Ερώτηση κατέθεσε ο Γραμματέας της Βουλής και Βουλευτής Χαλκιδικής Πάνας Απόστολος προς τον Υπουργό Τουρισμού, αιτούμενος τα κριτήρια ένταξης των περιοχών της χώρας στα Τμήματα Μετεκπαίδευσης του Υπουργείου από τα οποία εξαιρείται η Χαλκιδική, ενώ παράλληλα ζήτησε ένα συγκεκριμένο πλάνο ενίσχυσης της τουριστικής εκπαίδευσής της.

Συγκεκριμένα, ανακοινώθηκε επίσημα από το Υπουργείο Τουρισμού η λειτουργία 33 τμημάτων που θα φιλοξενήσουν τα προγράμματα μετεκπαίδευσης πάνω στον τουρισμό. Τα προγράμματα αυτά είναι ιδιαίτερα σημαντικά καθώς μπορούν να συμμετέχουν σ’ αυτά εργαζόμενοι στον τουριστικό κλάδο αλλά και άνεργοι που απασχολούνται γενικά στον τομέα του τουρισμού.

Ωστόσο, η Χαλκιδική εξαιρείται από αυτά, παρόλο που σημαντικό τμήμα του ανθρώπινου δυναμικού της απασχολείται με τον τουρισμό, ενώ η τουριστική της δραστηριότητα είναι ιδιαίτερα αναπτυγμένη.

Ο κ.Πάνας δήλωσε σχετικά : « Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις  του Υπουργείου Τουρισμού στα Προγράμματα Μετεκπαίδευσης εργαζομένων και ανέργων που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό δεν έχει συμπεριληφθεί η Χαλκιδική. Με την κοινοβουλευτική μου παρέμβαση, ζητώ από τον Υπουργό Τουρισμού, να γνωστοποιήσει τα κριτήρια επιλογής των περιοχών στις οποίες θα λειτουργήσουν τα προγράμματα και να συμπεριλάβει σ΄ αυτά και την περιοχή μας που διαθέτει έντονα αναπτυγμένο τουρισμό, ο οποίος μάλιστα έχει πληγεί σημαντικά από την πανδημία. Παράλληλα, ζητώ να γνωστοποιήσει ένα σαφές πλάνο ενίσχυσης της τουριστικής εκπαίδευσης στη Χαλκιδική, θεωρώντας την σημαντική για την παροχή υψηλής ποιότητας τουριστικών υπηρεσιών και να επενδύσει με τον τρόπο αυτό στην τουριστική ανάπτυξη και εκπαίδευση του τόπου μας.»

 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

 

2992/30.12.2020

Προς τον Υπουργό Τουρισμού , κ. Χ. Θεοχάρη (υπόψη Υφυπουργού Τουρισμού, κ. Μ. Κόνσολα)

Θέμα: «Γιατί η Χαλκιδική εξαιρείται από τις ανακοινώσεις για τα Τμήματα Μετεκπαίδευσης του Υπουργείου Τουρισμού»

Κύριε Υπουργέ,

Η διαρκής εκπαίδευση και κατάρτιση του ανθρώπινου δυναμικού, συνιστά βασική προτεραιότητα στον κλάδο του τουρισμού, καθώς οι άνθρωποι αποτελούν τον σημαντικότερο πόρο για την παροχή υψηλής ποιότητας τουριστικών υπηρεσιών. Παράλληλα, ο κλάδος αυτός βρίσκεται αντιμέτωπος με ποικίλες προκλήσεις, τις οποίες για να διαχειριστεί  το προσωπικό πρέπει να έχει εφοδιαστεί με τις αντίστοιχες δεξιότητες.

Πρόσφατα ανακοινώθηκε επίσημα από το Υπουργείο η λειτουργία 33 τμημάτων που θα φιλοξενήσουν τα προγράμματα μετεκπαίδευσης του Υπουργείου Τουρισμού, σε διάφορες πόλεις της Ελλάδος. Τα προγράμματα αυτά δεν εντάσσονται στην τυπική εκπαίδευση αλλά είναι ιδιαίτερα σημαντικά για τις τουριστικές περιοχές, καθώς μπορούν να συμμετέχουν σ’ αυτά εργαζόμενοι στον τουριστικό κλάδο, καθώς και άνεργοι που απασχολούνται γενικά στον τομέα του τουρισμού. Ωστόσο, η περιοχή της Χαλκιδικής εξαιρείται, παρά το γεγονός ότι η τουριστική δραστηριότητα είναι ιδιαίτερα αναπτυγμένη και έχει αξιόλογες προοπτικές για περαιτέρω ανάπτυξη.

Δεδομένου ότι, στη Χαλκιδική σημαντικό τμήμα του ανθρώπινου δυναμικού απασχολείται στον τομέα του τουρισμού

Δεδομένου ότι, είναι αναγκαίος ο μετασχηματισμός στον τομέα του τουρισμού, έτσι ώστε να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα του κλάδου και των επιχειρήσεων

Δεδομένου ότι, οι χρονιές που διανύουμε είναι ιδιαίτερα δύσκολες για τον τουριστικό κλάδο

Ερωτάσθε κ.Υπουργέ:

  • Με ποια κριτήρια επιλέγονται οι πόλεις-περιοχές που λειτουργούν τα Τμήματα Μετακπαίδευσης του Υπουργείου Τουρισμού;
  • Σκοπεύετε να συμπεριλάβετε την Χαλκιδική στις περιοχές που λειτουργούν αντίστοιχα Τμήματα;
  • Ποιες είναι οι ενέργειες που σκοπεύετε να κάνετε για να ενισχυθεί η τουριστική εκπαίδευση στην Χαλκιδική;