Τους αδικαιολόγητους αποκλεισμούς του νέου προγράμματος κατάρτισης ανέργων, οι οποίοι δημιουργούν εύλογες ανησυχίες ότι αποσκοπούν στη φωτογραφική ενίσχυση φιλικά προσκείμενων στην κυβέρνηση κέντρων κατάρτισης – ανάλογων με το σκάνδαλο του «σκόιλ ελικίκου» – αναδεικνύει με Ερώτησή του προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, ο αν. Τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Βουλευτής Ηρακλείου Χάρης Μαμουλάκης, με τη συνυπογραφή 31 ακόμα Βουλευτών.

 

«Το πάθημα με το σκάνδαλο του προηγούμενου προγράμματος τηλεκατάρτισης επιστημόνων, φαίνεται ότι δεν έγινε μάθημα για την Κυβέρνηση της ΝΔ» αναφέρει σε δήλωσή του ο Χάρης Μαμουλάκης, τονίζοντας: «Οι αδικαιολόγητοι αποκλεισμοί που εισάγονται στη νέα πρόσκληση κατάρτισης ανέργων, καθώς επίσης και τα ασφυκτικά χρονικά περιθώρια προετοιμασίας των παρόχων που έχουν τεθεί, δημιουργούν πολλά ερωτηματικά ως προς τις πραγματικές προθέσεις της Κυβέρνησης. Ο Υπουργός οφείλει απαντήσεις και πρόθεσή μας είναι να συνεχίσουμε τις πιέσεις, μέχρι να τις λάβουμε».

 

Υπενθυμίζεται ότι τον Απρίλιο του ’20, η Κυβέρνηση της ΝΔ εκτέθηκε ανεπανόρθωτα από το φιάσκο του προγράμματος τηλεκατάρτισης επιστημόνων μέσα από την αποκάλυψη, από μερίδα του τύπου, των προνομιακών σχέσεων που διατηρούσαν κυβερνητικά στελέχη με  συγκεκριμένα ΚΕΚ. Η υπόθεση ήταν ενδεικτική τόσο της αδιαφανούς διαχείρισης των, ούτως ή άλλως περιορισμένων, κονδυλίων για την αντιμετώπιση των κοινωνικών συνεπειών της πανδημίας όσο και μίας άνευ προηγουμένου ανικανότητας να οργανωθεί ένα σύγχρονο πρόγραμμα ουσιώδους τηλεκπαίδευσης που θα ενίσχυε τους νέους εργαζόμενους με τις ηλεκτρονικές εκείνες δεξιότητες που η πανδημία ανέδειξε ως κομβικές για τη λειτουργία της οικονομίας. Η αλλαγή στην ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας αποτέλεσε εμμέσως και μια παραδοχή του λάθους εκ μέρους του σημερινού Πρωθυπουργού και μια υπόσχεση ότι ανάλογες πρακτικές δεν θα επαναληφθούν.

Ωστόσο, λίγες μέρες πριν από τον ανασχηματισμό, στις 22/12/2020, το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων δημοσίευσε νέα πρόσκληση ενδιαφέροντος για την παροχή υπηρεσιών τηλεκπαίδευσης, με την εν λόγω πρόσκληση να εισάγει αδικαιολόγητους αποκλεισμούς για τα περισσότερα αδειοδοτημένα ΚΕΚ στη χώρα όπως π.χ. την κατοχή Ολοκληρωμένου Συστήματος Τηλεκατάρτισης, την εμπειρία υλοποίησης συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων που να καταλήγουν σε πιστοποίηση 5.000 ανθρωποωρών κατάρτισης μόνο κατά την περίοδο 2017-2020. Άξιο αναφοράς επίσης είναι το γεγονός ότι η εν λόγω πρόσκληση, αναρτήθηκε στις 22/12/2020 και παρείχε συνολικά 20 μέρες χρονικό περιθώριο, από τις 11/01/2021 έως τις 01/02/2021, για να προετοιμαστούν οι πάροχοι των υπηρεσιών εκπαίδευσης.

 

Επειδή η μορφή και ο χαρακτήρας της πρόσκλησης δημιουργεί εύλογες ανησυχίες ότι αποσκοπεί στην φωτογραφική ενίσχυση των φιλικά προσκείμενων στην κυβέρνηση κέντρων κατάρτισης, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

 

1) Πόσα αδειοδοτημένα ΚΕΚ στη χώρα πληρούν τις προϋποθέσεις που θέτει η συγκεκριμένη πρόσκληση;

 

2) Προτίθεται να αναθεωρήσει την παραπάνω προκήρυξη, η οποία δημοσιοποιήθηκε επί της ηγεσίας του προκατόχου του, ώστε να μην καταστρατηγεί τους όρους του ελεύθερου ανταγωνισμού δημιουργώντας υπερβάλλουσες προϋποθέσεις συμμετοχής και εμπόδια που οδηγούν στον αποκλεισμό της πλειοψηφίας των συναφών επιχειρήσεων;

 

3) Προτίθεται να δώσει παράταση στην πρόσκληση με τίτλο «Συμβουλευτική, Υποστήριξη, Κατάρτιση, Πιστοποίηση και Προώθηση Ανέργων ηλικίας 30-49 ετών σε τεχνικές δεξιότητες κλάδων αιχμής» ώστε να μπορέσουν να συμμετέχουν σε αυτή, κατά το δυνατόν, περισσότεροι πιστοποιημένοι πάροχοι εκπαιδευτικών υπηρεσιών;