«Το ερώτημα λοιπόν που ανακύπτει από όσα είπατε κύριε Γεωργιάδη είναι το εξής: “Τι κάνει άραγε ο Υπουργός όταν ένας επενδυτής αγωνιά για το πώς θα προχωρήσει η επένδυσή του;” Ένας Υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ του λέει ότι πρέπει να υπάρχει ξεκάθαρο και διαφανές πλαίσιο επενδύσεων και κράτος δικαίου, ενώ εσείς του λέτε ότι θα κάνετε ένα «παράθυρο», ένα ρουσφέτι για να εξυπηρετήσετε τον συγκεκριμένο επενδυτή προνομιακά. Αυτή είναι και η μεγάλη μας διαφορά που δεν επιτρέπει να γίνονται και συγκρίσεις μεταξύ εμού, ως Υπουργού της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, και εσάς, Υπουργού της κυβέρνηση της ΝΔ. Εμείς, λοιπόν, λέγαμε στους επενδυτές ότι θα εκπονηθούν οι Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες (ΕΠΜ) για όλες τις Περιοχές Προστασίας, θα υπάρχουν και τα σχετικά Προεδρικά Διατάγματα και όχι φωτογραφικές διατάξεις, όπως το άρθρο 219, που είναι στη λογική του «θα σου κάνω εγώ μία διάταξη για δική σου Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη και Προεδρικό Διάταγμα για να «προλάβω» τις ΕΠΜ». Και οφείλουμε να πούμε ότι οι ΕΠΜ που εκπονούνται σε όλη την Ελλάδα εδώ και τρία περίπου χρόνια γίνονται για να καλύψουν τα κενά που άφησε η ΝΔ και με χρηματοδότηση 17,5 εκατ. ευρώ από την Ε.Ε. που προγραμμάτισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Αν λοιπόν θέλετε να μοιάσουμε κάντε τότε αυτό που κάναμε εμείς. Εμείς που βρήκαμε καταδίκες και πρόστιμα για τις 300 χωματερές/ΧΑΔΑ που άφησε η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου, τα οποία πρόστιμα και μειώσαμε κατά 82%. Εσείς το μόνο που κάνετε είναι φωτογραφικές ρυθμίσεις σε αντίθεση με το θεσμικό πλαίσιο της οδηγίας 92/43 που μας οδηγούν σε νέα τσουχτερά πρόστιμα», δήλωσε ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, σε απάντηση που έδωσε σε προσπάθεια του κυρίου Γεωργιάδη να εξομοιώσει την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με την κυβέρνηση της ΝΔ, στο πλαίσιο της συζήτησης του σχεδίου νόμου για τις δημόσιες συμβάσεις στην τελευταία συνεδρίαση σχετικής Επιτροπής στη Βουλή.
Ο Σ. Φάμελλος ζήτησε, για άλλη μία φορά, εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ την απόσυρση του άρθρου 219, μίας αντι-περιβαλλοντικής διάταξης που θα οδηγήσει στην υποβάθμιση του περιβάλλοντος, ειδικότερα των Περιοχών Προστασίας του Δικτύου Natura 2000, και σε καταδίκες για την Ελλάδα, καθώς επίσης στάθηκε στις αντιδράσεις σύσσωμων των περιβαλλοντικών οργανώσεων που ζητούν και αυτές την απόσυρσή του. Αναφέρθηκε συγκεκριμένα:
-Στην ομόφωνη απόφαση της Επιτροπής Φύση 2000, που αποτελεί το κεντρικό επιστημονικό γνωμοδοτικό όργανο του κράτους για τον συντονισμό, την παρακολούθηση και αξιολόγηση των πολιτικών και μέτρων προστασίας της ελληνικής βιοποικιλότητας, στην οποία, εκτός από επιστήμονες, συμμετέχουν επίσης εκπρόσωποι των Υπουργείων Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Αγροτικής Ανάπτυξης, Εσωτερικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Πολιτισμού.
-Στην κοινή ανακοίνωση δώδεκα (12) περιβαλλοντικών οργανώσεων ΑΝΙΜΑ, Αρκτούρος, ΑΡΧΕΛΩΝ, Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, Εταιρεία Προστασίας Πρεσπών, Καλλιστώ, Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης, Greenpeace, MΟm, και WWF Ελλάς.
