Την Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2021 ο νομός Έβρου ήρθε αντιμέτωπος με πλημμυρικά φαινόμενα εξαιτίας των έντονων βροχοπτώσεων, τα οποία προκάλεσαν εκτεταμένες ζημίες σε οικίες, καλλιέργειες, επιχειρήσεις, υποδομές. Απαιτήθηκε μάλιστα, η άμεση επέμβαση  της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, της Αστυνομίας, της 4ης ΕΜΑΚ, της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου και όλων των Δήμων του νομού.

Σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης κηρύχθηκαν πληγείσες περιοχές των Δήμων Ορεστιάδας, Διδυμοτείχου, Σουφλίου και Αλεξανδρούπολης. Η απόφαση αυτή, όμως, θα έπρεπε να συνοδεύεται από την άμεση ενεργοποίηση των αρμόδιων Υπουργείων και υπηρεσιών, την κινητοποίησή τους, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Η ενεργοποίηση αυτή, βέβαια, έχει σημειώσει καθυστερήσεις, με αποτέλεσμα να προκαλεί ανησυχία και ερωτηματικά στους πληγέντες πολίτες.

 

Παράλληλα, μεγάλη ζημία σημειώνεται και σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον Έβρο κι επλήγησαν από τις πλημμύρες, για τις οποίες είναι αναγκαίες όχι μόνο οι αποζημιώσεις, αλλά και οικονομικά μέτρα στήριξης και διευκόλυνσης. Μάλιστα, το Επιμελητήριο Έβρου έχει αιτηθεί την αναστολή πληρωμών βεβαιωμένων οφειλών προς το Δημόσιο και εξάμηνη παράταση για την καταβολή πληρωμών προς τα ασφαλιστικά ταμεία για τις επιχειρήσεις του νομού, καθώς έχουν περιέλθει σε εξαιρετικά δεινή θέση τόσο από την οικονομική ύφεση λόγω πανδημίας, όσο και από τα έντονα καιρικά φαινόμενα που έπληξαν την περιοχή. Επίσης, σύμφωνα με ανακοίνωση του Αγροτικού & Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης, οι ζημιές λόγω των έντονων βροχοπτώσεων και των επακόλουθων πλημμυρικών φαινομένων είναι τεράστιες σε παραγωγές, αγροτικές εκτάσεις, αναχώματα, αγροτική οδοποιία, αντλιοστάσια, αρδευτικά και αποστραγγιστικά έργα και σε πάσης φύσεως δημόσιες και ιδιωτικές υποδομές .

 

Οι πλημμύρες για τον Έβρο δεν αποτελούν καινούριο φαινόμενο, ωστόσο επισημαίνεται ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε στην εκπόνηση του Σχεδίου Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμυρών (ΣΔΚΠ) για τη λεκάνη απορροής του ποταμού Έβρου, που εκδόθηκε τον Ιούλιο του 2018, όπως και στην ένταξη και χρηματοδότηση έργων για τη θωράκιση του νομού, τα οποία ήταν αναγκαία εδώ και δεκαετίες. Συγκεκριμένα αναφέρουμε:

 

 • Την εκπόνηση Εθνικής Στρατηγικής για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή (ΥΠΕΝ, 2016).
 • Την Έγκριση του Σχεδίου Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας Λεκάνης Απορροής Ποταμού Έβρου του Υδατικού Διαμερίσματος Θράκης (EL12) και η αντίστοιχη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΦΕΚ 2639/τ. Β΄/05-07-2018).
 • Την ένταξη στις προτεραιότητες του Προγράμματος «Φιλόδημος» των έργων αντιπλημμυρικής προστασίας, αφήνοντας ήδη αξιολογημένα και έτοιμα προς ένταξη έργα στην κυβέρνηση της ΝΔ. Συγκεκριμένα για τον νομό Έβρου είχαν δοθεί 1,3 εκ ευρώ για τα αναχώματα σε Σουφλί και Πύθιοκαι 1,6 εκ ευρώ για την αποκατάσταση αναχωμάτων στον Έβρο για τις περιοχές Διδυμοτείχου και Φερών.
 • Την έγκριση και χρηματοδότηση στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων δώδεκα μελετών για την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, όπου για τον Νομό Έβρου καλύπτονταν οι παρακάτω μελέτες:

-Μελέτη Στατικής Επάρκειας Σίφωνα Κομάρων, ύψους 24.800,00 €.

-Εκπόνηση Μελετών Υλοποίησης Αντιπλημμυρικών Έργων στις Αποστραγγιστικές Τάφρους Ορεστιάδας, ύψους 37.000,00 €.

-Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων Αποκατάστασης Δανειοθαλάμων Απόληψης Υλικού του Έργου «Αποκατάσταση και Συντήρηση Αντιπλημμυρικών Έργων Ποταμών Έβρου, Άρδα, Ερυθροποτάμου και Παραποτάμων τους στο Νομό Έβρου», ύψους 248.000,00 €.

-Αποκατάσταση Πρανούς Αριστερού Αντερείσματος Φράγματος Ρέματος Καλύβα Κομάρων ν. Έβρου και Εργασίες για την Αποκατάσταση της εκκένωσής του, ύψους 134.495,41 €.

