Εγκληματική η στρατηγική του αυταρχισμού, της καταστολής, του φακελώματος και των χαφιεδισμών.
· Κλασικές πρακτικές αστυνομοκρατίας που παραπέμπουν στο απώτερο παρελθόν, όπως η χαρτογράφηση όλων των πολιτικών χώρων, η εκτεταμένη ποινικοποίηση πολιτών, το ευρύτατο φακέλωμα στη βάση των απόψεων, οι χαφιεδισμοί, η ατιμωρησία των οργάνων που εκτρέπονται, η συγκάλυψη και βέβαια η ανοιχτή ενθάρρυνση από τον υπ. ΠροΠο και συνολικά από την κυβέρνηση Μητσοτάκη γι’ αυτές τις ενέργειες.
· Δεν είναι λάθος. Είναι εγκληματική στρατηγική η αστυνομική καταστολή, ο αυταρχισμός σε όλους τους χώρους και η θεσμική θωράκιση της αστυνομοκρατίας. Γιατί όλα αυτά συμβαίνουν, παρά και τις προειδοποιήσεις των διεθνών οργανισμών, δηλητηριάζοντας τις σχέσεις κράτους – κοινωνίας μέσα στην πανδημία όπου κυριαρχεί ο φόβος, ο περιορισμός των κινήσεων, των σχέσεων και της έκφρασης στο δημόσιο χώρο. Όταν η κοινωνία ασφυκτιά είναι εγκληματική η πολιτική της καταστολής.
· Διαμορφώνεται μία κρίσιμη ύλη που μπορεί κάποια στιγμή να οδηγήσει σε εκρήξεις ανεξέλεγκτες. Κάνουμε έκκληση προς την κυβέρνηση να σκύψει πάνω στο πρόβλημα, να αλλάξει πολιτική, να αλλάξει στυλ και κλίμα επαφής του κράτους με την κοινωνία. Διαφορετικά είναι σαφές ότι μέσα στις παρούσες συνθήκες το πρόβλημα μπορεί να πολλαπλασιαστεί και από ένα εντελώς τυχαίο γεγονός να περάσουμε σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις, οι οποίες δεν οδηγούν ούτε τη δημοκρατία σε καλύτερα μονοπάτια ούτε ανακουφίζουν την κοινωνία.
· Έπρεπε εδώ και μέρες να έχει δοθεί διέξοδος στο θέμα της απεργίας πείνας του Δ. Κουφοντίνα. Στόχος της κυβέρνησης είναι η διαμόρφωση ενός κλίματος έντασης και μιας ιδεοληπτικής εμμονής γύρω από αυτό το πρόσωπο. Πρέπει να λήξει αυτή η υπόθεση χωρίς η χώρα μας να έχει νεκρό απεργό πείνας.
ΣΗΜΕΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ Ν. ΒΟΥΤΣΗ ΣΤΟ ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ:
ΓΙΑ Ν. ΣΜΥΡΝΗ ΚΑΙ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΑΥΤΑΡΧΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗΣ:
Εδώ και μήνες έχω τονίσει ότι αναφύεται ζήτημα Δημοκρατίας στην Ελλάδα. Τα θέματα αυταρχισμού, καταστολής, αστυνομοκρατίας αποτελούσαν πάντοτε από μόνα τους ένα ζήτημα αντιπαράθεσης αλλά και σχέσης του κράτους με την κοινωνία. Πλην όμως βλέπουμε ότι υπάρχει πλέον μια ιδιαίτερη έξαρση της αστυνομοκρατίας αυτού του τύπου και αυτό είναι το διαφορετικό που ανάγει αυτό το ζήτημα σήμερα σε κορυφαίο. Δεν είναι η Νέα Σμύρνη μόνο. Είναι τα Εξάρχεια, το Χαλάνδρι, η Αγία Παρασκευή με τα γεγονότα στην πλατεία, τα Πανεπιστήμια αλλά και άλλα σημεία.
