Ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων κατέθεσαν προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, για το ζήτημα της ακύρωσης των δασικών χαρτών σε εφαρμογή του αντιπεριβαλλοντικού Ν. 4685/20, σαράντα δύο (42) βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με πρωτοβουλία του Σωκράτη Φάμελλου, Τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία και Βουλευτή Β’ Θεσσαλονίκης.

Στην ερώτησή τους, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επισημαίνουν την επιλογή της κυβέρνησης της ΝΔ να ακυρώσει του δασικούς χάρτες που είχαν κυρωθεί στο 44% της χώρας από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και να καθυστερήσει την σύνταξη του υπόλοιπου 46% που είχε δρομολογηθεί. Μοναδικός σκοπός να εξυπηρετήσουν την κατοχή και αλλαγή χρήσης δασικών εκτάσεων, που δεν μπορούσαν με βάση την ισχύουσα νομοθεσία να αλλάξουν μορφή, πρακτικά δηλαδή αποτελεί την εκτέλεση ενός ξεκάθαρου μετεκλογικού ρουσφετιού του κου Χατζηδάκη σε καταπατητές και παράγοντες του αγροτικού χώρου που επωάζονται για δεκαετίες στο χώρο της Δεξιάς και εκμεταλλεύονται τον αγροτικό κόσμο.

Σε εφαρμογή του Ν. 4685/20 τροποποιήθηκαν οι εξαιρέσεις από το δασικό χάρτη με την προσθήκη σειράς αμφιβόλου εγκυρότητας  διοικητικών πράξεων, ενώ ταυτόχρονα άλλαξαν οι προδιαγραφές κατάρτισης των δασικών χαρτών, εξαιρώντας και δασικές περιοχές, κλείνοντας το μάτι σε ρουσφέτια αλλά και υποθηκεύοντας τη συνταγματικότητα της ρύθμισης. Παράλληλα, η κυβέρνηση της ΝΔ επιδεικνύοντας απίστευτη προχειρότητα, 2 μόλις μήνες από την ψήφιση του Ν. 4685 προχώρησε σε τροποποίηση του, ενώ παράλληλα προχώρησε στην έκδοση εγκυκλίων και πολλαπλών αναβολών και παρατάσεων προσπαθώντας να εξηγήσουν τα ανεξήγητα!! Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω είναι να μην υπάρχει σαφής εικόνα σε πιο στάδιο βρίσκονται σήμερα οι δασικοί χάρτες.

Στην ερώτησή τους, οι βουλευτές τονίζουν ότι οι κκ Χατζηδάκης και Ταγαράς κοροϊδεύουν είτε τους Έλληνες πολίτες είτε την ΕΕ, αφού άλλα χρονοδιαγράμματα δηλώνουν στο εξωτερικό (κάτι που επιβεβαιώνεται και από πρόσφατη απάντηση της Επιτροπής) και άλλα στην Ελλάδα.

Με δεδομένο ότι η ολοκλήρωση του έργου των δασικών χαρτών αποτελεί συνταγματική υποχρέωση της χώρας, εδώ και περισσότερα από σαράντα χρόνια, και παράλληλα συστατικό στοιχείο του κράτους δικαίου, εργαλείο αναπτυξιακού και περιβαλλοντικού σχεδιασμού, απαραίτητο για το καθεστώς διαφάνειας στις συναλλαγές, για την προσέλκυση επενδύσεων και την εξάλειψη της γραφειοκρατίας, οι βουλευτές ερωτούν και ζητούν αναλυτικά στοιχεία και έγγραφα για το στάδιο που βρίσκονται οι δασικοί χάρτες, για το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης τους, για τις αιτήσεις που κατατέθηκαν με βάση το Ν. 4685/20.