Ε. Λιακούλη: «Η Διεθνής Αναγνώριση της Μικρασιατικής Γενοκτονίας, συλλογικό χρέος της Ρωμιοσύνης»
Στις επετειακές εκδηλώσεις της Περιφέρειας Θεσσαλίας για την Ημέρα «Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το τουρκικό κράτος», που καθιέρωσε το ΠΑΣΟΚ το 1998, παρευρέθηκε η Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτής Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη.
Σε σχετική Δήλωσή της, υπογράμμισε τα εξής:
«Σήμερα, αποτίουμε φόρο τιμής στον Ελληνισμό της Μικράς Ασίας.
Στρέφουμε το βλέμμα στην αντίπερα όχθη του Αιγαίου, στα “ματωμένα χώματα”, και προσευχόμαστε για τις ηρωικές ψυχές που μαρτύρησαν βάναυσα, θύματα της ανελέητης Γενοκτονίας.
Υποκλινόμαστε με δέος μπροστά στους ξεριζωμένους συμπρατριώτες μας, που είδαν τις ζωές τους να γίνονται στάχτη και πήραν το δύσβατο δρόμο της προσφυγιάς.
– Τους θαυμάζουμε, για το σθένος να χτίσουν μια νέα ζωή, από το μηδέν, να αναγεννηθούν και να προκόψουν.
– Τους ζητούμε συγγνώμη, για τις κακουχίες, την καχυποψία και τις επιθέσεις, που βίωσαν κατά την άφιξή τους στη Μητέρα – Ελλάδα.
– Τους ευχαριστούμε, γιατί διατήρησαν αναλλοίωτα πολύτιμα κεφάλαια του Ελληνικού Πολιτισμού και της Χριστιανικής Πίστης.
– Τους ευγνωμονούμε, για την αναπτυξιακή δημιουργική πνοή που εμφύσησαν στην πατρίδα μας.
Πριν εκατό χρόνια, γράφτηκε ο τραγικός επίλογος της “Μεγάλης Ελλάδας”. Έναν ολόκληρο αιώνα από το μαρτυρικό 1922, το ανεπούλωτο τραύμα σφραγίζει το απαράγραπτο συλλογικό χρέος της Ρωμιοσύνης. Πολύ περισσότερο τώρα, που η τουρκική προκλητικότητα εντείνεται καθημερινά και καταπατά κάθε κανόνα διεθνούς δικαίου.
Αποτελεί κοινή αποστολή όλων μας, να αγωνιστούμε ενωμένοι για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας εις βάρος του Ελληνισμού. Να μην επιτρέψουμε να περάσουν στη λήθη, οι θηριωδίες, οι βιασμοί, οι δολοφονίες, τα βασανιστήρια, οι λεηλασίες. Να διδαχθούμε τις τραγικές συνέπειες της εθνικής διχόνοιας, της πολιτικής δημαγωγίας, των μικροκομματικών παθών και τυχοδιωκτισμών.
Οι χαμένες πατρίδες της Μικράς Ασίας, δεν έσβησαν. Εγιναν Αλησμόνητες!
Όσο οι σμυρναίικοι σκοποί θα αντηχούν δυνατά, όσο οι κουζίνες θα ευωδιάζουν από τις συνταγές που κουβάλησε μαζί της η γιαγιά, όσο θα προσκυνούμε τις εικόνες που σώθηκαν από την τούρκικη λαίλαπα, οι χαμένες πατρίδες θα φωτίζονται ξανά. Φάροι στο μακρύ ταξίδι της Ανθρωπότητας για την Ειρήνη, τη Δικαιοσύνη και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.»