Κλασικές πρακτικές αστυνομοκρατίας που παραπέμπουν στο απώτερο παρελθόν, όπως η χαρτογράφηση όλων των πολιτικών χώρων, η εκτεταμένη ποινικοποίηση πολιτών, το ευρύτατο φακέλωμα στη βάση των απόψεων, οι χαφιεδισμοί, η ατιμωρησία των οργάνων που εκτρέπονται, η συγκάλυψη και βέβαια η ανοιχτή ενθάρρυνση από τον υπ. ΠροΠο και συνολικά από την κυβέρνηση Μητσοτάκη γι’ αυτές τις ενέργειες.
Δεν είναι λάθος. Είναι εγκληματική στρατηγική η αστυνομική καταστολή, ο αυταρχισμός σε όλους τους χώρους και η θεσμική θωράκιση της αστυνομοκρατίας. Γιατί όλα αυτά συμβαίνουν, παρά και τις προειδοποιήσεις των διεθνών οργανισμών, δηλητηριάζοντας τις σχέσεις κράτους – κοινωνίας μέσα στην πανδημία όπου κυριαρχεί ο φόβος, ο περιορισμός των κινήσεων, των σχέσεων και της έκφρασης στο δημόσιο χώρο. Όταν η κοινωνία ασφυκτιά είναι εγκληματική η πολιτική της καταστολής.
Λειτουργούν ορισμένοι γνωρίζοντας πως θα έχουν το καθεστώς της ατιμωρησίας και πως είναι εχθροί όσοι είτε φωνάζουν είτε ρίχνουν τρικάκια είτε εν προκειμένω πηγαίνουν με το καρότσι βόλτα τα παιδιά τους. Το ότι είναι εχθρός η κοινωνία του κράτους ποτέ κανείς πολιτικός δεν το ομολογεί φαίνεται όμως πως συμφέρει τώρα την κυβέρνηση να το εφαρμόζει για να περνάει τις διάφορες νεοφιλελεύθερες ακραίες αντικοινωνικές πολιτικές της.
Φτάνουν στο σημείο που μαζί με το «Σπουδαστικό» της ασφάλειας για τα Πανεπιστήμια μας θυμίζουν εποχές από τις οποίες η μεταπολίτευση με όλα τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου είτε σε κυβερνητικές ευθύνες είτε σε άλλες, έχει απομακρυνθεί. Αυτό είναι κυβερνητική επιλογή. Ο Αλέξης Τσίπρας εδώ και δύο μήνες έχει ζητήσει να γίνει συζήτηση για τη δημοκρατία και τώρα υπέβαλε για δεύτερη φορά και προς τον πρωθυπουργό ερώτημα όπως και άλλοι πολιτικοί αρχηγοί. Ελπίζω να τα συζητήσουμε μέσα στην εβδομάδα στη Βουλή.
Η κα. Πελώνη που θέτει θέμα νεοαγανακτισμένων λέει αυτά που δεν ήθελε να πει ο κ. Ταραντίλης και έφυγε. Τις πλατείες των αγανακτισμένων δεν τις έφτιαξε ο ΣΥΡΙΖΑ. Η κρίση τις έφτιαξε τότε αυτές τις πλατείες και η κρίση της πανδημίας και η πολύ λαθεμένη αντιμετώπισή της κυβέρνησης, τουλάχιστον από το δεύτερο λοκντάουν και ύστερα, γεμίζει με οργή και απόγνωση έναν κόσμο και με μεγάλα ερωτήματα όλη τη νεολαία. Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση δεν έχει καταλάβει που βρισκόμαστε.
