Η Υφυπουργός Παιδείας κ. Ζέττα Μακρή συμμετείχε στο 11th Annual Capital Link Sustainability Forum με θέμα “Εστιάζοντας στον Kοινωνικό &  Oικονομικό Mετασχηματισμό / Βιώσιμη Ανάπτυξη: Περιβάλλον – Οικονομία – Κοινωνία”, μια διοργάνωση της Capital Link Inc., του κ. Ν. Μπορνόζη, President, και της κ. Όλ. Μπορνόζη, Managing Director.

Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 21 και την Πέμπτη 22 Απριλίου 2021, σε ψηφιακή μορφή, υπό την Αιγίδα της Περιφέρειας Αττικής, του Δήμου Αθηναίων και του Δήμου Πειραιά, και με την Υποστήριξη του Γενικού Προξενείου της Ελλάδος στη Νέα Υόρκη.

Η κ. Μακρή τοποθετήθηκε επί του θέματος της «Εκπαίδευσης ως μοχλού ανάπτυξης για την Κοινωνία και την Οικονομία», σε πάνελ της 22ας Απριλίου με συντονιστή τον κ. Γιάννη Γκόλια, Καθηγητή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και Πρόεδρο του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Αθηνών, και συνομιλητές τους κ.κ. Γρηγόρη Πραστάκο, Κοσμήτορα της Σχολής Διοίκησης Επιχειρήσεων του Stevens Institute of Technology, Φωτεινή Μπαμπανάρα, Επικεφαλής Επικοινωνίας Ομίλου Novartis Hellas, Ευτυχία Κασελάκη, Partner στην ΕΥ, επικεφαλής του τομέα ΕΥ Private, και παράλληλα επικεφαλής Συμβουλευτικών Υπηρεσιών Ανθρώπινου Δυναμικού και σύμβουλος σε θέματα Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Γεώργιο  Δουκίδη, Καθηγητή του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Μέλος του Ανώτατου Συμβουλίου της Εθνικής Αρχής για την Ανώτατη Εκπαίδευση.

Η Υφυπουργός στην τοποθέτησή της ανέφερε: «Είναι συνετό και υγιές για μία σοβαρή και υπεύθυνη κυβέρνηση να επενδύει στην παιδεία. Να θωρακίσει την νέα γενιά και την χώρα.

Εδώ και ενάμιση χρόνο, η νομοθέτηση από το0 Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων γίνεται συστηματικά από κάτω προς τα πάνω, από τη βάση της εκπαιδευτικής πυραμίδας προς την κορυφή της. Έχουν ψηφιστεί με τη σειρά νομοθετήματα για το σχολείο, την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση, το Πανεπιστήμιο, προσβλέποντας σε ένα ποιοτικό και καινοτόμο εκπαιδευτικό σύστημα, εξωστρεφές και προσαρμοσμένο στις ανάγκες του 21ου αιώνα, που θα εξασφαλίζει στα παιδιά μας εφόδια για ένα καλύτερο μέλλον.

Αναβαθμίζουμε και καλλιεργούμε δεξιότητες, ενθαρρύνουμε και καθοδηγούμε τη διασύνδεση με την αγορά εργασίας , εξασφαλίζουμε και εδραιώνουμε τη συμπερίληψη και την προσβασιμότητα στην εκπαίδευση για όλους, θεσμοθετούμε την εσωτερική και εξωτερική αξιολόγηση, ενισχύουμε την αυτονομία της σχολικής μονάδας, προωθούμε την εξωστρέφεια του εκπαιδευτικού συστήματος.

Δρομολογούμε την άμεση διασύνδεση της επαγγελματικής εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας, με την πραγματική οικονομία, προκειμένου να αποτελέσει συνειδητή επιλογή και εργαλείο αναπτυξιακής πολιτικής και να καλυφθεί το χάσμα, που παρατηρείται μεταξύ προσφοράς και ζήτησης σε συγκεκριμένα επαγγέλματα.

Προωθούμε την καινοτόμο επιχειρηματικότητα, διευκολύνουμε τη διασύνδεση της ακαδημαϊκής έρευνας με τις ανάγκες της οικονομίας με τη δημιουργία συστημάτων νεοφυών επιχειρήσεων και γραφείων μεταφοράς τεχνολογίας, για την καλύτερη διασύνδεση Πανεπιστημίου και αγοράς εργασίας, με βιομηχανικά διδακτορικά, με συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα, με ανταλλαγές τεχνογνωσίας και ανθρώπινου δυναμικού μεταξύ Ιδρυμάτων, με ερευνητικά προγράμματα, με αναβάθμιση ποιοτικών δεικτών, με πρωτοπόρες μελέτες και δημοσιεύσεις, ψηφιοποίηση συστημάτων και διαδικασιών.

Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων εργάζεται άοκνα και απαρέγκλιτα για την ισχυροποίηση και επίτευξη του κεντρικού της στόχου: την ανάδειξη  της εκπαίδευσης ως μοχλού ανάπτυξης της κοινωνίας και της οικονομίας».