-Επισκευαστικές Εργασίες Στεγανοποίησης στον Σίφωνα Κομάρων Ν. Έβρου, ύψους 40.000,00 €.

-Υπογειοποίηση Αρδευτικού Δικτύου των Παρέβριων Αγροκτημάτων Φυλακτού- Λύρας –Λαγυνών –Τυχερού –Θυμαριάς –Γεμιστής ύψους 1.300.000, 00 €.

-Επισκευή Τηλεμετρικού Δικτύου Σταθμών Μέτρησης Ποταμών Έβρου, Άρδα και Ερυθροποτάμου, ύψους 19.500,00 €.

– Κατασκευή Νέων Δίδυμων Καταθλιπτικών Αγωγών στον Ποταμό Άρδα, ύψους 3.695.000,00 €.

-Δαπάνες Αντιμετώπισης Έκτακτων Αναγκών λόγω Πλημμυρών Έβρου. Υποέργο: Αποκατάσταση της Έμφραξης του Ποταμού Έβρου, ύψους 76.812,60 €.

Αντιθέτως, πρώτο μέλημα της κυβέρνησης της ΝΔ και του Υπουργού Εσωτερικών ήταν η αποδόμηση του προγράμματος «Φιλόδημος» μετονομάζοντάς το σε «Αντώνης Τρίτσης». Στο «νέο» αυτό πρόγραμμα ανακοινώθηκε με επικοινωνιακούς πανηγυρισμούς η ένταξη έργων ύψους 16.780.000 € για τον Έβρο, ενώ πρόκειται για έργα που είχαν ήδη ενταχθεί στο Πρόγραμμα «Φιλόδημος Ι».

 

Επειδή η κυβέρνηση της ΝΔ παρέλαβε ενταγμένα και προς χρηματοδότηση αντιπλημμυρικά έργα του προγράμματος «Φιλόδημος».

Επειδή καθυστερεί το Περιφερειακό Σχέδιο Προσαρμογής στην Κλιματική Αλλαγή με βάση τις κατευθύνσεις της Εθνικής Στρατηγικής του 2016

Επειδή η Πολιτική Προστασία από τις συνέπειες ακραίων καιρικών φαινομένων, όπως αυτά που συνέβησαν την 12/01/2021 στον Έβρο, οφείλει να είναι προτεραιότητα για την πολιτεία.

Επειδή τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας αποτελούν ύψιστη προτεραιότητα για την αντιμετώπιση ενός χρόνιου φαινομένου στο νομό.

Επειδή πολίτες, επιχειρηματίες, γεωργοί και κτηνοτρόφοι έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα από τις πλημμύρες.

 

Ερωτώνται οι κκ. Υπουργοί:

 1. Ποιες δράσεις και έργα του Σχεδίου Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας (ΣΔΚΠ) έχουν υλοποιηθεί κατά τη διάρκεια διακυβέρνησης ΝΔ και πως παρακολουθείται η υλοποίησή τους και η πρόοδος των μέτρων του ΣΔΚΠ Έβρου;
 2. Σε ποια φάση υλοποίησης βρίσκονται τα ως άνωθεν αναφερόμενα ενταγμένα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας;
 3. Σε ποιες ενέργειες πρόκειται να προβούν για να υλοποιηθούν τάχιστα τα ήδη ενταγμένα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας;
 1. Σε τι ενέργειες θα προβούν ώστε να καταβληθεί το ταχύτερο δυνατό το έκτακτο οικονομικό βοήθημα στους πληγέντες;

 

 1. Σε τι ενέργειες θα προβούν για να ενισχυθούν οι Δήμοι και η Περιφέρεια για την καταγραφή των ζημιών σε κατοικίες, οικοσκευές, αυτοκίνητα, μηχανήματα και την έγκαιρη αποζημίωσή τους;

 

 1. Ποια οικονομικά μέτρα αποζημίωσης και διευκόλυνσης στους πληγέντες επιχειρηματίες του νομού θα λάβουν;
 2. Είναι στις άμεσες προτεραιότητες των Υπουργείων η αποζημίωση των αγροτών και κτηνοτρόφων που επλήγησαν, αλλά και η αποκατάσταση των ζημιών που σημειώθηκαν σε ιδιώτες, και σε υποδομές των ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ και με ποιους τρόπους;
 3. Ποιά είναι η πορεία απορρόφησης του κονδυλίου, ύψους 26,3 εκ. ευρώ και σε ποια φάση υλοποίησης βρίσκεται το «Ειδικό Πρόγραμμα Υποδομών» για τον Νομό Έβρο;
 4. Ποιος είναι ο σχεδιασμός των Υπουργείων για νέα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας και τα συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης πλημμυρών;
 5. Σε ποιο στάδιο βρίσκεται το Περιφερειακό Σχέδιο Προσαρμογής στην Κλιματική Αλλαγή της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης και ποιες ρυθμίσεις προβλέπει για την ενίσχυση της πρόληψης των ζημιών από τα ακραία κλιματικά φαινόμενα και πότε θα εφαρμοστούν;