Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ φέρνει στη Βουλή τα σοβαρά κτιριακά και λειτουργικά προβλήματα του Γυμνασίου και του Λυκείου Αδένδρου
Ερώτηση των βουλευτών Δώρας Αυγέρη και Σωκράτη Φάμελλου στους υπουργούς Εσωτερικών και Παιδείας
Μαθητές, γονείς και καθηγητές στο Άδενδρο του Δήμου Χαλκηδόνας ζητούν από τις αρμόδιες αρχές να δώσουν άμεσα λύση στα προβλήματα των σχολείων της κοινότητάς τους. Οι αντίξοες και τρομακτικές συνθήκες είναι ο κανόνας στο Γυμνάσιο και το Λύκειο του Αδένδρου, όπου φοιτούν 180 μαθητές, πολλές φορές ακόμη και με κίνδυνο της σωματικής τους ακεραιότητας.
Τα σοβαρά κτιριακά και λειτουργικά προβλήματα του σχολικού συγκροτήματος είναι πολλά και καταγεγραμμένα: όταν βρέχει, οι αίθουσες πλημμυρίζουν, στις αίθουσες διδασκαλίας πέφτουν σοβάδες, η θέρμανση είναι ελλιπής και ο κεντρικός καυστήρας είναι ένας λέβητας πετρελαίου, η υγρασία σαπίζει τις αίθουσες, η ασφάλεια του ρεύματος πέφτει συνεχώς, ο προαύλιος χώρος είναι επικίνδυνος, η αποβίβαση-επιβίβαση των μαθητών από τα λεωφορεία που τους μεταφέρουν είναι εξόχως προβληματική και επικίνδυνη.
Η σχολική κοινότητα στο Άδενδρο δεν εκπαιδεύεται όπως αρμόζει σε κοινωνία του 21ου αιώνα, αλλά παιδεύεται όπως γινόταν σε άλλες, μαύρες εποχές.
Σε επιστολή-καταγγελία του ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων επισημαίνει ότι το περασμένο καλοκαίρι υπεγράφη σύμβαση ύψους 1,3 εκατομμυρίων ευρώ για την συντήρηση των σχολικών κτιρίων, χωρίς να έχει υπάρξει -μέχρι στιγμής- καμία ενημέρωση από τη δημοτική αρχή για το ύψος του δεσμευμένου προϋπολογισμού, το οποίο αντιστοιχεί στο σχολικό κτίριο του Αδένδρου.
Αυτό που έχουν μέχρι στιγμής μαθητές, γονείς και καθηγητές είναι ακατάλληλα σχολεία, αόριστες υποσχέσεις και προφορικές δεσμεύσεις. Έχουν, τέλος, να αντιμετωπίσουν και τις ιδεοληψίες της κυβέρνησης Μητσοτάκη, η οποία το 2019 πάγωσε το πρόγραμμα «ΗΛΕΚΤΡΑ», που είχε διαμορφώσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Για τον Δήμο Χαλκηδόνος το πρόγραμμα είχε προϋπολογισμό 2.420.000 ευρώ. Το σχολικό συγκρότημα του Άδενδρου ήταν από τα πρώτα που είχαν ενταχθεί πιλοτικά στο πρόγραμμα, το οποίο αφορούσε την ενεργειακή και κτιριακή αναβάθμιση του σχολείου.
Η εκδικητικότητα και η έλλειψη σχεδιασμού από την πλευρά της κυβέρνησης, πάγωσε και αλλοίωσε το πρόγραμμα, με αποτέλεσμα τη διόγκωση των προβλημάτων. Στα τρία χρόνια που πέρασαν, αντί το σχολείο να καταρρέει και να απαξιώνεται η σχολική κοινότητα, μαθητές και εκπαιδευτικοί θα μπορούσαν να κάνουν μάθημα σ’ ένα σύγχρονο, ανακαινισμένο και ασφαλές κτίριο.
