Θ. Τζάκρη – Παρέμβαση στη συνεδρίαση της Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς

 

Η κ. Θεοδώρα Τζάκρη,από την Ουάσιγκτον όπου βρίσκεται στο πλαίσιο των εργασιών της Κοινοβουλευτική Ολομέλεια του ΝΑΤΟ, παρενέβη σήμερα στις 7/12/22 στην συνεδρίαση της ΕπιτροπήςΕλληνισμού της Διασποράς κατά την ενημέρωσή της από την Παγκόσμια Διακοινοβουλευτική Ένωση Ελληνισμού (Πα.Δ.Ε.Ε.) και το Δίκτυο Ελλήνων Αιρετών Αυτοδιοίκησης της Ευρώπης,εξαίρονταςτο εύρος και την ποιότητα των παρεμβάσεωντόσο της ΠαΔΕΕ όσο και του Δικτύου Ελλήνων Αιρετών Αυτοδιοίκησης της Ευρώπηςυπέρ των εθνικών μας θεμάτων και υπέρ της εμβάθυνσης των ελληνοευρωπαϊκών και ευρωατλαντικών σχέσεων.

Η κ. Τζάκρη εστίασε στα πεπραγμένα της προηγούμενης κυβερνητικής περιόδου του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι «η συνεργασία με τις ΗΠΑ αναπτύχθηκε με γρήγορους ρυθμούς κατά την περίοδο διακυβέρνησης επί ΣΥΡΙΖΑ τόσο με την καθιέρωση του στρατηγικού διαλόγου όσο και με την καθιέρωση του σχήματος 3+1  με το Ισραήλ, την Κύπρο, τις ΗΠΑ και την Ελλάδα αλλά και με την κοινή προώθηση του αγωγού EASTMED και την αναβάθμιση γενικότερα της μεταξύ μας οικονομικής και ενεργειακής συνεργασίας».

Υπογράμμισε τη σημαντική γεωστρατηγική και οικονομική βάση για την συνεργασία Ελλάδας και ΗΠΑ επισημαίνοντας ότι κάτι τέτοιο δεν θα είχε επιτευχθεί χωρίς την καθοριστική συμβολή της ελληνικής ομογένειας στις ΗΠΑ καθώς και των σημαντικών παραγόντων του Ελληνοαμερικανικού λόμπυ.

Ανέφερε ότι αποτελεί πολύ σημαντικό γεγονός η ερμηνευτική δήλωση που εξεδόθη σήμερα στον αμυντικό προϋπολογισμό, υπό τον τίτλο «Περιορισμοί στη μεταφορά αεροσκαφών F16»,  σύμφωνα με την οποία το Κογκρέσο θεωρεί ότι νατοϊκοί εταίροι δεν θα έπρεπε να πραγματοποιούν υπερπτήσεις σε βάρος άλλων εταίρων.

Υποστήριξε μια αμοιβαία ελληνοαμερικανική αμυντική σχέση με εγγυήσεις και απτή στήριξη από τις ΗΠΑ, απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα.

Κλείνοντας, ευχαρίστησε θερμά για όσα κάνουν τόσο η ΠαΔΕΕ όσο και το Δίκτυο των  Ελλήνων Αιρετών Αυτοδιοίκησης της Ευρώπηςγια την διατήρηση και την προώθηση της ελληνικής γλώσσας και την ελληνόγλωσση εκπαίδευση καθώς και για την υποστήριξη των διαχρονικών αιτημάτων του Ελληνισμού, όπως η Επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα.

 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας της κ. Τζάκρη:

«Κυρίες και Κύριοι

Έχουμε σήμερα την χαρά και την τιμή να υποδεχόμαστε στην Βουλή των Ελλήνων αφενός τα μέλη της ΠΑΔΕΕ , αφετέρου δε τα μέλη του ΔΣ και τους εκπροσώπους του Δικτύου Αιρετών Αυτοδιοίκησης Ευρώπης και πρόσφατα και Καναδά και ελπίζω πολύ σύντομα και Αμερικής, ώστε το δίκτυο αυτό να καταστεί παγκόσμιο.

Το θέμα που μας απασχολεί σήμερα δεν είναι μόνο να ακούσουμε και να κατανοήσουμε το εύρος και την ποιότητα των παρεμβάσεών σας αμφίπλευρα υπέρ των εθνικών μας θεμάτων και υπέρ της εμβάθυνσης των ελληνο-ευρωπαϊκών και ευρωατλαντικών σχέσεων.

