«Η κυβερνητική ανεπάρκεια διαχείρισης της κακοκαιρίας «Μήδεια» ανέδειξε ότι υπάρχει πρόβλημα πρόληψης, προγραμματισμού και πολιτικών προτεραιοτήτων στην κυβέρνηση Μητσοτάκη. Από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας, η Νέα Δημοκρατία επενδύει μονομερώς στην επικοινωνία και όχι στην ουσία. Το πιο καλό παράδειγμα είναι ότι η ΝΔ ψήφισε ένα νέο νόμο για την πολιτική προστασία τον οποίο στη συνέχεια ανέστειλε και δεν εφαρμόζει! Ένα άλλο παράδειγμα είναι ότι δεν υλοποιεί την επιθεώρηση δικτύων ηλεκτρισμού σε ημιαστικές περιοχές ή και σε περιοχές με αυξημένο κίνδυνο από πτώση δέντρων, ώστε να γίνει η απαραίτητη κοπή δένδρων και η συνεργασία με τους Δήμους. Αντί μάλιστα να προσλάβει τεχνικούς και προσωπικό, που τόσο πολύ έχει ανάγκη ο Διαχειριστής Διανομής (ΔΕΔΔΗΕ), για να κάνουν γρήγορα και αποτελεσματικά και την επιθεώρηση δικτύου και την αποκατάσταση των ζημιών, η κυβέρνηση της ΝΔ αποφάσισε να τον ιδιωτικοποιήσει και να τακτοποιήσει «γαλάζια» παιδιά με υψηλές απολαβές», δήλωσε ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιοφωνικό σταθμό «ΘΕΜΑ 104,6» και στο δημοσιογράφο Γ. Πρετεντέρη.
Σημείωσε ότι χρειάζεται συνεργασία μεταξύ των δήμων και του ΔΕΔΔΗΕ και προσλήψεις ανθρώπινου δυναμικού και ειδικά τεχνικού προσωπικού. Χρειάζεται να ισχυροποιήσουμε και τους δήμους και τους ενεργειακούς φορείς. Ένα μεγάλο μάθημα, από την πανδημία του Covid19 και από την κακοκαιρία «Μήδεια», είναι η σημασία και η αξία των δημόσιων πολιτικών και των φορέων της πολιτείας που στηρίζουν την κοινωνία και την οικονομία.
Στην περίπτωση του ΔΕΔΔΗΕ, αντί να προχωρήσουν σε προσλήψεις τεχνικών και επιστημόνων, και ενώ το προσωπικό μειώνεται λόγω συνταξιοδότησης, όπως σημείωσε, έχουν δημιουργηθεί έντεκα (11) θέσεις διευθυντών, μόνο και μόνο για να παίρνουν πολύ υψηλές αμοιβές κάποια «γαλάζια» στελέχη «από την αγορά» και όχι με ΑΣΕΠ. Με αμοιβές που, ενώ πριν το πλαφόν στις αμοιβές ήταν 4.650 ευρώ το μήνα μεικτά, τώρα για τους γενικούς διευθυντές φτάνουν 150.000 ευρώ το χρόνο, μαζί με τα μπόνους. «Νομίζω ότι είναι προκλητικό και δείχνει τη μονομέρεια της κυβέρνησης», είπε χαρακτηριστικά.
Στάθηκε στη συνέχεια στην ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ, ενός φυσικού μονοπωλίου, του δικτύου διανομής όλης της χώρας με εγγυημένο ετήσιο έσοδο (WACC) 7% για το 2020 και 6,7% για την επόμενη τετραετία, ενώ οι αντίστοιχες αποδόσεις στην Ευρώπη κυμαίνονται στο 2 με 3%, όπως τόνισε, ενώ σήμερα λήγει η προθεσμία εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την εκχώρηση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ. «Είναι καταστροφικό για την ελληνική πολιτεία να πουλάει ένα φυσικό μονοπώλιο και μάλιστα με σταθερή κερδοφορία και έτσι να εξαρτάται από ένα ιδιώτη».
Κλείνοντας, ο Σ.Φάμελλος έκανε ένα σχόλιο για την επιλογή της κυβέρνησης ΝΔ να κλείσει την Εθνική Οδό για να «προφυλάξει» τον παραχωρησιούχο από την ενεργοποίηση ρήτρας στην περίπτωση που δεν μπορούσε να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του. Δήλωσε χαρακτηριστικά: «βασικός κανόνας της πολιτικής προστασίας είναι να κρατάς ανοιχτές τις κρίσιμες υποδομές γιατί τις χρειάζεσαι ώστε να εξυπηρετήσεις έκτακτα περιστατικά ή ανάγκες τροφοδοσίας. Είδαμε, αντιθέτως, το εξής περίεργο παιχνίδι. Αντί η κυβέρνηση να πράξει ό,τι ήταν δυνατόν για να μείνει ανοιχτή η Εθνική Οδός, ο κ. Χρυσοχοϊδης αποφάσισε να μην κάνει κανείς τη δουλειά του. Έτσι δεν είδαμε πουθενά τον κ. Καραμανλή από το Υπουργείο Υποδομών ούτε τους Περιφερειάρχες να συνεισφέρουν και να δρουν στους μηχανισμούς πολιτικής προστασίας. Διότι όταν κλείνεις το δρόμο είναι σίγουρο ότι ούτε η πολιτεία ούτε οι περιφέρειες κάνουν τη δουλειά τους. Και φυσικά ο παραχωρησιούχος δεν εκπληρώνει το συμβόλαιό του. Όμως για το λόγο αυτό πληρώνουμε τα διόδια».