Το ζήτημα φέρνουν στη Βουλή με ερώτηση οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Β’ Θεσσαλονίκης, Δώρα Αυγέρη και Σωκράτης Φάμελλος. Μεταξύ άλλων οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ζητούν από τους αρμόδιους υπουργούς Εσωτερικών και Παιδείας να λάβουν άμεσα μέτρα, προκειμένου η φοίτηση στα σχολεία του Αδένδρου να γίνεται σε ασφαλές και αξιοπρεπές περιβάλλον. Επιπλέον, ρωτούν να διευκρινιστεί τι ποσό έχει δεσμευθεί από το κονδύλι του 1.300.000 ευρώ για τη συντήρηση του συγκεκριμένου σχολικού συγκροτήματος, αλλά και σε ποιες ενέργειες έχουν προβεί μέχρι σήμερα οι αρμόδιοι φορείς (υπουργεία, δήμος, κ.α.,) για την αποκατάσταση των σοβαρών προβλημάτων στο σχολικό συγκρότημα.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:
Θέμα: «Τα σοβαρά κτιριακά προβλήματα στο Γυμνάσιο-Λύκειο Αδένδρου του δήμου Χαλκηδόνας Θεσσαλονίκης εμποδίζουν την εκπαιδευτική διαδικασία και θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια μαθητών και διδασκόντων»
Στο Γυμνάσιο-Λύκειο στο Άδενδρο του Δήμου Χαλκηδόνας, στο οποίο φοιτούν περισσότεροι από 180 μαθητές, χάρη στην προσπάθεια διδασκόντων και μαθητών παράγεται εκπαιδευτικό έργο υψηλού επιπέδου, μέσα σε ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες.
Συγκεκριμένα, τα σοβαρά κτιριακά και λειτουργικά προβλήματα στο σχολικό συγκρότημα στο οποίο στεγάζονται τα δύο σχολεία, δυσχεραίνουν και εμποδίζουν καθημερινά την εκπαιδευτική διαδικασία, ενώ θέτουν σε κίνδυνο την σωματική ακεραιότητα μαθητών και καθηγητών.
Η πολύ κακή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το σχολικό κτίριο, αποτυπώνεται με τον πιο εύγλωττο τρόπο στην επιστολή απόγνωσης που απέστειλε ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Γυμνασίου – Λυκείου Αδένδρου Θεσσαλονίκης, στις 24.1.2023, στους βουλευτές της Β’ Περιφέρειας Θεσσαλονίκης. Σε αυτή γίνεται λόγος για σαπισμένα και ετοιμόρροπα κουφώματα, χαλασμένα και σκουριασμένα παράθυρα που δεν κλείνουν, δυσχεραίνοντας τη προσπάθεια για θέρμανση του χώρου (ιδιαίτερα τώρα που η ανάγκη εξοικονόμησης ενέργειας είναι επιβεβλημένη), σχολικές αίθουσες εκτεθειμένες στον αέρα και την βροχή Μάλιστα, όταν βρέχει χώροι του σχολείου πλημμυρίζουν!
Πολλά προβλήματα παρουσιάζει και η πεπαλαιωμένη ηλεκτρολογική εγκατάσταση (λαμπτήρες παλαιάς τεχνολογίας ρίχνουν συνεχώς την ασφάλεια των ηλεκτρικών πινάκων), όπως και η κεντρική θέρμανση του κτιρίου, η οποία εξυπηρετείται από καυστήρα πετρελαίου. Σε αρκετές αίθουσες διδασκαλίας είναι παντελής η έλλειψη θέρμανσης, γεγονός που υποχρεώνει μαθητές και καθηγητές να κάνουν μάθημα μέσα σε απαράδεκτες συνθήκες. Ταβάνια πέφτουν, ενώ οι τοίχοι είναι γεμάτοι υγρασία, μούχλα και ετοιμόρροπους σοβάδες.
Η σκεπή του εξωτερικού χώρου είναι κατεστραμμένη, τρέχει συνεχώς νερό, το τσιμέντο έχει αποσαθρωθεί, ενώ υλικά, όπως κεραμίδια και ξύλα, καταρρέουν στον προαύλιο χώρο.
Ως ιδιαίτερο πρόβλημα αναφέρεται αυτό της μη ασφαλούς επιβίβασης- αποβίβασης των μαθητών από τα λεωφορεία που τους μεταφέρουν, καθώς όχι μόνο δεν υπάρχει στάση δημόσιων μεταφορικών μέσων, αλλά ούτε πεζοδρόμιο και κατάλληλη σήμανση.
Τόσο ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων με συνεχείς παρεμβάσεις- επιστολές, όσο και οι σύλλογοι διδασκόντων, έχουν επανειλημμένα και επί σειρά ετών απευθυνθεί στις εκάστοτε διοικήσεις του Δήμου Χαλκηδόνας, αλλά και στα αρμόδια Υπουργεία, χωρίς ωστόσο να έχει υπάρξει μέχρι σήμερα καμία ανταπόκριση ή πολύ περισσότερο λύση στο πρόβλημα, το οποίο διογκώνεται όσο περνάει ο καιρός.
