Δήλωση Αυλωνίτη σχετικά με την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της βίας κατά των Γυναικών
Η 25η Νοεμβρίου έχει οριστεί ως Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, ως μια προσπάθεια ευαισθητοποίησης και υπενθύμισης για το φαινόμενο της έμφυλης βίας. Ένα φαινόμενο, το οποίο είναι υπαρκτό, συμβαίνει δίπλα μας, κοντά μας και μάλιστα με ιδιαίτερη σφοδρότητα.
Η αύξηση των καταγγελιών για περιστατικά βίας κατά των γυναικών, η προσπάθεια που γίνεται και τα βήματα προόδου για να σπάσει ο κύκλος της σιωπής, εξαιτίας και της γιγάντωσης του κινήματος MeToo και των θαρραλέων γυναικών που στάθηκαν πρωτοπόρες για να σπάσει ο κύκλος της σιωπής, είναι βήματα προόδου, ενθάρρυνσης αλλά δεν είναι αρκετά. Η έμφυλη βία, παρότι καθημερινή εν πολλοίς, παραμένει “αόρατη”.
Κι όμως, παρά την σιωπή, τα στοιχεία είναι συντριπτικά: Συγκεκριμένα, στη χώρα μας σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ. ήδη στο πρώτο 10μηνο του 2022 οι γυναικοκτονίες ανήλθαν στις 16, στην παιδική κακοποίηση το πρώτο 8μηνο του 2022 έχουν καταγραφεί 299 υποθέσεις ανήλικων θυμάτων, εκ των οποίων τα 244 είναι κορίτσια. Η Διεθνής Αμνηστία σε έκθεσή της το 2021 αναφέρει ότι 1 στις 22 γυναίκες άνω των 15 ετών έχει υποστεί βιασμό και οι αριθμοί αυξάνονται περαιτέρω για όσες έχουν υποστεί μια μορφή σεξουαλικής παρενόχλησης. Δυστυχώς όμως μόλις ένα 10% των γυναικών θυμάτων καταγγέλλει τη φρίκη που έχει υποστεί.
Τα περιστατικά βίας, ξυλοδαρμών, βιασμών και σεξουαλικής παρενόχλησης σε χώρους δημόσιους, κοινωνικής συνάθροισης, οικογένειας και εργασίας συνθέτουν μια φρικιαστική πραγματικότητα. Στις περισσότερες περιπτώσεις χρειάζεται χρόνος και ψυχολογική ενίσχυση και βοήθεια των θυμάτων για να σταθούν στα πόδια τους και να καταγγείλουν, έστω και αργά, τη φρίκη που έζησαν.
Η έμφυλη βία παρουσιάζει σημαντική άνοδο και πρέπει να δούμε το πρόβλημα κατάματα. Να αναμετρηθούμε με το τέρας και να πάρουμε πρωτοβουλίες για να αναστραφεί η κατάσταση. Πρωτοβουλίες στην κοινωνία, στην εκπαίδευση, στη δικαιοσύνη. Είναι στο χέρι μας να σηκώσουμε το πέπλο της σιωπής και να σταλάξουμε στις ψυχές των παιδιών που μεγαλώνουμε τις έννοιες της ισότητας, του σεβασμού, της συντροφικότητας, της εμπιστοσύνης. Μπορούμε να συμβάλουμε στην πάταξη των πατριαρχικών καταλοίπων, να βάλουμε στο περιθώριο συμπεριφορές βίας και δεσποτισμού.
Αν η κοινωνία μας μπορεί να κάνει ένα βήμα μπροστά, αυτό θα συμβεί μόνο σε ισότιμο βηματισμό όλων των φύλων, όλων των πολιτών. Το MeeToo έκανε την αρχή, αλλά δεν αρκεί. Η Πολιτεία οφείλει να θέσει εκείνο το αδιάβλητο πλαίσιο που θα διαλύσει το σκοτάδι αιώνων και θα ρίξει φως στα κυριαρχικά δικαιώματα σεβασμού στη ζωή, στο δικαίωμα στην έκφραση, στην σεξουαλικότητα, στην ελευθερία. Θα πρέπει η γυναικοκτονία να θεσπιστεί ως ιδιώνυμο αδίκημα, προκειμένου να αυστηροποιηθεί η ποινή και να οριστούν δυσμενέστερες χρονικές προϋποθέσεις για την υφ’όρων αποφυλάκιση.
Είναι εντέλει στο χέρι όλων μας να παραδώσουμε στα παιδιά μας μια κοινωνία που το “ΟΧΙ” θα είναι βασικό δικαίωμα και η κακοποίηση και οι προσβολές δακτυλοδεικτούμενες εξαιρέσεις. Γιατί εντέλει η αξιοπρέπεια των γυναικών και ο σεβασμός που αξίζουν είναι ζήτημα θεμελιώδους ανθρωπίνου δικαιώματος. Αν ως κοινωνία δεν το καταλάβουμε, αν δεν το κάνουμε καθημερινή πρακτική μας έχουμε αποτύχει οικτρά.
Γι’ αυτό η 25η Νοεμβρίου, δεν πρέπει να αποτελεί άλλη μια ημέρα επετειακών λόγων και υποσχέσεων, άλλη μια υποχρεωτική υπενθύμιση όσων δεν έχουμε πράξει κι όσων οφείλουμε να κάνουμε, αλλά μια ημέρα που σηματοδοτεί την επίμονη προσήλωσή μας σε ένα διαρκές μέτωπο αγώνα για την εξάλειψη κάθε μορφής βίας κατά των γυναικών.