Καταγγελία μέσα στη Βουλή για τις χθεσινές συλλήψεις στελεχών των γυναικείων οργανώσεων.
- Απαράδεκτη και αντιδημοκρατική ενέργεια η σύλληψη δεκατεσσάρων γυναικών μπροστά στο ελληνικό κοινοβούλιο. Δεν είναι δυνατόν να γίνονται συλλήψεις όταν τηρούνται όλα τα υγειονομικά μέτρα σε συναθροίσεις διαμαρτυρίας ή προβολής αιτημάτων την ίδια ώρα που μέσα στην Βουλή ανέπτυσσαν ο Πρωθυπουργός και ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, τις θέσεις τους για το μείζον ζήτημα των γυναικοκτονιών, της σύμβασης της Κωνσταντινούπολης και της διεθνούς ημέρας κατά της βίας των γυναικών όπου μέσα στην πανδημία έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις.
- Δεν υπάρχει νομική κάλυψη σε αυτές τις συλλήψεις.
- Να μην αφήσουμε να προχωρήσει έτσι η χώρα τους επόμενους κρίσιμους μήνες.
- Δεν μπορεί το συμβάν αυτό να αποτελέσει προηγούμενο ώστε τους επόμενους μήνες ο λαός να σιωπά για να προχωράει χωρίς καμία αντίθεση το λεγόμενο ”μεταρρυθμιστικό” έργο της κυβέρνησης.
Ολόκληρη η παρέμβαση στην Ολομέλεια της Βουλής: μετά τη σύλληψη 14 γυναικών που μετείχαν σε διαμαρτυρία στο πλαίσιο της ημέρας που είναι αφιερωμένη στην εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών: «θα δεχτεί η Βουλή των Ελλήνων ότι απαγορεύεται το συνέρχεσθαι»;
Ενδεχομένως δε θα έπαιρνα το λόγο γιατί το ζήτημα επί της ουσίας το έθεσε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος ο κ. Σπίρτζης, σε σχέση με το χθεσινό πολύ επικίνδυνο και αντιδημοκρατικό συμβάν της σύλληψης 14 γυναικών, αν δεν άκουγα και εσάς που είστε έγκριτος νομικός και τον έγκριτο συνάδελφο τον κ. Γκίκα, να συνηγορείτε απολύτως για το νομικό βάσιμο σε σχέση με αυτές τις συλλήψεις. Όταν γίνεται αυτό μέσα στην ελληνική Βουλή αντιλαμβάνεστε ότι δημιουργεί ένα δεδικασμένο, ένα είδος νομολογίας δηλαδή, το οποίο είναι εντελώς απαράδεκτο για τη φάση την οποία περνάμε.
Διότι σωστά ο κ. Γκίκας προηγουμένως είπε ότι η Κυβέρνηση θέλει να συνεχίσει το μεταρρυθμιστικό της έργο. Δεν κάνω κριτική επ’ αυτού γιατί δεν ήταν στις προγραμματικές δηλώσεις του Πρωθυπουργού η πανδημία, ούτε γνώριζε η κυβέρνηση τις συνθήκες που περνάμε εδώ και ένα χρόνο ωστόσο αυτό το μελλοντικό έργο προφανώς επερωτάται για το κατά πόσο μπορεί μέσα στην πανδημία να περνάει νομοσχέδια που δημιουργούν εύλογα ερωτήματα σε σχέση με τον κοινωνικό ή το δημόσιο χαρακτήρα τους. Ωστόσο είναι σωστό να μην έχουν δικαίωμα οι εργαζόμενοι, οι γυναίκες, η νεολαία με όλα τα μέτρα προστασίας να ασκούν το συνταγματικό δικαίωμα το οποίο δεν έχει κανείς δυνατότητα να άρει, το δικαίωμα του συνέρχεσθαι, έτσι ώστε να εκφράζουν τη διαμαρτυρία τους, την άποψη τους; Τι άποψη είναι αυτή; Δηλαδή θα δεχτεί η Βουλή των Ελλήνων ότι για έναν ολόκληρο χρόνο -σήμερα λόγου χάρη έχουμε απεργία σε διάφορους κλάδους- απαγορεύεται το συνέρχεσθαι;
Χθες έγινε το εξής διπλό ατόπημα: όχι απλώς προσήχθησαν 14 γυναίκες επώνυμες, επώνυμων οργανώσεων που είχαν από πριν δηλώσει ότι θα προβούν σε διαμαρτυρία στα σκαλιά της Πλατείας Συντάγματος με τις αποστάσεις μεταξύ τους -δείτε και τις φωτογραφίες που αναρτήθηκαν- αλλά μετατράπηκαν σε συλλήψεις οι προσαγωγές!
Ακούω και από εσάς κ. Πρόεδρε και από τον κ. Γκίκα ότι «τι να κάνουμε εν καιρώ πανδημίας υπάρχει νομική κάλυψη σε αυτές τις συλλήψεις». Δεν υπάρχει, διότι η ad hoc ερμηνεία που δόθηκε με τις αμφισβητήσεις που υπήρξαν για την πορεία του Πολυτεχνείου για την εξέγερση του Νοέμβρη, προφανώς, κατά πλήρη ερμηνεία όλων των πλευρών, αφορούσε εκείνη την συγκεκριμένη ημέρα. Και επαναλαμβάνω προφανώς υπάρχουν διαφωνίες που θα κριθούν όταν γίνει και η συζήτηση εδώ στη Βουλή και για την απαράδεκτη ενέργεια να καλούνται τρεις αρχηγοί της αντιπολίτευσης ενώπιον της δικαιοσύνης. Αλλά αυτό το αφήνω.
Είναι δυνατόν να γίνονται προσαγωγές και συλλήψεις όταν τηρούνται τα υγειονομικά μέτρα σε συναθροίσεις διαμαρτυρίας ή προβολής αιτημάτων; Την ίδια ώρα μάλιστα που μέσα στη Βουλή, όλοι ανέπτυξαν τις σκέψεις τους για το μείζον ζήτημα των γυναικοκτονιών, της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης και της μέρας εναντίον της βίας κατά των γυναικών που μέσα στην πανδημία είναι διεθνές φαινόμενο και έχει πάρει εκρηκτικές διαστάσεις λόγω εγκλεισμού;
Είναι απαράδεκτη ενέργεια, άκρως αντιδημοκρατική, δεν καλύπτεται από καμία νομική ερμηνεία, από καμία διάταξη. Και, μιας και σήμερα ενδεχομένως να γίνουν κάποιες συναθροίσεις δε μπορεί να αποτελέσει προηγούμενο έτσι ώστε τους επόμενους μήνες ο λαός, η νεολαία, οι γυναίκες, τα κόμματα να σιωπούν για να προχωράει χωρίς καμία κοινωνική κριτική το λεγόμενο μεταρρυθμιστικό έργο της κυβέρνησης.
Εκφράζω τη βαθιά μου απογοήτευση γιατί υπήρξε αυτή η ερμηνεία από μέρους σας που κάλυψε αυτές απαράδεκτες και αντιδημοκρατικές ενέργειες των συλλήψεων 14 γυναικών μπροστά στο ελληνικό κοινοβούλιο. Να μην αφήσουμε να προχωρήσει έτσι η χώρα για τους επόμενους κρίσιμους μήνες που μέλημα όλων μας είναι πραγματικά η υγεία αλλά και η κοινωνική συνοχή και η δημοκρατία και οι ελευθερίες στη χώρα μας.
ΒΙΝΤΕΟ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ:
https://www.facebook.com/NikosVoutsis/videos/366687961299280