Στη Βουλή φέρνει στοχευμένα ξανά το θέμα της επείγουσας και με κάθε τρόπο, διάσωσης του Πύργου Χαροκόπου, η βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Ευαγγελία Λιακούλη, με σχετική της ερώτηση σε συνέχεια προηγούμενων παρεμβάσεών της, αυτή τη φορά προς τον κ. Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας, βολιδοσκοπώντας τις προθέσεις του για το Πρόγραμμα «Διατηρώ», το οποίο κατά τα πρότυπα του «Εξοικονομώ-Αυτονομώ», θα μπορούσε να αποτελέσει τη λύση για τη διάσωση του Πύργου , αλλά και των υπόλοιπων διατηρητέων κτιρίων σε όλο το νομό .
Όπως επισημαίνει η Λαρισαία βουλευτής στο κείμενο της ερώτησής της:
«Επανέρχομαι με την παρούσα μου, σε προηγούμενη σχετική μου ερώτηση με θέμα «Άμεση παρέμβαση για τον υπό κατάρρευση ‘’Πύργο του Χαροκόπου’’ (Αρ. Πρωτ: 7015-02/06/2020), η οποία απαντήθηκε από την Υπουργό Πολιτισμού με πρόταξη του γεγονότος ότι το εν λόγω κτιριακό συγκρότημα είναι ιδιόκτητο, οι εργασίες συντήρησης, στερέωσης και προστασίας του ετοιμόρροπου μνημείου, αποτελούν υποχρέωση του κυρίου ή νομέα αυτού, ο οποίος οφείλει να τις πραγματοποιήσει άμεσα και με δική του δαπάνη, ενώ το Υπουργείο υποσχέθηκε να βρει τρόπους παρέμβασης και χρηματοδότησης για την μελέτη αποκατάστασης.
Από τότε δεν είδαμε τίποτε από την πλευρά του Υπουργείου Πολιτισμού , παρά το γεγονός ότι ο ‘’Πύργος του Χαροκόπου’’ ή αλλιώς ‘’το Κονάκι’’, που κατόρθωσε να διασωθεί από τις διάφορες θεομηνίες και τις πολεμικές συγκρούσεις του 20ου αιώνα, αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα πολιτιστικά μνημεία και πιο εμβληματικά κτίσματα της περιοχής του νομού Λάρισας.
Σε αυτό το πλαίσιο, με προσοχή μελετούμε τις αντιφατικές και αλληλοσυγκρουόμενες εξαγγελίες προγράμματος με την επωνυμία “Διατηρώ”, προϋπολογισμού 200 εκατ. ευρώ, στα πρότυπα του ήδη τρέχοντος προγράμματος “Εξοικονομώ – Αυτονομώ”, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης, με στόχο την δυνατότητα επιδότησης ακόμα και του 100% των δαπανών αποκατάστασης των διατηρητέων, με αποτέλεσμα οι ενδιαφερόμενοι πολίτες για τον Πύργο Χαροκόπου, οι οποίοι σημειωτέον έχουν συστήσει και σχετικό σύλλογο, να υπόκεινται σε ένα ιδιότυπο ΄΄σκωτσέζικο ντους’’.
Και αυτό γιατί άλλες πληροφορίες θέλουν το φιλόδοξο πρόγραμμα για την αποκατάσταση διατηρητέων να εγκαταλείπεται από τη νέα ηγεσία του υπουργείου, πριν ακόμη ξεκινήσει, ενώ άλλα κάνουν λόγο πως η εφαρμογή του νέου προγράμματος ‘’Διατηρώ’’, με στόχο την ενίσχυση ιδιοκτητών και τη διάσωση των διατηρητέων κτιρίων και μνημείων, επίκειται άμεσα.
Δεδομένου ότι οι φορείς και οι πολίτες περιοχών που επιθυμούν να αναδειχθούν τα τοπικά διατηρητέα κτίρια, θέλουν ξεκάθαρες απαντήσεις, ρωτώ τον αρμόδιο Υπουργό για το αν ενστερνίζεται η νέα ηγεσία του Υπουργείου Ενέργειας τους σχεδιασμούς της προηγούμενης, σε σχέση με το Πρόγραμμα «Διατηρώ», όπως κι αν σκοπεύει να το εντάξει στην «πρώτη φουρνιά» προγραμμάτων που θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Τον ρωτώ επίσης αν το πρόγραμμα «Διατηρώ» θα αφορά ΟΛΑ τα διατηρητέα κτίρια ή μόνο αυτά που βρίσκονται σε συγκεκριμένες πόλεις ή κέντρα πόλεων, καθώς ο Πύργος Χαροκόπου «άντεξε» στην πορεία των χρόνων πολέμους, κατοχές και διάφορα φυσικά φαινόμενα, ωστόσο δεν θα «αντέξει» άλλη κυβερνητική αντιφατικότητα ή αδιαφορία» .