-Στην έκκληση απόσυρσης του άρθρου είκοσι τριών (23) περιβαλλοντικών οργανώσεων Αλκυόνη, Αρίων, Αρκτούρος, ΑΡΧΕΛΩΝ, Δράση για την Άγρια Ζωή, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος & Πολιτισμού, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, Ένωση Προστασίας Φυσικού & Πολιτιστικού Περιβάλλοντος Κορινθιακού-Πατραϊκού “Ο ΝΗΡΕΑΣ”, Καλλιστώ, Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης, Οργάνωση Γη, ΠΑΝΔΟΙΚΟ, Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας, Πίνδος Περιβαλλοντική, Σύλλογος Τουλίπα Γουλιμή, Φίλοι της Φύσης, ANIMA, ECOCITY, iSEA, Green Tank, MEDASSET, MedINA, και MΟm.
-Στη συγκέντρωση τουλάχιστον 27.000 υπογραφών πολιτών, μέχρι αυτή τη στιγμή, για την απόσυρση του άρθρου.
-Στην τοποθέτηση της WWF Ελλάς στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου που χαρακτηριστικά είπε: “Δεν έχουμε ξαναδεί τέτοια διάταξη, διαλύει τις περιοχές Natura 2000, ρεζιλεύει την Ελλάδα”.
Όλες οι περιβαλλοντικές οργανώσεις όπως και εμείς τονίζουμε πως η διάταξη του άρθρου 219 έρχεται σε ευθεία αντίθεση με την εθνική και κοινοτική νομοθεσία, ενάντια στην Οδηγία 92/43, δημιουργεί «παραθυράκια» για «υπο-περιοχές» των προστατευόμενων περιοχών που όπως λέτε επιτρέπεται η ανάπτυξη «ήπιων δραστηριοτήτων», ορισμοί και οι δύο αυθαίρετοι.
Πρακτικά, αυτό που θέλετε να κάνετε είναι να κατακερματίσετε τις περιοχές και να ισχύει το «Μπάτε σκύλοι αλέστε», σημείωσε στη συνέχεια ο Σ.Φάμελλος. Αν από την άλλη ισχυρίζεστε ότι καθυστερούν οι ΕΠΜ θα καταθέσω για τα πρακτικά της Βουλής, με ημερομηνία 31.07.2020, που ο τότε Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας δήλωνε ότι θα ολοκληρωθούν οι μισές το πρώτο και οι υπόλοιπες το δεύτερο εξάμηνο του 2021. Οπότε θα έχουμε ένα ξεκάθαρο και ολοκληρωμένο θεσμικό πλαίσιο για όλη την Ελλάδα έως το τέλος του έτους.
Όπως υπογράμμισε ο Σ.Φάμελλος «Αυτό που ενδιαφέρει όμως τον κύριο Γεωργιάδη είναι να ολοκληρώσει κάποιες συμφωνίες με λίγους, τις οποίες όμως φαίνεται ότι τελικά θα βραχυκυκλώσει. Ο κύριος Γεωργιάδης και η κυβέρνηση Μητσοτάκη στοχεύουν στο να μην ολοκληρωθούν ποτέ οι ΕΠΜ και να γεμίσουν τρύπες χωροθετήσεων όλες τις περιοχές Natura 2000, κάτι που οπωσδήποτε θα καταπέσει στα ευρωπαϊκά όργανα».
Κλείνοντας ο Σ.Φάμελλος στάθηκε σε ρύθμιση για το ρόλο του ΤΕΕ λέγοντας: «Αν ο κύριος Γεωργιάδης θέλει πραγματικά να υποστηρίξει το Τεχνικό Επιμελητήριο (ΤΕΕ) και τον τεχνικό κόσμο τότε, αντί να το μετατρέπει σε Κερκόπορτα αναθέσεων και αδιαφάνειας, καθιστώντας το σε άλλον ένα κρυφό αρμό της εξουσίας, να προσυπογράψει μαζί με εμάς τροπολογία που θα ακυρώνει την τροπολογία της κυρίας Κεραμέως που δίνει τα ίδια επαγγελματικά δικαιώματα σε απόφοιτους Κολεγίων, με τους Διπλωματούχους Μηχανικούς πενταετούς κύκλου σπουδών και υποβαθμίζει τα ελληνικά Πολυτεχνεία.»