Από την πλευρά της η νυν δημοτική αρχή, σύμφωνα με την επιστολή του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, δεσμεύθηκε προφορικά κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου (Σεπτέμβριος 2022) για την άμεση αποκατάσταση των σοβαρών προβλημάτων στους μήνες που θα ακολουθούσαν. Μάλιστα, σύμφωνα με δημοσίευμα (4.11.2022), η αντιδήμαρχος Παιδείας του δήμου Χαλκηδόνας ανέφερε μεταξύ άλλων ότι: «Γνωρίζουμε πως, καθώς παρουσιάζουν ανάποδη κλίση πλέον τα μάρμαρα, όποτε βρέχει, τα νερά μπαίνουν στο σχολείο. Γνωρίζουμε τα προβλήματα της σκεπής και όλα θα τακτοποιηθούν άμεσα». (https://www.alfavita.gr/ekpaideysi/398680_kataggelia-gia-ktiriaka-problimata-se-sholeio-peftoyn-sobades-mpainoyn-nera-stis, καταγγελία για κτιριακά προβλήματα σε σχολείο-«Πέφτουν σοβάδες, μπαίνουν νερά στις αίθουσες»)
Στην επιστολή του ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων επισημαίνει ότι το περασμένο καλοκαίρι υπεγράφη σύμβαση ύψους 1,3 εκατομμυρίων ευρώ ( 1.300.000 ευρώ) για την συντήρηση των σχολικών κτιρίων, χωρίς να έχει υπάρξει καμία ενημέρωση -μέχρι στιγμής- για το ύψος του δεσμευμένου προϋπολογισμού, το οποίο αντιστοιχεί στο σχολικό κτίριο του Αδένδρου.
Το σχολικό συγκρότημα δεν θα κινδύνευε κατασκευαστικά σήμερα, αν το 2019 η κυβέρνηση της ΝΔ δεν πάγωνε το πρόγραμμα «ΗΛΕΚΤΡΑ». Το συγκεκριμένο συγκρότημα ήταν ενταγμένο στα πρώτα, πιλοτικά, σχολεία του προγράμματος που είχε προβλέψει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, προϋπολογισμού για το Δήμο Χαλκηδόνος 2.420.000,00 €, το οποίο δεν αφορούσε μόνο την ενεργειακή αναβάθμιση του σχολείου, αλλά και την κτιριακή του αναβάθμιση.
Η εκδικητικότητα, όμως, καθώς και η έλλειψη σχεδιασμού από την πλευρά της κυβέρνησης πάγωσε και αλλοίωσε το πρόγραμμα, με αποτέλεσμα τη διόγκωση των προβλημάτων. Στα τρία χρόνια που πέρασαν, αντί το σχολείο να καταρρέει και να απαξιώνεται η σχολική κοινότητα, μαθητές και εκπαιδευτικοί θα μπορούσαν να έχουν ένα κτίριο σύγχρονο, ανακαινισμένο και ασφαλές.
Επειδή, η Πολιτεία υποχρεούται να διασφαλίζει την απρόσκοπτη πρόσβαση όλων στην εκπαιδευτική διαδικασία.
Επειδή, παρά τις συνεχείς δεσμεύσεις και εξαγγελίες των αρμόδιων, επί της ουσίας μέχρι σήμερα κανένα έργο δεν έχει προχωρήσει.
Επειδή η πολιτεία που προτάσσει την ανάγκη για εξοικονόμηση ενέργειας στους δύσκολους αυτούς ενεργειακά καιρούς για τη χώρα μας, υποχρεούται να δώσει το καλό παράδειγμα.
Ερωτώνται οι κ.κ. υπουργοί
1) Ποια μέτρα προτίθενται να λάβουν άμεσα για τη συνέχιση της φοίτησης των μαθητών σε ασφαλές περιβάλλον για την υγεία και τη σωματική ακεραιότητά τους;
2) Τι ποσό έχει δεσμευθεί από το κονδύλι του 1,3 εκατομμυρίου ευρώ για τη συντήρηση του συγκεκριμένου σχολικού συγκροτήματος;
3) Ποιος είναι ο σχεδιασμός και το χρονοδιάγραμμα της υλοποίησης των απαιτούμενων εργασιών για την άμεση επίλυση των κτιριακών, τεχνικών, λειτουργικών και πάσης φύσης προβλημάτων στο σχολικό συγκρότημα του Αδένδρου;
4) Πότε αναμένεται να ξεκινήσουν και να ολοκληρωθούν οι εργασίες συντήρησης και ποιες είναι οι συγκεκριμένες εργασίες που έχουν προγραμματιστεί;
5) Σε ποιες ενέργειες έχουν προβεί μέχρι σήμερα οι αρμόδιοι φορείς (Υπουργεία, Δήμος, κ.ά.) για την αποκατάσταση των σοβαρών προβλημάτων στο σχολικό συγκρότημα Αδένδρου;