Κοινοποιείται η υπ’ Αρ. Πρωτ. 1058/251951 Απάντηση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων στην υπ’ αριθ. πρωτ. 370/12-10-2020 Ερώτηση που κατέθεσε ο Βουλευτής Χαλκιδικής, Απόστολος Πάνας, με θέμα: «Πληρωμή Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων (ΚΟΕ- ΠΣΕΑ) 2017 για τη Χαλκιδική».
Με την εν λόγω Ερώτηση, ο κος Πάνας ζήτησε από την Κυβέρνηση να διευκρινίσει τους λόγους για τους οποίους τρία χρόνια μετά από την κατάθεση των σχετικών αιτήσεων, οι παραγωγοί της Χαλκιδικής δεν έχουν πληρωθεί τις αποζημιώσεις τους, που αφορούν την ξηρασία σιτηρών για το έτος 2017, ενώ έχουν πληρωθεί επιλεκτικά ορισμένοι νομοί, όπως ο νομός Σερρών. Σαφέστερα, ο Βουλευτής στην εν λόγω Ερώτησή του ζήτησε να του γνωστοποιηθεί η φάση στην οποία βρίσκεται η διαδικασία πληρωμής των ΚΟΕ-ΠΣΕΑ ΤΟΥ 2017 καθώς και το χρονοδιάγραμμα πληρωμής των αποζημιώσεων για τη Χαλκιδική.
Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κος Βορίδης, με την Απάντησή του, διευκρινίζει, πως οι ζημιές που προκλήθηκαν στην Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής, στο αγροτικό κεφάλαιο σιτηρών από την ξηρασία του 2017 έχουν καταγραφεί, ενώ το έργο των εξατομικευμένων εκτιμήσεων ολοκληρώθηκε. Επιπλέον ο Υπουργός αναφέρει πως αυτήν την περίοδο ολοκληρώθηκε και η καταχώρηση των πορισμάτων καθώς και ο διοικητικός έλεγχος, έπειτα και από την επεξεργασία των δικαιολογητικών που προσκόμισαν οι παραγωγοί όπως ορίζεται από τον Κανονισμό Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων (ΚΟΕ). Στην συνέχεια αναμένεται η κοινοποίηση των πορισμάτων και θα ακολουθήσει η καταβολή των ενισχύσεων στους πληγέντες παραγωγούς που πληρούν τους όρους του προγράμματος.
Ο κ. Πάνας σχολίασε σχετικά: «Η Απάντηση του Υπουργού τρία χρόνια μετά την καταστροφή επί του φυτικού κεφαλαίου των σιτοπαραγωγών συμπολιτών μου επιβεβαιώνει την καθυστέρηση του γενικού μηχανισμού αποζημίωσης των πληγέντων παραγωγών.
Είναι κοινά παραδεκτό πως το οικονομικό κλίμα στη γεωργία χειροτερεύει συνεχώς και πως δεν χωρούν δικαιολογίες για καθυστερήσεις σ’ αυτά που οι αγρότες δικαιούνται. Έπειτα από τη σχετική μου Κοινοβουλευτική παρέμβαση αναμένω τον νέο προϋπολογισμό του ΕΛΓΑ, ώστε από τον Ιανουάριο του 2021 να αποζημιωθούν οι παραγωγοί της Χαλκιδικής.
Θα παρακολουθώ στενά το ζήτημα έως ότου αποκατασταθεί η εκκαθάριση των αποζημιώσεων».
Αναλυτικά η Απάντηση του Υπουργού Τουρισμού έχει ως εξής:
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟ ΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ
Αθήνα, 13-11- 2020
Αριθμ. Πρωτ.: 1058/251951
Προς: Βουλή των Ελλήνων
Δ/νση Κοιν/κού Ελέγχου
Τμήμα Ερωτήσεων και ΑΚΕ
ΘΕΜΑ: «Καταβολή Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων έτους 2017»
- Η Ερώτηση 370/12-10-2020
Απαντώντας στην παραπάνω Ερώτηση που κατέθεσε ο Βουλευτής κ. Α. Πάνας, σας πληροφορούμε τα εξής:
Οι ζημιές που προξενήθηκαν σε γεωργοκτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις στην ευρύτερη περιοχή των Περιφερειακών Ενοτήτων (Π.Ε.) Κιλκίς και Χαλκιδικής από την ξηρασία του 2017 εντάχθηκαν στο ετήσιο πρόγραμμα Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων 2017. Ακολούθησε η έκδοση της αριθμ. 295/177547/20-12-2018 απόφασης των Υπουργών Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (Β’ 5984/31-12-18) έγκρισης του προγράμματος και η αριθμ.150/155541/27-6-2019 (Β’ 2805/4-7-19) Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) τροποποίησης του ανωτέρω προγράμματος.
Οι όροι, οι προϋποθέσεις, οι περιορισμοί και οι διαδικασίες καταβολής των ενισχύσεων ορίζονται στις διατάξεις του Κανονισμού Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων καθώς και στις προαναφερόμενες ΚΥΑ του προγράμματος 2017.
