liakoyli

 

 

Σε ερώτηση προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Κ. Χατζηδάκη προχώρησε η βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής ν. Λάρισας Ευαγγελία Λιακούλη, μαζί με συναδέλφους της, σε σχέση με την ανάγκη αποκατάστασης της αδικίας που συντελείται στις συντάξεις χηρείας του Δημοσίου, επισημαίνοντας τα εξής:

 

«Πολλές φορές έχει γίνει λόγος για τις αδικίες που έχουν εντοπιστεί κατά την εφαρμογή του Νόμου 4387/2016, δυστυχώς όμως, δεν έχει γίνει κάποια ουσιαστική αλλαγή, παρόλο που ο συγκεκριμένος Νόμος αναφέρεται σε συνταξιούχους, που για αρκετές δεκαετίες κατέβαλαν τις ανάλογες ασφαλιστικές εισφορές στα Ταμεία τους, παρέχοντας την ίδια εργασία στις υπηρεσίες τους.

 

Σύμφωνα με καταγγελίες πολιτών, επικρατεί κατάφορη αδικία σε βάρος των συνταξιούχων του δημοσίου τομέα κατά τη καταβολή της σύνταξης χηρείας, καθώς στην περίπτωση όπου και οι δύο σύζυγοι είναι συνταξιούχοι δημοσίου και αποβιώσει ο ένας, η σύνταξη χηρείας διαμορφώνεται με τρόπο όχι ανάλογο για όλες τις περιπτώσεις.

 

Αν πάλι ο θάνατος συνέβη πριν την ισχύ των διατάξεων του Νόμου 4387/2016, δηλαδή πριν τις 13-05-2016, ο επιζών θα λάβει επιπλέον της δικής τους σύνταξης και το 25% της σύνταξης του ή της συζύγου, ως σύνταξη χηρείας, ή διαφορετικά ολόκληρη τη σύνταξη χηρείας και το 25% της δικής του. Όμως εάν ο θάνατος επέλθει μετά τις 13-05-2016, πλέον της δικής τους σύνταξης λαμβάνουν για μία τριετία, ως σύνταξη χηρείας, το 70% της σύνταξης του θανόντος και μετά το πέρας της τριετίας το 50%…».

 

Δεδομένου ότι δεν είναι δυνατόν η ημερομηνία θανάτου να αποτελεί κριτήριο για τη καταβολή της σύνταξης χηρείας, καταδικάζοντας οικογένειες να ζήσουν με λιγότερα χρήματα μετά την απώλεια του δικού τους ανθρώπου, κι επειδή θα έπρεπε τουλάχιστον να υπάρχει ίση αντιμετώπιση των συνταξιούχων, αφού κάτι τέτοιο δεν ισχύει σε κανένα άλλο Ταμείο, που ανήκει στον ενιαίο φορέα ασφάλισης, δηλαδή τον ΕΦΚΑ, ρωτώ τον Υπουργό Εργασίας πως σκοπεύει να αποκαταστήσει την αδικία απέναντι στους συνταξιούχους του Δημοσίου που έχουν χάσει τον ή την συνταξιούχο σύζυγό τους, πριν την ισχύ του Ν. 4387/2016;

 

Ρωτώ τον κ. Χατζηδάκη επίσης αν προτίθεται να προβεί σε νομοθετική ρύθμιση του Νόμου 4387/2016, ώστε να αντιμετωπίζονται με ενιαίο τρόπο οι συνταξιούχοι του δημόσιου Τομέα, που είναι δικαιούχοι σύνταξης χηρείας»