Ερώτηση για την ένταξη των αγροτών, που δραστηριοποιούνται στην καλλιέργεια λεβάντας για παραγωγή αιθέριου ελαίου, στους πληγέντες κλάδους λόγω της πανδημίας, μεταξύ των οποίων καλλιεργητές έκτασης 700 στρεμμάτων στο Δήμο Κιλελέρ και αρκετοί μικροκαλλιεργητές σε όλο το νομό, κατέθεσε η βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής ν. Λάρισας Ευαγγελία Λιακούλη προς τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Σπ. Λιβανό και Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα , επισημαίνοντας τα εξής:
«Η πανδημία της νόσου του κορωνοϊού 2019 (COVID-19)έχει επιφέρει αρνητικές επιπτώσεις στο σύνολο της κοινότητας των αγροτών και ιδιαίτερα στους παραγωγούς, που δραστηριοποιούνται στην καλλιέργεια λεβάντας για παραγωγή αιθέριου ελαίου.
Αναμφίβολα η έξαρση της covid-19 προκάλεσε τεράστιο πλήγμα τόσο στην παγκόσμια όσο και στην εγχώρια οικονομία, όμως ιδιαίτερα ζημιωμένος έχει αποδειχθεί ο τομέας των αγροτικών επιχειρήσεων. Μάλιστα, παρόλο που πρόσφατα εισήλθε η Ελλάδα στην παγκόσμια αγορά παραγωγής λεβάντας για αιθέριο έλαιο, αποτελεί μια από της δυναμικότερες χώρες παραγωγής λόγω της ανώτερης ποιότητας σε έλαιο, που εξάγει κι αυτό χάριν στις εδαφολογικές συνθήκες της χώρας μας.
Εντούτοις η αβεβαιότητακαι η ανησυχία, που έχει προκαλέσει η πάνω του 70% της παραχθείσας ποσότητας ελαίου λεβάντας της καλλιεργητικής περιόδου 2019 όπως και όλη η ποσότητα του 2020, που παραμένει απούλητη, επιτείνεται. Επιπροσθέτως τη δυσβάσταχτη αυτή κατάσταση επιδεινώνει η συνεχής πτώση της τιμής του συγκεκριμένου ελαίου,που φτάνει αυτή τη στιγμή στο 50% (από 90-110 ευρώ/λίτρο) το 2019 σε 35-50ευρώ/λίτρο το 2020) και συνεχώς κλιμακώνεται εξαιτίας της υποβάθμισης του προϊόντος,που παραμένει στις αποθήκες.
Είναι δεδομένο το πρώιμο αλλά δυναμικό στάδιο ανάπτυξης της καλλιέργειας λεβάντας για παραγωγή αιθέριου ελαίου στην χώρα μας, αλλά και φανερός ο κίνδυνος εγκατάλειψης μιας τόσο δυναμικής και πολλά υποσχόμενης καλλιέργειας.
Επίσης, τα ετήσια έξοδα συντήρησης της πολυετούς καλλιέργειας λεβάντας, ανέρχονται στα 306 ευρώ/στρέμμα και – λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών-, είναι απόλυτη η αδυναμία ανταπόκρισης στα έξοδα της καλλιεργητικής περιόδου
Κατόπιν αυτών , ζητώ από τους αρμόδιους υπουργούς αν προτίθενται να στηρίξουν το εισόδημα των αγροτών, που δραστηριοποιούνται στην καλλιέργεια λεβάντας για παραγωγή αιθέριου ελαίου, με την ένταξή τους στους πληγέντες κλάδους λόγω της πανδημίας, με ελάχιστο ποσό επιδότησης τα 300 το στρέμμα, ώστε να εξισορροπηθεί η απώλεια εισοδήματος»