Ερώτηση 24 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στον Υπουργό Υγείας, με πρωτοβουλία της Δώρας Αυγέρη, Αν. Τομεάρχη Υγείας και Βουλευτή Β’ Θεσσαλονίκης

Με λειτουργική κατάρρευση κινδυνεύει η Παθολογική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Ζακύνθου «Άγιος Διονύσιος», ενώ οριακή είναι η λειτουργία πολλών ακόμα κρίσιμων κλινικών και τμημάτων του νοσοκομείου, θέτοντας ερωτηματικά για την υγειονομική θωράκιση του νησιού εν μέσω πανδημίας.
Το ζήτημα έφερε σήμερα στη Βουλή η κ. Δώρα Αυγέρη, Αν. Τομεάρχης Υγείας και Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Β’ Θεσσαλονίκης, με ερώτησή της προς τον Υπουργό Υγείας κ. Βασίλη Κικίλια, την οποία συνυπογράφουν 23 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.
Η υποστελέχωση του μοναδικού νοσοκομείου της Ζακύνθου προκαλεί ανυπέρβλητα προβλήματα δυσλειτουργίας, τα οποία είναι επικίνδυνα και για τους ασθενείς και για τους εργαζομένους.
Ενδεικτικά, στην Παθολογική Κλινική καλύπτονται μόλις οι δύο από τις συνολικά πέντε οργανικές θέσεις, ενώ μέχρι τον Ιούλιο του 2019 καλύπτονταν οι τέσσερις (τρεις παθολόγοι και ένας παθολόγος-εντατικολόγος). Η Παθολογική Κλινική του «Άγιος Διονύσιος» έχει μείνει σήμερα με έναν ειδικευμένο παθολόγο και την εκ περιτροπής παρουσία (για τις τρείς εργάσιμες μέρες της εβδομάδας) του –πρώην αποσπασμένου στο νοσοκομείο Κορίνθου– διευθυντή παθολόγου.
Ως εκ τούτου, στην τακτική πρωινή λειτουργία του Νοσοκομείου, η Παθολογική Κλινική  προσπαθεί ν’ ανταποκριθεί με δύο παθολόγους για τις τρείς εργάσιμες  ημέρες της εβδομάδας, κι έναν για τις υπόλοιπες τέσσερις ημέρες. Παράλληλα, οι ίδιοι  γιατροί είναι υπεύθυνοι κα για τις ανάγκες των 11 κλινών κορωνοϊού. Η δε λειτουργία του τακτικού εξωτερικού ιατρείου έχει ανασταλεί.
Παρά τις εκκλήσεις των γιατρών, η διοίκηση του νοσοκομείου τούς αντιμετώπισε με  απαξίωση και αλαζονεία, αυταρχισμό και πιέσεις.
Με την ερώτησή τους προς τον αρμόδιο Υπουργό Υγείας, οι 24 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία ζητούν από το Υπουργείο Υγείας να λάβει άμεσα μέτρα, προκειμένου να στελεχωθεί η μεγαλύτερη κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Ζακύνθου, που είναι η Παθολογική, καθώς και οι υπόλοιπες υποστελεχωμένες κλινικές του.
Επίσης, ο κ. Κικίλιας καλείται να απαντήσει τι προτίθεται να κάνει, αφενός για την προκήρυξη των τριών κενών οργανικών θέσεων στην Παθολογική Κλινική του «Άγιος Διονύσιος», αφετέρου για την ενίσχυση των Πρωτοβάθμιων Μονάδων Υγείας του νησιού, οι οποίες ουσιαστικά λειτουργούν αποψιλωμένες από ιατρικό προσωπικό.

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:

 

Αθήνα, 17  Δεκεμβρίου 2020

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

 

Προς τον κ. Υπουργό Υγείας

ΘΕΜΑ: Κίνδυνος λειτουργικής κατάρρευσης της Παθολογικής κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Ζακύνθου «Άγιος Διονύσιος» στην πιο κρίσιμη φάση της πανδημίας.

