«Απαράδεκτη ταλαιπωρία χιλιάδων πολιτών της Β΄ Πειραιά και ιδίως του Κερατσινίου και της Δραπετσώνας, εξαιτίας της αυθαίρετης κατάργησης και τροποποίησης των λεωφορειογραμμών»
Αυτά αναφέρει μεταξύ άλλων, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος Γιάννης Ραγκούσης, βουλευτής της Β΄ Πειραιά σε ερώτηση προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών,που με πρωτοβουλία του κατέθεσαν 21 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ.
Με την έναρξη, αλλά και κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ένα από τα μεγάλα ζητήματα που απασχόλησε τους ειδικούς, τα κόμματα και το Κοινοβούλιο, καθώς και γενικότερα τη δημόσια συζήτηση ήταν και είναι η κατάσταση που επικρατεί στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς στην Αττική, όπου κατοικεί και εργάζεται σχεδόν ο μισός πληθυσμός της χώρας.
Έχει μάλιστα κατατεθεί και συζητηθεί επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή από τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ, κ. Αλέξη Τσίπρα, αλλά και άλλες σχετικές ερωτήσεις από τους Βουλευτές, αναδεικνύοντας το τεράστιο ζήτημα για τους πολίτες που χρησιμοποιούν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, εξαιτίας των τραγικών ελλείψεων σε προσωπικό, οχήματα, άρα και συχνών δρομολογίων, την ώρα που η πανδημία είναι σε πλήρη εξέλιξη και οι επιπτώσεις της είναι καταστροφικές σε πολλούς τομείς.
Με ευθύνη της κυβέρνησης και του αρμόδιου Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, η κατάσταση εξακολουθεί να είναι ζοφερή και οι πολίτες σε αδιέξοδο. Τα δρομολόγια είναι σχεδόν ίδια, γραμμές που εξυπηρετούσαν πλήθος επιβατών καταργούνται ή τροποποιούνται, ο συνωστισμός, ιδιαίτερα σε ώρες αιχμής, καλά κρατεί, βάζοντας σε κίνδυνο την υγεία των πολιτών και σε μία απίστευτη καθημερινή ταλαιπωρία.
Η κατάσταση αυτή είναι ακόμα πιο ανησυχητική σε εργατικές και λαϊκές συνοικίες, όπου πολλοί κάτοικοι δε διαθέτουν ιδιόκτητο αυτοκίνητο ή ακόμα κι αν διαθέτουν αδυνατούν να το χρησιμοποιήσουν λόγω της οικονομικής κατάστασης που έχουν περιέλθει τα νοικοκυριά τους. Ιδιαίτερα στις γειτονιές της Β’ Πειραιά, όπου η κυβέρνηση με μία σειρά από πολιτικές επιλογές δείχνει την απαξία της στον απλό καθημερινό άνθρωπο, χιλιάδες κάτοικοι έχουν αποκοπεί από την απρόσκοπτη πρόσβασή τους στο μοναδικό Νοσοκομείο που διαθέτει η περιοχή, το Γενικό Κρατικό της Νίκαιας, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και από εργασιακούς χώρους χιλιάδων εργαζομένων στην περιοχή του Κηφισού ποταμού.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με καταγγελίες πλήθους πολιτών, η κατάργηση της γραμμής του λεωφορείου «Β18» και η αντικατάστασή του από την γραμμή του «841», το οποίο πάει στον σταθμό Μετρό της Νίκαιας, αλλά και η αλλαγή του τέρματος της γραμμής του «820», από το σταθμό του Μετρό Αιγάλεω στο σταθμό της Νίκαιας, δημιούργησαν τεράστια προβλήματα στις μετακινήσεις των κατοίκων του Κερατσινίου και της Δραπετσώνας.
Αποτέλεσμα αυτών είναι η απίστευτη ταλαιπωρία χιλιάδων κατοίκων που μένουν στην Πλατεία Κύπρου, στα Ταμπούρια, στο Νεκροταφείο της Αναπαύσεως, στον Αϊ Γιώργη, στην Ευγένεια, στο Νερό, στο Σελεπίτσαρι, στον Άγιο Παντελεήμονα, στην πλατεία Φύσσα στο ύψος της Σαλαμίνος, οι οποίοι, ενώ πριν με το «820» ή με το «Β18» έφταναν στο Νεκροταφείο Νίκαιας ή στο Γενικό Κρατικό σε 20-25 λεπτά, τώρα πλέον χρειάζονται 1 τουλάχιστον ώρα. Το ίδιο συμβαίνει και με όσους εργάζονται περί της οδού Κηφισού σε μεγάλες επιχειρήσεις, αλλά και με τους φοιτητές του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, οι οποίοι ενώ χρησιμοποιούσαν μία συγκοινωνία, τη γραμμή «820», τώρα αναγκάζονται να παίρνουν και δεύτερη με ό,τι συνεπάγεται αυτό σε χρόνο, κόπωση και συνωστισμό.
Με βάση τα παραπάνω, ερωτάται, ο κ. Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών:
1. Προτίθεται να λάβει υπόψη του τις καταγγελίες των πολιτών της Β΄ Πειραιά και ιδίως του Κερατσινίου και της Δραπετσώνας και να ζητήσει τον επανασχεδιασμό των δρομολογίων των αστικών συγκοινωνιών, ώστε να μην ταλαιπωρούνται καθημερινά χιλιάδες κάτοικοι;
2. Εντάσσεται στην πολιτική του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών η αύξηση των δρομολογίων σε γειτονιές που αποτελούν το μοναδικό μέσο μεταφοράς;
3. Θα επανέλθουν τα δρομολόγια των γραμμών «820» και «Β18» στην πρότερη κατάσταση, ώστε να έχουν οι κάτοικοι άμεση πρόσβαση στο Νοσοκομείο της Νίκαιας, στους χώρους εργασίας τους και να μην αντιμετωπίζονται ως πολίτες Β΄ κατηγορίας;