dav

Ψηφιακό, πρωτότυπο, ουσιαστικό, διαδραστικό. Αυτά είναι τέσσερα από τα βασικά στοιχεία του Ψηφιακού Ασκληπιείου που «γεννιέται» σε σύντομο διάστημα στους πρόποδες του Κερκέτιου όρους, στον Δήμο Τρικκαίων.

Από τα ριζά του όρους Κόζιακα, όπως είναι πιο γνωστό, ο θεός Ασκληπιός, σύμφωνα με την παράδοση, προμηθευόταν τα φαρμακευτικά του φυτά και βότανα. Περίπου 3.000 χρόνια μετά, ο Δήμος Τρικκαίων υλοποιεί στο Δημαρχείο του τέως Δήμου Κόζιακα, στο Πρίνος, το Ψηφιακό Ασκληπιείο.
Βαδίζοντας «Στα ίχνη του Μύθου του Ασκληπιού» ο Δήμος Τρικκαίων εξασφάλισε συνολικό προϋπολογισμό 1.240.874,79 € από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» του Υπουργείου Εσωτερικών και το πρόγραμμα Leader, με 599.874,79 €. Πλέον, το «Ψηφιακό Ασκληπιείο» βρίσκεται στο στάδιο των ετοιμασιών για δημοπράτηση.

Τι είναι

Πρόκειται για μια πρωτότυπη παρέμβαση, μια ουσιαστική προσέγγιση στον θεό Ασκληπιό, στον πατέρα της Ιατρικής Ιπποκράτη, στην ιατρική, στη γέννησή της, στο πέρασμά της στη σύγχρονη επιστημονική προσέγγιση.
Ο χώρος του Δημαρχείου μετατρέπεται σε χώρο ανάδειξης του έργου του Ασκληπιού, των φαρμακευτικών φυτών, των θεραπειών.
Σύμφωνα με τη μελέτη του έργου, η έκθεση το ισόγειο θα περιλαμβάνει τους εξής άξονες:

– Πρώιμες λατρείες της υγείας και πρακτικές  ίασης

– Ο Ασκληπιός

– Τo Ασκληπιείο

-Το ανθρώπινο σώμα

-Ιατρικές αντιλήψεις

-Ο Ιπποκράτης και η ιπποκρατική ιατρική

– Ιάματα της φύσης

– Βιβλιοθήκη

– Κεντρική προβολή

Ο επισκέπτης θα μπορεί να περιηγείται, από την ενότητα «Δεισιδαιμονίες, σαμάνοι, μάγοι και ιερατεία», στην ενότητα «Η ιατρική παιδεία του Ασκληπιού» και από εκεί στις «Αντιλήψεις ιατρικής του σώματος: Αρχαία Κίνα (Γιν-γιάγκ, Ταό και η θεωρία των 5 φάσεων)». Θα μπορεί να μαθαίνει για την «Επιστημονική ιατρική: Λειτουργός ιατρός, ήθος και εχεμύθεια – Ο όρκος του Ιπποκράτη» και να ενημερώνεται για τις «Φαρμακευτικές ουσίες και επιδράσεις».

Πλήρεις ψηφιακές υπηρεσίες

«Η έκθεση», αναφέρεται στη μελέτη», φιλοδοξεί να δημιουργήσει μία προσωπική αφετηρία περιπλάνησης του επισκέπτη στον κόσμο της ιατρικής, σύμφωνα με το δικό του ενδιαφέρον, αντιλήψεις, περιέργεια και σύστημα αξιών», προσπαθώντας  «να υποδείξει τρόπους στον κάθε επισκέπτη για την προσωπική του περιπέτεια μέσα σε αυτό».

Αυτό θα επιτευχθεί με πλήρη διαμόρφωση των χώρων του τ. Δημαρχείου, με σύγχρονη αντίληψη και ψηφιακό εποπτικό υλικό. Οι ψηφιακές πολυμεσικές παραγωγές, τα «γλυπτά» ράφια τα πάνελ παρουσίασης εκθεμάτων, το σύστημα ακουστικής ξενάγησης, συμπλέκονται με τα σπάνια εκθέματα και δημιουργούν μια εντυπωσιακή παρουσίαση της ιστορίας της ιατρικής. Από τα πρώτα «Κέντρα Υγείας» της ανθρωπότητας, τα Ασκληπιεία, μια περιδιάβαση στην Επίδαυρο και μια ξενάγηση σε διάφορες μορφές θεραπείας, αποτελούν στοιχεία της ιστορίας της ανθρωπότητας.

Η τεχνολογία προσφέρει λύσεις, η γνώση προωθεί την παρουσίαση της Ιασης, ως στοιχείου που ξεκίνησε από την αρχαία Τρίκκη και στο πέρασμα των αιώνων μετουσιώθηκε στην Ιατρική Επιστήμη. Η Υγιεία, η Πανάκεια, ο Μαχάων, η Ιασώ, η Ακεσώ, η Ηπιόνη, ο Ποδαλείριος, οι ομηρικές αναφορές, θα μελετώνται στη σύγχρονη βιβλιοθήκη και θα παρουσιάζονται με πολυμεσικές εφαρμογές και νέους τρόπους ξενάγησης σε κάθε επισκέπτη.

Στην αίθουσα οπτικοακουστικών και εκδηλώσεων και στον χώρο εκπαιδευτικών προγραμμάτων, θα συμπληρώνεται μια ουσιαστική περιήγηση στην ιατρική.

Σε απόσταση μόλις 17 χλμ. προς τα δυτικά από τα Τρίκαλα, ο νέος αυτός χώρος που προσεκτικά σχεδιάστηκε ως project από τον Δήμο Τρικκαίων, συμπληρώνεται και από το Πάρκο Ασκληπιού, με πλήθος δραστηριοτήτων: Βοτανικός Κήπος, Ανθόκηπος, Οπωρώνας,  Ιερό Άλσος, Παιδότοπος και Χώρος Υπαίθριας Άθλησης – μια ακόμη πλήρης προσέγγιση του τρόπου ολιστικής αναφοράς στη φύση και στις θεραπείες που αναπτύχθηκαν στην περιοχή της αρχαίας Τρίκκης πριν από περίπου 3.000 χρόνια.