Επισημαίνεται ότι, ζημιές στις προαναφερόμενες Π.Ε. διαπιστώθηκαν σε αγροτικό κεφάλαιο σιτηρών (απώλεια παραγωγής) από την ξηρασία του 2017. Για τις παραπάνω ζημιές το έργο των εξατομικευμένων εκτιμήσεων ολοκληρώθηκε, ενώ αυτή την περίοδο ολοκληρώθηκε η καταχώρηση των πορισμάτων καθώς και ο διοικητικός έλεγχος, έπειτα και από την επεξεργασία των δικαιολογητικών που προσκόμισαν οι παραγωγοί όπως ορίζεται από τον Κανονισμό Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων (ΚΟΕ). Στην συνέχεια θα κοινοποιηθούν τα πορίσματα και θα ακολουθήσει η καταβολή των ενισχύσεων στους πληγέντες παραγωγούς που πληρούν τους όρους του προγράμματος.
Σημειώνεται ότι η καταβολή των ενισχύσεων από τα προγράμματα ΚΟΕ πραγματοποιείται μέσω του Κρατικού Προϋπολογισμού σύμφωνα με την ελληνική και ενωσιακή νομοθεσία. Η καταβολή των ενισχύσεων των προγραμμάτων ΚΟΕ γίνεται μετά την ολοκλήρωση όλων των διαδικασιών που ορίζονται από τον Κανονισμό Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων και των Κοινοτικών Κατευθυντήριων Γραμμών (ΚΚΓ) για την γεωργία και δασοκομία.
Κατόπιν τούτων, σε όσες περιοχές της επικράτειας έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες των εξατομικεύσεων και του διοικητικού ελέγχου, των ενδεχομένων ενστάσεων και των αποκαταστάσεων, ο ΕΛΓ.Α. προχωράει στην καταβολή των ενισχύσεων οι οποίες σημειωτέων προέρχονται (με εγγραφή του ποσού), από τον Κρατικό Προϋπολογισμό σύμφωνα με την νομοθεσία. Επομένως σε καμία περίπτωση δεν τίθεται θέμα μεροληψίας του ΕΛ.Γ.Α. μεταξύ των πληγέντων περιοχών της χώρας.
Πρέπει δε να τονιστεί ότι στο Υποκατάστημα ΕΛ.Γ.Α. Θεσσαλονίκης, στην αρμοδιότητα του οποίου υπάγονται οι ευρύτερες περιοχές των Π.Ε. Θεσσαλονίκης, Κιλκίς, Πιερίας, Σέρρων και Χαλκιδικής, λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων το 2018-2019 προέκυψε μεγάλος όγκος εκτιμητικού έργου ο οποίος έπρεπε να διεκπεραιωθεί έγκαιρα σύμφωνα με τους Κανονισμούς του ΕΛ.Γ.Α μιας και οι ζημιές αφορούσαν φυτική παραγωγή και επομένως δόθηκε προτεραιότητα. Ως εκ τούτου, υπήρξε δικαιολογημένη καθυστέρηση ολοκλήρωσης της διαδικασίας των ζημιών που αφορούσαν τα ΠΣΕΑ. Πληροφοριακά, αναφέρεται ότι στο εν λόγω Υποκατάστημα υποβλήθηκαν 35.000 δηλώσεις για ζημιές στην φυτική παραγωγή το έτος 2018 και μέχρι σήμερα και έγιναν 2.176 αναγγελίες.
Υπενθυμίζεται ότι στη διαδικασία των ΠΣΕΑ, πέρα των άλλων, συμπεριλαμβάνεται και η υποβολή δικαιολογητικών εκ μέρους των πληγέντων παραγωγών και η επεξεργασία αυτών, οπότε είναι αυτονόητο ότι απαιτείται και ο ανάλογος χρόνος διεκπαιρέωσής τους.
Κατόπιν τούτων, για τις περιοχές του Κιλκίς και της Χαλκιδικής όσον αφορά την απώλεια παραγωγής των σιτοκαλλιεργειών, όπως προαναφέρθηκε η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη, βρισκόμαστε στο στάδιο της καταχώρησης και έπειτα της κοινοποίησης των πορισμάτων. Αμέσως μετά θα ακολουθήσει η καταβολή των ενισχύσεων. Σημειώνεται ότι υπάρχει, ήδη, στενή συνεργασία των εμπλεκόμενων Υπουργείων (ΥΠΑΑΤ και Υπουργείο Οικονομικών) και του ΕΛ.Γ.Α. για την καταβολή των ενισχύσεων στους δικαιούχους σιτοπαραγωγούς, το συντομότερο δυνατόν, βεβαίως μέσα στα πλαίσια της κείμενης νομοθεσίας.
Επισημαίνεται ότι το ετήσιο πρόγραμμα Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων 2017 όπου και εντάσσονται οι ζημιές της Π.Ε Κιλκίς και Χαλκιδικής που αναφέρθηκαν, λήγει στις 31/12/2021.
Τέλος, αναφέρεται ότι για όσες περιοχές της επικράτειας έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες των ελέγχων σύμφωνα με τον Κανονισμό ΚΟΕ, ο ΕΛ.Γ.Α. προχώρησε στην καταβολή των ενισχύσεων. Η κατανομή των ποσών στις διάφορες περιοχές της χώρας έχει αναρτηθεί στον ιστότοπο του ΕΛ.Γ.Α. (http://www.elga.gr).