Σημεία παρέμβασης της Όλγας Γεροβασίλη, Γραμματέα της Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, στο Thema Radio και στους Μ. Κούτρα & Ν. Φελέκη
Οι περιορισμοί στο κοινοβούλιο είναι πολιτική σκοπιμότητα, με εντολή Μητσοτάκη
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει ως τώρα στηρίξει όλα τα υγειονομικά μέτρα και τους σχετικούς περιορισμούς στη λειτουργία της Βουλής όταν ήταν κλειστή η χώρα και όλες οι δραστηριότητες. Σήμερα έχουν ανοίξει τα πάντα. Με αυστηρούς περιορισμούς παραμένουν μόνο το ελληνικό κοινοβούλιο ενώ παραμένουν κλειστά τα πανεπιστήμια και … η μουσική.
Τα γεγονότα έχουν ως εξής:
· Ζητήσαμε τη φυσική παρουσία των βουλευτών στην ονομαστική ψηφοφορία. Και αυτό δε σημαίνει συνωστισμός καθώς κάποιοι βρίσκονται στο φυσικό χώρο και κάποιοι στον ψηφιακό. Μας είπαν πως δεν μπορεί το σύστημα να υποστηρίξει 300 ανθρώπους να ψηφίσουν…
· Θέσαμε επίσης το θέμα της παραβίασης της μυστικότητας της ψήφου μέσω της διαδικασίας ψηφοφορίας δια των Γραμματειών των Κ.Ο.
· Ζητήσαμε επίσης την φυσική παρουσία των βουλευτών στις διαδικασίας επιτροπών και ολομέλειας, με τήρηση των μέτρων και χωρίς ταυτόχρονη παρουσία.
Τίποτα από αυτά δεν έγινε δεκτό! Είναι σαφές ότι αυτοί οι περιορισμοί στο κοινοβούλιο είναι πολιτική σκοπιμότητα της κυβέρνησης. Με εντολή Μητσοτάκη.
Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, χθες στη Βουλή υπήρξε ξεκάθαρος: Έως ότου ανοίξουν οι ονομαστικές ψηφοφορίες στη Βουλή, θα απέχουμε εις ένδειξη διαμαρτυρίας. Είναι πολύ σοβαρό ζήτημα υπ αυτές τις συνθήκες να στηρίξουμε τη δημοκρατία και τον κοινοβουλευτισμό.
Η ΝΔ φοβάται πλέον τον ίδιο της τον εαυτό. Φοβούνται διαρροές όχι μόνο στις ψηφοφορίες αλλά και στις τοποθετήσεις των βουλευτών τους
Προφανώς φοβούνται διαρροές. Όχι μόνο στις ψηφοφορίες αλλά και στις τοποθετήσεις των βουλευτών τους. Η Νέα Δημοκρατία πλέον φοβάται τον ίδιο τον εαυτό της. Υπάρχουν σαφείς ενδείξεις. Μετά το νομοσχέδιο για τη συνεπιμέλεια όπου είχαμε διαφοροποιήσεις, είτε τις εκφρασμένες από τις δύο βουλευτές, είτε τις σιωπηλές, σήμερα συμβαίνει το εξής πρωτοφανές: Έχουμε τη συζήτηση στην ολομέλεια του νομοσχεδίου για τη Φαρμακευτική Κάνναβη. Δεν βρέθηκε ούτε ένας βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στις τέσσερις συνεδριάσεις των επιτροπών για να το υπερασπιστεί!
Η κυβέρνηση αυτή τη στιγμή έχει μπροστά της, εκτός του τρέχοντος νομοσχεδίου και τις συμφωνίες με τη …«γειτονική χώρα» δηλαδή την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών και περιμένω πώς θα υπάρχουν και διαφωνίες και στο νομοσχέδιο για τα εργασιακά.
Η ειδοποιός διαφορά στην αντίληψη της εσωκομματικής δημοκρατίας: Οι εσωτερικές διαφωνίες στη Νέα Δημοκρατία αντιμετωπίζονται με τον απόλυτο έλεγχο της κοινοβουλευτικής διαδικασίας με πρόσχημα την υγειονομική κρίση- Οι εσωτερικές διαφωνίες στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ανήκουν στη σφαίρα του δημοσίου διαλόγου
Εκτός από τη διαδικασία της ψηφοφορίας, θυμίζω ότι οι Γραμματείες των Κ.Ο., όταν υπάρχει περιορισμός ομιλητών, δίνουν τους ομιλητές βάσει του προκαθορισμένου αριθμού που ορίζεται από το Προεδρείο της Βουλής. Άρα οι Γραμματείες ορίζουν το ποιοι θα μιλήσουν. Και εκεί δημιουργείται σοβαρό πρόβλημα στη ΝΔ. Δεν το φαντάζομαι. Το γνωρίζω.
