Με αφορμή τη συνέχιση της εξάπλωσης της πανδημίας του κορωνοϊού Covid-19, από τη δημοτική Αρχή του δήμου Νεάπολης-Συκεών εκδόθηκε η παρακάτω ανακοίνωση:

«Η Θεσσαλονίκη είναι για τρίτη εβδομάδα στο κόκκινο. Τα χιλιάδες κρούσματα και οι εκατοντάδες εισαγωγές στα νοσοκομεία τη μέρα, αποτυπώνουν μια ζοφερή εικόνα που γίνεται ακόμη πιο τραγική εάν προσθέσουμε τις εισαγωγές στις ΜΕΘ, και κυρίως τους εκατοντάδες πλέον θανάτους συνανθρώπων μας.

»Σήμερα η ατομική ευθύνη είναι εκείνη που μπορεί να ανακόψει τη ξέφρενη πορεία του ιού το κορωνοϊού Covid-19. Όλοι έχουμε υποχρέωση απέναντι στην κοινωνία να τηρούμε μέτρα προστασίας και αποφυγής του συγχρωτισμού. Από εμάς πια εξαρτάται η μείωση του ρυθμού αύξησης των κρουσμάτων.

»Η κυβέρνηση έδωσε εξετάσεις και απέτυχε. Ήξερε ότι το δεύτερο κύμα της πανδημίας έρχεται και γνώριζε ότι θα είναι πιο σκληρό και πιο φονικό από το πρώτο. Αλλά παρόλα αυτά θεώρησε πως θα το αντιμετωπίσει με την κεκτημένη ταχύτητα της ομολογουμένως θετικής αντιμετώπισης του πρώτου κύματος της άνοιξης.

»Εμείς είχαμε προειδοποιήσει έγκαιρα, από τον Απρίλιο μάλιστα, ζητώντας την επέκταση των ΜΕΘ στα νοσοκομεία της πόλης, ζητώντας κατάλληλη προετοιμασία για το επόμενο κύμα της επιδημίας, ζητώντας την ενίσχυση του ΕΣΥ. Δεν εισακουστήκαμε.

»Η κυβέρνηση καθυστέρησε στη δημιουργία νέων ΜΕΘ, και στην επέκταση των ήδη υπαρχουσών, από τις εκατοντάδες προσφορές ιδιωτών και άλλων. Δεν φρόντισε να στελεχώσει το ΕΣΥ με νέο ιατρικό, νοσηλευτικό, διοικητικό και βοηθητικό προσωπικό. Έχασε πολύτιμο χρόνο.

»Καθυστέρησε να πάρει αυστηρά μέτρα κατά της διασποράς. Φοβήθηκε να διακόψει επιχειρηματικές δραστηριότητες που κατά γενική ομολογία ενοχοποιούνται για την εκθετική αύξηση των κρουσμάτων. Οδηγήθηκε μοιραία άρον-άρον στο γενικό lock down όπου δυστυχώς, μαζί με τα ξερά καίγονται και τα χλωρά.

»Και τώρα αντιμετωπίζουμε τα αδιέξοδα της ολιγωρίας. Δεν υπάρχουν κρεβάτια απλής νοσηλείας. Δεν υπάρχουν κρεβάτια ΜΕΘ. Δεν υπάρχει προσωπικό για τις νέες ΜΕΘ. Δεν υπάρχει, όμως, ούτε χρόνος.

»Τώρα χρειάζονται γενναία και αποφασιστικά βήματα:

  • Επίταξη ιδιωτικών νοσηλευτικών ιδρυμάτων ώστε να αυξηθεί η δυναμικότητα σε κλίνες νοσηλείας Covid-19 και κλίνες ΜΕΘ,
  • Επίταξη ιδιωτών γιατρών κρίσιμων ειδικοτήτων,
  • Συνέχιση των μέτρων αποφυγής της διασποράς του ιού και ένταση των ελέγχων,
  • Γενναίες αποζημιώσεις στις επιχειρήσεις που σταματούν τη λειτουργία τους και στους εργαζόμενούς τους, με στόχο να μην κλείσει καμία επιχείρηση και να μην χαθεί καμία θέση εργασίας,
  • Ουσιαστική ενίσχυση των πληττόμενων επαγγελμάτων,
  • Οικονομική ενίσχυση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ώστε να συνεχιστούν τα προγράμματα κοινωνικής στήριξης των συνανθρώπων μας.

