-Πώς αξιολογείτε την πολιτική της κυβέρνησης για τον εμβολιασμό; Ο ΣΥΡΙΖΑ άσκησε σφοδρή κριτική διότι κομματικά στελέχη προηγήθηκαν του υγειονομικού προσωπικού…
Προβλήματα στην εμβολιαστική διαδικασία παρατηρήθηκαν και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Η ΕΕ, με ανεπαρκή και άτολμο σχεδιασμό, δεν κατάφερε να εξασφαλίσει τον ταχύ και μαζικό εμβολιασμό. Στη χώρα μας όμως, τα πράγματα πήραν ιλαροτραγική τροπή. Για μήνες ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση «έπαιξαν» επικοινωνιακά με το εμβόλιο, παρουσιάζοντάς το ως μαγική λύση και πανάκεια, για να καλύψουν την παντελώς ανεπαρκή διαχείριση των προβλημάτων στο ΕΣΥ, και αφήνοντας επί της ουσίας την κοινωνία ανοχύρωτη απέναντι στο δεύτερο κύμα της πανδημίας. Όταν ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί η κυβέρνηση αποκάλυψε, και σε αυτό το κρίσιμο πεδίο, το πρόσωπο μιας πελατειακής, παλαιοκομματικής και χωρίς ηθική και κοινωνική ευαισθησία, Δεξιάς. Οι εμβολιασμοί μετατράπηκαν σε παρέλαση γαλάζιων στελεχών, με κυνικό παραγκωνισμό κρίσιμων εμβολιασμών: του υγειονομικού προσωπικού, των εργαζόμενων και όσων διαμένουν σε δομές υψηλού κινδύνου κ.α., ακόμα και με πέρα από κάθε ηθική αναβολή προγραμματισμένων εμβολιασμών σε νοσοκομεία. Μετά την κατακραυγή με «εντολή πρωθυπουργού» σταμάτησε ο «γαλάζιος εμβολιασμός» που προφανώς ο ίδιος είχε αποφασίσει νωρίτερα. Τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ, όσο και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης, είχαν δημοκρατική, κοινωνική και ηθική υποχρέωση να ασκήσουν έντονη κριτική σε αυτή την εμβολιαστική διαδικασία, παράδειγμα ντροπής και εξαχρείωσης.
-Ο Άδωνις Γεωργιάδης κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ πως διαστρέβλωσε τη δήλωση του σχετικά με τις προτάσεις των ειδικών για lockdown στη Θεσσαλονίκη πριν από τη γιορτή του Αγίου Δημητρίου… Τι απαντάτε;
Ο Άδωνις Γεωργιάδης προσπαθεί να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα μετά από μια δήλωση που εκθέτει ανεπανόρθωτα την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό. Διαψεύδει αυτό που ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δηλώσει παλιότερα, ότι πράγματι καθυστέρησε το lockdown στη Θεσσαλονίκη, αλλά δεν υπήρχε καμία τέτοια υπόδειξη νωρίτερα. Παρά τις εκ των υστέρων «επανορθωτικές» δηλώσεις, η ουσία των δηλώσεων του κ. Γεωργιάδη παραμένει κρίσιμη ως προς δύο κατεξοχήν σημεία: πρώτον, η κυβέρνηση ακολουθεί τις εισηγήσεις της Επιτροπής των λοιμωξιολόγων, όχι με γνώμονα τη δημόσια υγεία, αλλά με γνώμονα τις «εκλεκτικές της συγγένειες». Δεύτερον, η Θεσσαλονίκη αφέθηκε στην πανδημία και το θάνατο, γιατί η κυβέρνηση ήθελε να κάνει επίδειξη του «σεβασμού (της) στην παράδοση, στην ορθοδοξία, στην πίστη». Είναι σοκαριστικό ηθικά, κοινωνικά και πολιτικά ότι ο κ. Γεωργιάδης, αντιπρόεδρος της ΝΔ, παραμένει στη θέση του. Είναι επιτακτικό για τη δημοκρατία η κυβέρνηση να δημοσιοποιήσει τα Πρακτικά της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων.