Η Νεα Δημοκρατία προσπαθεί πλέον να κυβερνήσει καταφεύγοντας στον έλεγχο γνώμης και δημόσιας διαφωνίας. Και είναι λογικό κάποιοι να είναι πιο τολμηροί από άλλους όπως υπήρξε η κ. Γιαννάκου και η κ. Κεφαλογιάννη στο Ν/Σ για τη συνεπιμέλεια. Ως εκ τούτου είναι απολύτως ερμηνεύσιμο το φαινόμενο να μην έχει τοποθετηθεί ούτε ένας βουλευτής στο Σ/Ν για τη φαρμακευτική κάνναβη και απολύτως εξηγήσιμο το γιατί η Νέα Δημοκρατία έχει τους λόγους της να διατηρεί τους περιορισμούς στη Βουλή.
Στο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αντιθέτως, πράγμα που τα ΜΜΕ έχουν στηλιτεύσει δεόντως, οι άνθρωποι δεν αναγκάζονται σε σιωπή, ούτε καρατομούνται. Ο διάλογος και οι αντίθετες απόψεις είναι στο DNA της λειτουργίας της Αριστεράς. Ο διάλογος και η τεκμηριωμένη αντιπαράθεση όμως εκτείνεται και στην κοινοβουλευτική παρουσία. Με πρόσφατο παράδειγμα τις τοποθετήσεις των 40 περίπου βουλευτών μας στο νομοσχέδιο για τη συνεπιμέλεια, με την παρουσία του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με αντιπροτάσεις και τροπολογίες οι οποίες όπως συνηθίζει η κυβέρνηση, και αυτό πραγματικά αποτελεί έκπτωση στον κοινοβουλευτικό διάλογο, ουδέποτε συζητούνται, ουδέποτε υπάρχει σοβαρή ανταλλαγή απόψεων. Σημειωτέον ότι ο κ. Τσιάρας ήρθε, στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο, να κάνει «μία δουλειά» και την έκανε αρνούμενος το οτιδήποτε (από τα κόμματα, τους φορείς, την επιστημονική επιτροπή της βουλής μέχρι και την επιστολή ΟΗΕ) εξυπηρετώντας προφανώς ολίγους ημετέρους και εκλεκτούς «φίλους» της κυβέρνησης.
Η κυβέρνηση του «ούτε γάτα ούτε ζημιά»: Ο κ. Γεωργιάδης μπορεί να ζητάει συγγνώμη όταν θέλει- Ο κ. Τσιάρας να προσβάλει βουλευτές του κόμματός του όταν θέλει- Ο κ. Χαρδαλιάς να επικαλείται ατυχία όταν θέλει.
Εξαιρετικά προκλητικό επίσης είναι το γεγονός ότι αυτή η κυβέρνηση, οι υπουργοί και οι βουλευτές της αισθάνονται στο απυρόβλητο. Θυμίζω πρόσφατα παραδείγματα:
· Ο κ. Γεωργιάδης εμφανίστηκε ξαφνικά, γιατί δε μπορούσε να κάνει αλλιώς, να ζητά συγγνώμη για τη στάση του και ούτε γάτα ούτε ζημιά.
· Αλήθεια ποια είναι η κριτική που ασκήθηκε στον κύριο Τσιάρα που κατηγόρησε την κυρία Γιαννάκου για το οτι νομοθετεί βάσει προσωπικών βιωμάτων;
· Ποια είναι η κριτική που ασκήθηκε στον κ. Λοβέρδο όταν μίλησε υπέρ του κακοποιητή γονέα;
· Ποια είναι η κριτική που ασκήθηκε στον κύριο Χαρδαλιά που μίλησε για ατυχία λόγω των δυνατών ανέμων;
Το επικοινωνιακό κουκούλι της κυβέρνησης έχει κοντά πόδια. Γιατί έρχεται σε αντίθεση με την πραγματική ζωή.
Ο αυτοθαυμασμός και το success story που χτίζει η κυβέρνηση για τον εαυτό της δεν θα κρίνει τις εκλογές. Η πραγματικότητα είναι αυτή που καθορίζει και την πορεία προς εκλογές και τα αποτελέσματα.