Το Ινστιτούτο Εναλλακτικών Πολιτικών ΕΝΑ διοργάνωσε την Πέμπτη 28 Ιανουαρίου διαδικτυακή συζήτηση με θέμα «Σεξισμός, παρενόχληση και κακοποίηση: Πώς αντιμετωπίζουμε τη βία κατά των γυναικών».

Συμμετείχαν η διδάσκουσα στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Fellow στο New School for Social Research Σοφία Καναούτη, η διδάκτορας Πολιτικής Επιστήμης και Κοινωνιολογίας, με ειδίκευση στις Σπουδές Φύλου και στις Πολιτισμικές Σπουδές Αλίκη Κοσυφολόγου και ο εκπαιδευτικός και διευθυντής της πρωτοβουλίας «Σημείο» Κωστής Παπαϊωάννου. Τη συζήτηση συντόνισε η Έλενα Παπαδημητρίου, δημοσιογράφος του ΣΚΑΪ.

Η Αλίκη Κοσυφολόγου έκανε λόγο για «άνισα συστήματα σχέσεων, που αναπαράγουν την κουλτούρα του σεξισμού», ενώ χαρακτήρισε «πράξη αλληλεγγύης» την καταγγελία της Σοφίας Μπεκατώρου, εκτιμώντας ότι μπορεί να αποτελέσει την αρχή για την υπέρβαση αυτής της κουλτούρας, καθώς «μοιάζει να δημιουργείται μια κοινότητα ανθρώπων» αποφασισμένων «να προχωρήσουν συλλογικά, να ζητήσουν τη δικαίωση».

Η Σοφία Καναούτη υπογράμμισε τους κινδύνους που απορρέουν από την οικειοποίηση του κινήματος του αντισεξισμού από αυτούς που δεν είναι αντισεξιστές, χαρακτηρίζοντας ιδιαίτερα κρίσιμες τις συμμαχίες του κινήματος στον δημόσιο διάλογο: «Άνθρωποι που έχουν εγγραφεί ως σεξιστές με τις πολιτικές τους πράξεις επιχειρούν μια ιδιοποίηση του ριζοσπαστικού λόγου, η οποία πουλάει, αλλά είναι και επικίνδυνη».

Τη θετική δυναμική της καταγγελίας της Σοφίας Μπεκατώρου υπογράμμισε ο Κωστής Παπαϊωάννου, αναφερόμενους στους δρόμους που μπορεί να ανοίξει, όπως έκανε και το κίνημα #Metoo στις Ηνωμένες Πολιτείες: «Ζούμε αυτή τη στιγμή μια τομή στο χρόνο. Η καταγγελία Μπεκατώρου έκοψε το νήμα του χρόνου και έχει δημιουργήσει μια δυναμική, αναγκάζοντας τους παίκτες στο δημόσιο παιχνίδι να επανατοποθετηθούν. Θέλουν όλοι να είναι απέναντι στο καταγγελλόμενο φαινόμενο. Ωστόσο, αυτό δεν μπορεί να σκεπάσει το υπόβαθρο και το υπόστρωμα της παρούσας “τοξικής αρρενωπότητας” που υπάρχει στην ελληνική κοινωνία».