-Πώς αξιολογείτε τη στάση της κυβέρνησης απέναντι στην εκκλησία;
Από την αρχή της πανδημίας η κυβέρνηση καθυστέρησε πολύ να βάλει κανόνες στην τέλεση των λειτουργιών στις εκκλησίες, επί μήνες άφησε να σέρνεται το θέμα της μετάδοσης διά της θείας κοινωνίας, χάιδεψε και χαϊδεύει αυτιά, επιτρέπει στην εκκλησία, παθητικά και υπόγεια, να «σπάει» κανόνες. Σίγουρα δεν είναι απλή υπόθεση η απαγόρευση άσκησης της θρησκευτικής πίστης, όπως άλλωστε και όλων των δικαιωμάτων –ατομικών, πολιτικών και κοινωνικών. Ωστόσο οι συνθήκες απαιτούν ορθολογική αντιμετώπιση με σεβασμό στο θρησκευτικό αίσθημα αλλά και αυστηρή τήρηση των υγειονομικών μέτρων. Προκαλεί έκπληξη επίσης αντιστικτικά ο τρόπος που επιβλήθηκαν απαγορεύσεις ακόμη και σε μεμονωμένα πρόσωπα ή πολιτικά κόμματα όταν θέλησαν να αποτίσουν φόρο τιμής στην επέτειο του Πολυτεχνείου ή της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου: τεράστια κινητοποίηση αστυνομικών δυνάμεων, αχρείαστη κρατική βία, καταστρατήγηση και αυτών των υγειονομικών μέτρων κατά τη διάρκεια συλλήψεων και προσαγωγών. Συγχρόνως είδαμε εικόνες όπως αυτές των Φώτων με τους ιερείς να ραίνουν με αγιασμό περιπολικό. Τελικά, η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τους θρησκευόμενους συμπολίτες μας και την Εκκλησία ως προνομιακό της ακροατήριο και δείχνει έλλειψη σοβαρότητας, την ίδια στιγμή που χρησιμοποιεί την πανδημία ως πρόσχημα για αστυνομοκρατία και καταστολή άλλων πολιτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων.
-Πολλοί χαρακτηρίζουν τον πρόσφατο ανασχηματισμό ως «εκλογικό»… Ποια η θέση σας; Είναι ο ΣΥΡΙΖΑ έτοιμος για πρόωρες εκλογές;
Ο πρόσφατος ανασχηματισμός δίνει ένα μήνυμα. Η Νέα Δημοκρατία θέλει να εντείνει την πόλωση και σε κυβερνητικό επίπεδο στρέφεται όλο και περισσότερο στην ακροδεξιά της πτέρυγα. Η τοποθέτηση του Μάκη Βορίδη στη θέση του πρώτου τη τάξει υπουργού είναι ίσως η πιο σημαίνουσα αλλά όχι η μόνη. Η παρουσία της κας Βούλτεψη, με συγκεκριμένες δηλώσεις στο παρελθόν, είναι επίσης ενδεικτική για τη μεταναστευτική πολιτική που σκοπεύει να ακολουθήσει η κυβέρνηση. Αν θεωρήσουμε το παρόν κυβερνητικό σχήμα ως «εκλογικό» (κάτι που λέγεται συχνά στους ανασχηματισμούς), αντιλαμβανόμαστε πώς θα πολιτευτεί στο άμεσο μέλλον η Νέα Δημοκρατία είτε πάει σύντομα είτε όχι σε πρόωρες εκλογές. Με κοινωνική πόλωση, με ακροδεξιά ατζέντα, με αντιδραστικό ιδεολογικό οπλοστάσιο, υπό το βάρος της αποτυχίας της στους περισσότερους τομείς και με μια σφοδρή οικονομική κρίση προ των πυλών. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι έτοιμος ανά πάσα στιγμή να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας, έχει κάνει ολοκληρωμένες και συγκροτημένες προτάσεις τόσο για την αντιμετώπιση της πανδημίας, όσο και για την ανόρθωση της κοινωνίας και της οικονομίας. Κυρίως έχει ριζοσπαστικό, αριστερό, προοδευτικό Πρόγραμμα. Σε μια πολωμένη πολιτική αντιπαράθεση, αποτελεί τον προοδευτικό πόλο σύμπηξης δημοκρατικού μετώπου, απέναντι στην πιο αυταρχική, παλαιοκομματικής κοπής αλλά με σκληρά νεοφιλελεύθερη πολιτική, Δεξιά που γνώρισε η χώρα στη Μεταπολίτευση.
