότι διαφωνεί με το νομοσχέδιο. Η αλληλεγγύη μας είναι δεδομένη σε κάθε δημοκράτη πολίτη που θεωρεί δικαίωμά του να πει την άποψή του δημόσια, σε κάθε γυναίκα, που αντιτίθεται αυτή τη στιγμή σε αυτό το νομοσχέδιο. Και εάν υφίσταται απειλές η κ. Κεφαλογιάννη και όσες γυναίκες πολιτικοί, δημόσια πρόσωπα, έχουμε εκφράσει δημόσια θέση ΚΑΤΑ του νομοσχεδίου, πρέπει να αναλογιστείτε τί μπορεί να υφίστανται άλλες γυναίκες.  Για αυτές τις φασιστικού τύπου αντιδράσεις είστε υπεύθυνοι κ. Τσιάρα, οφείλετε να λάβετε θέση, οφείλετε να  τερματίσετε εδώ, εσείς, με δημόσια δήλωσή σας τις πρακτικές αυτές και να φέρετε τις απαραίτητες αλλαγές, που θα διασφαλίζουν την κοινωνική συνοχή και φυσικά την επίλυση των προβλημάτων που απασχολούν τους χωρισμένους γονείς.