»Το τέλος της κρίσης πρέπει να βρει την κοινωνία όρθια, το ΕΣΥ ισχυρό και σύγχρονο, την οικονομία σε τροχιά ανάκαμψης.

»Και για να γίνουν αυτά θα πρέπει άμεσα η κυβέρνηση να προχωρήσει αποφασιστικά  και δραστικά στη λήψη μέτρων για τη θωράκιση των νοσοκομείων και του ΕΣΥ. Αυτά που αγνοήθηκαν από την κυβέρνηση  τον περασμένο Απρίλιο, όπως προτείνονταν στην επιστολή του δημάρχου Σίμου Δανιηλίδη προς τον πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη και τον υπ. Υγείας κ. Βασίλη Κικίλια (8991/29.4.2020), και επανήλθαν με νεώτερη δημόσια παρέμβαση, πρέπει να τεθούν στην κορυφή του σχεδιασμού και των δράσεων. Και συγκεκριμένα:

  1. Η κυβέρνηση με εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους να προχωρήσει άμεσα και τάχιστα στην ενίσχυση του ΕΣΥ με την εξασφάλιση επιπλέον πραγματικών κλινών σε νοσοκομεία και σε ΜΕΘ, και όχι αφαιρώντας κάποιες κλίνες από άλλες κλινικές, με ταυτόχρονη την τάχιστη πρόσληψη του αναγκαίου ιατρικού, νοσηλευτικού, διοικητικού και βοηθητικού προσωπικού,
  2. Τη τάχιστη αξιοποίηση από το ελληνικό Δημόσιο των διαφόρων δωρεών που προηγήθηκαν προκειμένου να δημιουργηθούν με τάχιστες διαδικασίες άμεσα 1.300 πλήρεις μονάδες κρεβατιών ΜΕΘ και να κατανεμηθούν σε όλη τη χώρα ορθολογικά. Η κατανομή να γίνει αναλογικά και δίκαια σε όλες τις Περιφέρειες, όπως δίκαια πρέπει να κατανεμηθούν και οι ήδη ανακοινωθείσες δωρεές των ιδιωτικών φορέων,
  3. Για τη Θεσσαλονίκη να αξιοποιηθούν άμεσα τα τέσσερα κτίρια στα οποία μέχρι πριν λίγα χρόνια λειτουργούσαν ως νοσοκομεία. Και τέτοια είναι το πρώην «Λοιμωδών», το πρώην 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο, ο «Αγ. Παύλος» στο κέντρο της πόλης (Φράγκων) και το πρώην «Παναγία» (ΙΚΑ), τα οποία με τάχιστες διαδικασίες μπορούσαν, ήδη από τον Απρίλιο που το προτείναμε, και μπορούν και σήμερα να συντηρηθούν, να εξοπλισθούν, να στελεχωθούν και να λειτουργήσουν ως νοσοκομεία για τον κορωνοϊό με σεβαστό αριθμό κλινών σε ΜΕΘ και θαλάμους νοσηλείας Covid-19. Ανάλογες τέτοιες κινήσεις πρέπει να γίνουν και σε άλλες Περιφέρειες της χώρας,
  4. Να κινηθούν άμεσα οι διαδικασίες μονιμοποίησης του ήδη υπηρετούντος επικουρικού προσωπικού όλων των ειδικοτήτων,
  5. Να γίνει άμεση πρόσληψη με μακρά διάρκεια συμβάσεων, και με προοπτική μονιμοποίησης στο ΕΣΥ, εξειδικευμένου ιατρικού, νοσηλευτικού, διοικητικού και βοηθητικού προσωπικού,
  6. Να αξιοποιηθούν οι δήμοι που διαθέτουν δημοτικές δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας με την ένταξή τους στο καθεστώς του ΕΟΔΥ και για τη διενέργεια χιλιάδων σταθμισμένων τεστ, αλλά και για την παροχή κάθε είδους πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.
  7. Να γενικευτούν τα προληπτικά τεστ διάγνωσης για όλη την κοινωνία με ευθύνη του ΕΟΔΥ, δημιουργώντας μια δομή πρωτοβάθμιας υγείας, πλήρως στελεχωμένη και εξοπλισμένη, σε κάθε δήμο που σήμερα δεν υπάρχει.

 »Πρέπει να τα καταφέρουμε με τις κατά το δυνατόν λιγότερες απώλειες. Τώρα κρίνεται η ευθύνη όλων μας. Η κυβέρνηση θα κριθεί στην ώρα της».