-Πώς είδατε το νέο ρεύμα «ΡΕΝΕ» που δημιουργήθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ; Τι απαντάτε σε αυτούς που σας κατηγορούν ότι δίνετε τόσο μεγάλη έμφαση στα εσωκομματικά σας, εν μέσω πανδημίας;
Στον ΣΥΡΙΖΑ οι ιδεολογικές και πολιτικές συζητήσεις, οι τάσεις και τα ρεύματα ιδεών αποτελούν δομικά στοιχεία της εσωκομματικής δημοκρατίας, ένα διαρκές διάβημα επικαιροποίησης και ενσωμάτωσης των παλιών και νέων προταγμάτων της Αριστεράς στον 21ο αιώνα. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται το νέο ρεύμα. Αυτή η εσωκομματική, δημοκρατική διαδικασία φαίνεται περίεργη σε κόμματα που δεν έχουν συνηθίσει σε τέτοιες λειτουργίες. Προσπαθούν λοιπόν να την απαξιώσουν για να μη φανούν οι παθογένειες που παράγει η παλαιοκομματική νοοτροπία της «ένωσης συμφερόντων και πελατειών υπό τον αρχηγό». Για εμάς η εσωκομματική δημοκρατία δεν συνιστά ομφαλοσκόπηση που εμποδίζει την αγωνιστική παρουσία στο πεδίο της μάχης. Αντιθέτως, είναι εφαλτήριο σύνθεσης για πιο αποτελεσματική παρέμβαση. Το αποδεικνύουμε κάθε μέρα αυτούς τους μήνες της πανδημίας, με προτάσεις, παρεμβάσεις, με σκληρή αλλά εποικοδομητική αντιπολίτευση, κυρίως όμως με τη συνεχή παρουσία μας στα πεδία που δίνεται η μάχη της κοινωνίας και της δημοκρατίας.
-Πώς περιμένετε να εξελιχθούν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις τη νέα χρονιά; Πιστεύετε πως η εκλογή Μπάιντεν θα ωφελήσει τη χώρα μας;
Η εκλογή Μπάιντεν δεν θα βλάψει τα συμφέροντα της χώρας, αλλά δεν πρόκειται να λύσει ως εξ ύψους βοήθεια τα προβλήματα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Για να το θέσω καλύτερα, θα συμβάλλει θετικά μόνο στον βαθμό που η ελληνική κυβέρνηση έχει στρατηγικό σχεδιασμό, έχει πυξίδα κατεύθυνσης. Η περίοδος που διανύουμε είναι κρίσιμη, σε διεθνές, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο, και καθιστά επιτακτική την ανάγκη στρατηγικής στο πλαίσιο της οποίας θα ορίζεται με σαφήνεια το συμφέρον της χώρας σε σχέση με τις νέες προκλήσεις, κυρίως θα ξεδιπλώνεται ο πολιτικός και διπλωματικός σχεδιασμός για να επιλυθούν τα προβλήματα (ελληνοτουρκικά, κυπριακό), για να προστατευθούν αποτελεσματικά τα συμφέροντα και να εμπεδωθεί ο ρόλος της χώρας στην περιοχή και διεθνώς. Τα δείγματα γραφής της κυβέρνησης δεν εμπνέουν αισιοδοξία.