Στην πιο κρίσιμη περίοδο της πανδημίας, το  Γενικό Νοσοκομείο Ζακύνθου «Άγιος Διονύσιος» είναι αντιμέτωπο με τον κίνδυνο λειτουργικής κατάρρευσης της μεγαλύτερης κλινικής  του, της Παθολογικής.  Επίσης, με πολλές δυσκολίες και οριακά καταφέρνουν να λειτουργούν οι περισσότερες κλινικές και τα περισσότερα τμήματα, καθώς είναι υποστελεχωμένα. Πρόκειται για το μοναδικό νοσηλευτικό ίδρυμα στο νησί, δυναμικότητας 160 οργανικών κλινών, εκ των οποίων λειτουργικά αναπτυγμένες είναι οι 125, στις οποίες προστέθηκαν λόγω πανδημίας και 11 κλίνες Covid-19.
Στο νοσοκομείο υπηρετούνμόλις 39 ειδικευμένοι ιατροί ( 34 ΕΣΥ και 5 επικουρικοί σε σύνολο 65 οργανικών θέσεων
Σήμερα, στην Παθολογική Κλινική καλύπτονται μόλις οι 2 ( δύο) επί του συνόλου 5 (πέντε) οργανικών θέσεων, ενώ μέχρι τον Ιούλιο του 2019 ( πριν ξεσπάσει η πανδημία) καλύπτονταν οι 4 ( τέσσερις) εκ των 5 (πέντε) οργανικών θέσεων.  Αυτά τα τεράστια κενά, σε ποσοστό 60%, εν μέσω μάλιστα πανδημίας, προκαλούν ανυπέρβλητα προβλήματα δυσλειτουργίας, τα οποία είναι επικίνδυνα και για τους ασθενείς και για τους εργαζομένους σε αυτή.
Συγκεκριμένα, τον Ιούλιο του 2019  η κλινική  λειτουργούσε  με 4 (τέσσερις) ειδικευμένους γιατρούς (τρείς παθολόγους και έναν παθολόγο – εντατικολόγο), ενώ 1 (ένας)  παθολόγος (βαθμού Διευθυντή) ήταν αποσπασμένος στο νοσοκομείο Κορίνθου από το 2010!  Στην συνέχεια ακολούθησαν η μετακίνηση ενός ιατρού για το άνοιγμα στην ΜΕΘ (Μάρτιος 2020) και δύο παραιτήσεις (Ιούλιος  και Οκτώβριος 2020), με αποτέλεσμα να μείνει σήμερα με έναν ειδικευμένο παθολόγο και την εκ περιτροπής παρουσία (για τις τρείς εργάσιμες μέρες της εβδομάδας) του,  πρώην αποσπασμένου στο νοσοκομείο Κορίνθου, Δ/ντή παθολόγου.
Στην τακτική πρωινή λειτουργία του Νοσοκομείου, η Παθολογική Κλινική  προσπαθεί ν’ ανταποκριθεί με δύο παθολόγους για τις τρείς εργάσιμες  ημέρες της εβδομάδας, κι έναν για τις υπόλοιπες τέσσερις ημέρες. Παράλληλα, οι ίδιοι  γιατροί είναι υπεύθυνοι κα για τις ανάγκες των 11 κλινών κορωνοϊού.  Η δε λειτουργία του τακτικού εξωτερικού ιατρείου έχει ανασταλεί.
Παρά την πλήρη αποδυνάμωση της Παθολογικής, της μεγαλύτερης κλινικής του νοσοκομείου, σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη υγειονομικά περίοδο, η Διοίκηση δεν έκανε καμία ενέργεια  για την πλήρωση κενών  που έχουν δημιουργηθεί, σε ποσοστό 60%, στις  οργανικές θέσεις.
Οι ελλείψεις αυτές προκαλούν τεράστιο πρόβλημα στο πρόγραμμα εφημεριών της παθολογικής κλινικής. Η διοίκηση του νοσοκομείου και η διεύθυνση της ιατρικής υπηρεσίας το «προσπερνά», αναθέτοντας το ιατρικού έργο σε γιατρούς άλλων ειδικοτήτων!
Εξαιτίας όλων αυτών, η Παθολογική Κλινικής, βρίσκεται στη δίνη μιας σοβαρής κρίσης, με  ορατό τον κίνδυνο λειτουργικής κατάρρευσης εν μέσω πανδημίας.
Οι εκκλήσεις των γιατρών αντιμετωπίσθηκαν με απαξίωση και αλαζονεία από την Διοίκηση. Αυταρχισμός και πιέσεις ήταν η απάντησή της στις διαμαρτυρίες, λόγω κόπωσης, των γιατρών .
Επίσης, οριακή είναι η λειτουργία πολλών ακόμα κρίσιμων κλινικών και τμημάτωντου νοσοκομείου, όπως η Καρδιολογική, η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, η Χειρουργική, η Παιδιατρική και το Ακτινολογικό Εργαστήριο. Ειδικότητες, όπως του Οφθαλμίατρου και Γαστρεντερολόγου, απουσιάζουν πλήρως.

Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι για όλες τις ανωτέρω ιατρικές ειδικότητες, τον Μάρτιο- Απρίλιο του 2019 είχε γίνει προκήρυξη θέσεων από την προηγούμενη διοίκηση του νοσοκομείου,οι οποίες πάγωσαν με απόφαση της σημερινής ηγεσίας του υπουργείου υγείας.

Σημειωτέων, ότι με τις υποτιθέμενες έκτακτες προσλήψεις λόγω πανδημίας,έγινανμόνο δύο προσλήψεις ιατρών, ενώ οι κενές οργανικές θέσεις ιατρών ΕΣΥ είναι 31 (τριάντα μία).

Επειδή, είναι αναγκαία η υγειονομική θωράκιση του νησιού της Ζακύνθου και όχι μόνο οι επικοινωνιακοί  θρίαμβοι  για το άνοιγμα της  ΜΕΘ.
Επειδή, είναι κρίσιμες οι ελλείψεις ιατρών σε πολλές κλινικές και μονάδες  του νοσοκομείου  (ενόψει συνταξιοδοτήσεων αλλά και λόγω παγώματος προκηρύξεων).
Επειδή, πλέον η Παθολογικής Κλινική, η Κλινική, η , το Τμήμα,η Κλινική και η Κλινική χρειάζονται άμεση ενίσχυση και στελέχωση με μόνιμο προσωπικό. Καθώς και η πρόσληψη Οφθαλμίατρου και Γαστρεντερολόγου

Ερωτάται ο κ. Υπουργός

  • Τι προτίθεται να κάνει ώστε να στελεχωθεί άμεσα η μεγαλύτερη κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Ζακύνθου, η Παθολογική, καθώς και οι υπόλοιπες υποστελεχωμένες κλινικές του;
  • Προτίθεται να προκηρύξει  άμεσα  τις τρείς  κενές οργανικές θέσεις ιατρών και Διευθυντών ιατρών της παθολογικής κλινικής  που παραμένουν κενές, δημιουργώντας σοβαρές δυσλειτουργίες;
  • Τι προτίθεται να κάνει για την ενίσχυση των Πρωτοβάθμιων Μονάδων Υγείας, οι οποίες ουσιαστικά λειτουργούν αποψιλωμένες από ιατρικό προσωπικό;