Διαμορφώνεται μία κρίσιμη ύλη που μπορεί κάποια στιγμή να οδηγήσει σε εκρήξεις ανεξέλεγκτες. Το είπαμε όταν ήρθε το σωφρονιστικό νομοσχέδιο, το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις, το νομοσχέδιο για την παιδεία αλλά και η έκθεση Αλιβιζάτου που δεν συζητιέται. Ακριβώς αυτήν την έκκληση κάνουμε και το λέω ευθύτατα πως πρόκειται περί έκκλησης προς την κυβέρνηση να σκύψει πάνω στο πρόβλημα, να αλλάξει πολιτική, να αλλάξει στυλ και κλίμα επαφής του κράτους με την κοινωνία. Διαφορετικά είναι σαφές ότι μέσα στις παρούσες συνθήκες το πρόβλημα μπορεί να πολλαπλασιαστεί και από ένα εντελώς τυχαίο γεγονός να περάσουμε σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις, οι οποίες δεν οδηγούν ούτε τη δημοκρατία σε καλύτερα μονοπάτια ούτε ανακουφίζουν την κοινωνία.
ΓΙΑ Δ. ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑ:
Για τον Δημήτρη Κουφοντίνα, από τα ντοκουμέντα που έχουν έρθει στο φως και τις αλλεπάλληλες συνεντεύξεις που έχουν δώσει οι δικηγόροι του από την πρώτη στιγμή, είμαστε απολύτως πεισμένοι ότι σε πολύ μεγάλο βαθμό ήταν μια υπόθεση που οδηγείτο εσκεμμένα σε αδιέξοδο. Ελπίζω να μην έχουμε τραγικές συνέπειες.
Στόχος της κυβέρνησης είναι η διαμόρφωση ενός κλίματος έντασης και μιας ιδεοληπτικής εμμονής γύρω από αυτό το πρόσωπο, από αυτόν τον καταδικασθέντα για πολλαπλά εγκλήματα. Αυτή η κατάσταση δημιουργήθηκε και οξύνθηκε, σπρώχτηκε να φτάσει σε αυτά τα όρια όπου είναι μια άκρως επικίνδυνη στρατηγική από πλευράς της κυβέρνησης. Οι Διεθνείς και οι Εσωτερικές Ενώσεις για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, άνθρωποι όλου του πολιτικού φάσματος, έχουν πάει με την πλευρά του Συντάγματος σε σχέση με την ισονομία και την πρωτεύουσα αξία που έχει η ζωή των πολιτών. Αυτά είναι τα δυο στοιχεία τα οποία βαρύνουν υπερ της υπεράσπισης, που δεν είναι υπεράσπιση του Κουφοντίνα. Από την πρώτη στιγμή δηλαδή η κυβέρνηση εργαλειοποίησε μια υπόθεση που κανείς δεν θα είχε καταλάβει την εξέλιξή της με βάση το νόμο που αυτή η κυβέρνηση μας έφερε.
Είναι σαφές πως η αντιπαράθεση αυτή, για την απεργία πείνας, έχει μέσα της σαφέστατα και το στοιχείο του να βρεθεί διέξοδος. Έχετε αντιληφθεί ότι υπάρχει ένα κλίμα στο να λήξει αυτή η υπόθεση χωρίς η χώρα μας να έχει νεκρό απεργό πείνας. Αυτό την κυβέρνηση δεν την ενδιαφέρει.
Λύσεις προφανώς υπάρχουν πολλές αρκεί να υπάρχει πνεύμα συνδιαλλαγής και συνεννόησης. Ο κ. Σκανδαλίδης προ δυο εβδομάδων έχει υπαινιχθεί ακόμα και πολιτική λύση, δηλαδή νομοθετική, σε σχέση με τον νόμο που ισχύει και επαναλαμβάνω μας τον έφερε η Νέα Δημοκρατία.
ΓΙΑ ΠΑΝΔΗΜΙΑ:
Είδα ότι γίνονται οι πρώτες προσεγγίσεις στον ιδιωτικό τομέα. Έπρεπε να έχει γίνει επίταξη. Όλα καθυστερημένα γίνονται. Πριν από τρεις εβδομάδες έχουν καταγραφεί όλες οι κλίνες ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα και άλλες που μπορούν να γίνουν Covid. Καθυστέρησε πάρα πολύ το Υπουργείο, έπρεπε να έχουν γίνει επιτάξεις από το Φθινόπωρο κιόλας.
ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ:
https://www.facebook.com/NikosVoutsis/videos/3863252803788418