Η απουσία σχεδίου και σοβαρότητας της κυβέρνησης δημιουργεί αγωνία και στην κοινωνία και στην οικονομία
«Πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να τελειώσει όσο πιο σύντομα γίνεται η τρομερά δύσκολη περίοδος που διανύει ολόκληρη η ανθρωπότητα, ακούγοντας όσα λέει η επιστήμη. Δεν μπορούμε όμως να κάνουμε ως χώρα το ίδιο λάθος και να μην πάρουμε μέτρα ενίσχυσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ) με Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), προσωπικό και εξοπλισμό, περιμένοντας τον προσεχή Απρίλιο, όπως τα λάθη που έγιναν «περιμένοντας» το εμβόλιο από τον Οκτώβριο», δήλωσε ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, σχολιάζοντας σημεία από τη χθεσινή συνέντευξη του κυρίου Μητσοτάκη σε κεντρικό δελτίο ειδήσεων τηλεοπτικού καναλιού, σήμερα στο ραδιοφωνικό σταθμό «Ραδιόφωνο Θεσσαλονίκης».
Συμπλήρωσε πως: «Η κυβέρνηση της ΝΔ δε μάς έχει πείσει για τη σοβαρότητά της υπό αυτές τις δύσκολες συνθήκες, αφού έχουν προηγηθεί τα λάθη με τις λαϊκές αγορές που έκλειναν και άνοιγαν, με το take away που έκλεισε και άνοιξε τρεις φορές μέσα σε μία μέρα, το ίδιο συνέβη με τα σχολεία, με τις εκκλησίες μέσα στις γιορτές και άλλα πολλά. Η κυβέρνηση δεν επιδεικνύει την απαραίτητη σοβαρότητα και δείχνει ότι δεν έχει σχέδιο με αποτέλεσμα να έχει δημιουργήσει σύγχυση στην αγορά και στην κοινωνία».
Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το εάν τελικά τα μέτρα στήριξης της οικονομίας έπρεπε να είναι εμπροσθοβαρή, όπως έχει επανειλημμένως σημειώσει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, δήλωσε πως είναι κάτι που υποστηρίζουν και οι παραγωγικοί φορείς αλλά, και η Κομισιόν, έχοντας δώσει το πράσινο φως για τη μετατροπή της επιστρεπτέας προκαταβολής σε μη επιστρεπτέα επιχορήγηση και την κάλυψη των παγίων εξόδων των επιχειρήσεων που έχουν κλείσει ή και πληγεί από την πανδημία. Πρόκειται για μία δυνατότητα που έχει η Ελληνική Κυβέρνηση λόγω του αποθέματος, του μαξιλαριού που κληροδότησε ο ΣΥΡΙΖΑ, τμήμα του οποίου θα μπορούσε να δοθεί για να στηρίξει τη ρευστότητα της αγοράς. Αυτό, γιατί τώρα υπάρχουν επιχειρήσεις που είτε δεν έχουν λάβει ενίσχυση είτε έχουν λάβει ελάχιστη ενίσχυση μέχρι 2.000 ευρώ τους τελευταίους δέκα (10) μήνες και ενώ τα έξοδα τρέχουν. «Οι παραλήψεις και οι καθυστερήσεις της κυβέρνησης ΝΔ φαίνεται ότι θα οδηγήσουν σε λουκέτα, δυστυχώς, για το 1/3 των επιχειρήσεων, όπως μάς μεταφέρουν οι εκπρόσωποι του Εμπορικού Συλλόγου και του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για συνειδητή επιλογή της κυβέρνησης ΝΔ για να αναδιαρθρώσει την αγορά υπέρ των μεγάλων επιχειρήσεων και μάλιστα όχι όλων αλλά μόνο όσων περιλαμβάνονται στον στενό κύκλο των συνομιλητών της».
Στάθηκε συγκεκριμένα στο σχέδιο νόμου Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη για τη μείωση των εισακτέων στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΑΕΙ), εν μέσω πανδημίας που τα πανεπιστήμια είναι κλειστά, και για την ίδρυση αστυνομίας στα πανεπιστήμια, που συζητείται αυτές τις μέρες στη Βουλή, καθώς και σε προγενέστερη σκανδαλώδη, όπως την χαρακτήρισε, τροπολογία της κυρίας Κεραμέως που επιτρέπει την απόκτηση άδειας ασκήσεως επαγγέλματος από το Τεχνικό Επιμελητήριο και το Οικονομικό Επιμελητήριο από αποφοίτους ιδιωτικών κολλεγίων, που οδηγεί, όπως είπε, σε διπλή ακύρωση της «αριστείας» της Νέας Δημοκρατίας, λέγοντας: «Από τη μία μειώνετε τους εισακτέους στα δημόσια πανεπιστήμια εν μέσω πανδημίας για να δημιουργήσετε δεξαμενή πελατών για τα ιδιωτικά Κολέγια. Αυτό όμως μόνο για όσες οικογένειες έχουν βέβαια την οικονομική ευχέρεια να πληρώσουν δίδακτρα. Όμως αυτοί οι νέοι και οι νέες θα εγγραφούν στα ιδιωτικά κολλέγια χωρίς καθόλου εξετάσεις και θα αποκτήσουν και επαγγελματικά δικαιώματα πάλι χωρίς εξετάσεις!!Αυτό είναι αριστεία; Είναι διπλή διάψευση και παράβαση της αριστείας! Κάτι το οποίο βρίσκει αντίθετους τους Προέδρους και τις διοικήσεις του Τεχνικού και του Οικονομικού Επιμελητηρίου που έχουν πάρει απόφαση ότι δε θα το εφαρμόσουν και θα το ακυρώσουν στην πράξη».
Ο Σ.Φάμελλος κλείνοντας δήλωσε ότι: «Όταν μιλάμε για Ανώτατη Εκπαίδευση δεν μπορούμε να βάζουμε μπροστά το κέρδος αλλά τη γνώση και τη μάθηση. Η ελληνική κοινωνία είναι πεισμένη ότι δεν μπορεί να επιλέγεις τα κέρδη ως κριτήριο για τη λειτουργία του Πανεπιστημίου αλλά το επίπεδο σπουδών, την επιστήμη και τη γνώση».