Γιώργος Μουλκιώτης: «Το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής προτείνει ουσιαστική και μόνιμη ενίσχυση των συνταξιούχων, αντί των προεκλογικών γαλάζιων εφάπαξ επιδομάτων»

 

Ο βουλευτής Βοιωτίας και Τομεάρχης Εργασίας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Γιώργος Μουλκιώτης, τοποθετήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομικών για ρύθμιση οφειλών και άλλες φορολογικές και τελωνειακές ρυθμίσεις. Επεσήμανε εξ’ αρχής ότι, το νομοσχέδιο είναι ένα συνονθύλευμα ρυθμίσεων καθαρά προεκλογικού χαρακτήρα, υπό το βάρος των δημοσκοπήσεων και της κοινωνικής δυσαρέσκειας.

Μεταξύ άλλων, ο Γιώργος Μουλκιώτης σημείωσε ότι με το υπό συζήτηση νομοσχέδιο:

 • ​Η Κυβέρνηση αντιφάσκει και αυτοαναιρείται. Ενώ με τις δημόσιες δηλώσεις των ίδιων των υπουργών της, περί κουλτούρας κακοπληρωτών, απέρριπτε τις επανειλημμένες προτάσεις μας για την ρύθμιση σε 120 δόσεις των ληξιπρόθεσμων χρεών σε εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία, με διαγραφή προσαυξήσεων και κούρεμα για τους συνεπείς, τώρα τις υιοθετεί μερικώς.
 • Στο κενό πέφτει η κυβερνητική προπαγάνδα που διέδιδε ότι με τις αυξήσεις των συντάξεων της 1.1.2023 (7,75%), καλύπτεται το 94% των συνταξιούχων. Με την θέσπιση εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης των 200 έως 300 ευρώ, που δήθεν έρχεται να προστατεύσει τους συνταξιούχους, αποκαλύπτεται αυτό  που έλεγε το ΠΑΟΚ: ότι η αύξηση των συντάξεων (7,75%) άφηνε εκτός,  πάνω από 1 εκ. συνταξιούχους.
 • Το έκτακτο επίδομα, όχι μόνο δεν συνιστά μια μόνιμη αύξηση των συντάξεων,  αλλά προφανώς δεν αναπληρώνει την απώλεια από τον πληθωρισμό, που έκλεισε με μέσο όρο 9,6% το 2022. Όταν, μάλιστα, τα χαμηλά εισοδήματα , αναγκάζονται να αναλώνουν το μεγαλύτερο μέρος των εισοδημάτων τους για τρόφιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης για τα οποία ο πληθωρισμός τρέχει με το 15%.
 • Η  Κυβέρνηση Μητσοτάκη, που κατ’ εξακολούθηση έχει εξαπατήσει τους συνταξιούχους, έρχεται πάλι με ένα ακόμα προεκλογικό επίδομα να προσπαθήσει να υφαρπάξει την ψήφο με προσωπική διαφορά λόγω του νόμου Κατρούγκαλου. Όπως έκανε και το 2019, όταν υποσχόταν με θεαματικό τρόπο την κατάργηση του εν λόγω νόμου αλλά έπραξε το αντίθετο. Τον  διατήρησε με επουσιώδεις τροποποιήσεις.
 • Είναι ώρα ο Νόμος Κατρουγκαλου – Βρούτση να αλλάξει ριζικά, να υπαρξει νέος ασφαλιστικός νόμος,  ώστε να αντιμετωπιστούν οι αδικίες που δημιουργεί. Ώστε να έχουμε αξιοπρεπείς συντάξεις και να διασφαλίσουμε τα δικαιώματα της νέας γενιάς.
 • Το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής έχει προτείνει εδώ και καιρό:
  • Ένα νέο ΕΚΑΣ για 350.000 χαμηλοσυνταξιούχους. Η πρότασή μας είναι μετρημένη οικονομικά και βιώσιμη. Κοινωνικά δίκαιη και αποτελεσματική. Σταθερή ενίσχυση και όχι εφάπαξ επιδόματα φτώχειας.
  • Την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς από 1/1/2024 και την πλήρη κάλυψη των απωλειών όλων των συνταξιούχων από τον πληθωρισμό για το 2023.
 • Το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής προτείνει, με τροπολογία, ένα ακόμα μόνιμο μέτρο αντί των έκτακτων επιδομάτων φτώχειας: την κατάργηση εισφοράς υπέρ ΕΟΠΥΥ στις επικουρικές συντάξεις – μείωση εισφοράς υπέρ ΕΟΠΥΥ από 6% σε 4%. Μια ρεαλιστική και υλοποιήσιμη πρόταση, καθώς η οικονομική υστέρηση από τη μείωση της εισφοράς μπορεί να καλυφθεί από την αύξηση της επιχορήγησης του ΕΟΠΥΥ που σήμερα υποχρηματοδοτείται 0,22% του ΑΕΠ ενώ από τον ιδρυτικό νόμο του ΕΟΠΥΥ προβλέπεται ετήσια επιχορήγηση του φορέα 0,6% του ΑΕΠ.

 

Ο Γιώργος Μουλκιώτης κάλεσε τόσο τη Νέα Δημοκρατία όσο και τον ΣΥΡΙΖΑ να δώσουν στη δημοσιότητα, για λόγους διαφάνειας και λογοδοσίας πολιτικού συστήματος, ποιοι ευρωβουλευτές τους πλήρωναν φόρους ή όχι, ώστε να γνωρίζει ο ελληνικός λαός ποιοι ευνοούνται από την συγκεκριμένη κυβερνητική ρύθμιση της τελευταίας στιγμής και ποιων το ηθικό πλεονέκτημα έμεινε στα λόγια.

Τέλος, υπενθύμισε ότι αυτό που απαιτείται, ώστε να υπάρχει πραγματική βελτίωση του βιοτικού επιπέδου και της ποιότητας ζωής των πολιτών, είναι μια διαφορετική προσέγγιση του προβλήματος, μια διαφορετική πολιτική κατεύθυνση, μια γνήσια σοσιαλδημοκρατική παρέμβαση, που μόνο το ΠΑΣΟΚ μπορεί να εφαρμόσει.

Για να παρακολουθήσετε την ομιλία, πατήστε εδώ