Ως εκ τούτου και αφού σας συγχαρώ γιατί επαληθεύσατε με τα λεγόμενα σας τις προσδοκίες όλων μας που υπηρετούμε την ελληνική δημοκρατία και μέσω ημών του Ελληνικού Λαού, θα ήθελα να εστιάσω στα πεπραγμένα της προηγούμενης κυβερνητικής περιόδου που συνέβαλαν αποφασιστικά στο υπόβαθρο της δική σας αποτελεσματικότητας.

Διότι το κράτος έχει συνέχεια. Το έθνος έχει συνέχεια. Και αυτή η συνέχεια είναι που συμβολίζει μια δημοκρατική σκυταλοδρομία, όπου κατά την κρίση του ελληνικού λαού κάθε κυβέρνηση αναλαμβάνει την ευθύνη να προσθέτει και όχι να αφαιρεί στο εθνικό κεκτημένο.

Κυρίες και Κύριοι

Στηρίζουμε την συνεργασία με τις ΗΠΑ η οποία αναπτύχθηκε με γρήγορους ρυθμούς ειδικά κατά την περίοδο διακυβέρνησής μας τόσο με την καθιέρωση του στρατηγικού διαλόγου όσο και με την καθιέρωση του σχήματος 3+1  με το Ισραήλ, την Κύπρο, τις ΗΠΑ και την Ελλάδα αλλά και με την κοινή προώθηση του αγωγού EASTMEDκαι την αναβάθμιση γενικότερα της μεταξύ μας οικονομικής και ενεργειακής συνεργασίας.

Θυμίζω ότι αφετηρία της νέας φάσης της συνεργασίας μας ήταν η διεθνής έκθεση Θεσσαλονίκης του 2018, όπου οι ΗΠΑ ήταν τιμώμενη χώρα. Εκεί τέθηκαν οι βάσεις τόσο για μεγάλες επενδύσεις που είδαμε και βλέπουμε να αναπτύσσονται, όπως το FSRU (ο σταθμός δηλαδήεπανεαροποίησης για το LNG, η επένδυση στα ναυπηγεία της Σύρου της ONYX, οι επενδύσεις στον τομέα των κινηματογραφικών παραγωγών, αλλά και επενδύσεις εταιρειών ψηφιακής οικονομίας που χαιρόμαστε ιδιαίτερα να βλέπουμε να αναπτύσσονται σήμερα.

Όλο αυτό το πλαίσιο υπήρξε μια σημαντική γεωστρατηγική και οικονομική βάση για την συνεργασία μας σε όλα τα επίπεδα και είναι προφανές ότι δεν θα μπορούσε να είχε προχωρήσει με τέτοιο δυναμισμό, χωρίς την καθοριστική συμβολή της ελληνικής ομογένειας στις ΗΠΑ.

Αλλά και των σημαντικών παραγόντων του Ελληνοαμερικανικού λόμπυ. Είδαμε αυτή την συμβολή κατά την διάρκεια της οικονομικής κρίσης,  με έμπρακτη στήριξη από τους συμπατριώτες μας στις ΗΠΑ, είδαμε και βλέπουμε αυτή την συμβολή στην ανάπτυξη των Ελληνοαμερικανικών σχέσεων εν γένει, είδαμε και την καθοριστική συμβολή της ομογένειάς μας στην ανάδειξη της τουρκικής επιθετικότητας κατά της Ελλάδας και της Κύπρου και σε πρωτοβουλίες που ενισχύουν τις ελληνικές σχέσεις, αρχίζοντας από το EASTMEDACTτο 2018.

Και ξέρουμε ότι σήμερα η Ομογένεια δίνει μια μεγάλη μάχη μαζί με σημαντικούς γερουσιαστές και βουλευτές Ελληνοαμερικανούς και Αμερικανούς, την οποία στηρίζουμε σταθερά  για το ζήτημα των F16.

Δεν θα μπορούσα λοιπόν να μην αναφερθώ από εδώ όπου βρίσκομαι σήμερα, από την Ουάσιγκτον  στο πλαίσιο των υποχρεώσεων μου στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΝΑΤΟ στην σύσταση που συμπεριλήφθηκε χθες στον νόμο της γερουσίας για τον αμυντικό προϋπολογισμό της Κυβέρνησης των ΗΠΑ. Θεωρώ ότι δίνεται ένας αγώνας από το ελληνοαμερικανικό λόμπυ και από Ελληνοαμερικανούς και Αμερικανούς γερουσιαστές, όπως ο κ. Μενέντεζ, αλλά και από βουλευτές όπως ο κ. Πάππας, σαφώς με την στήριξη της Ελλάδας, όπως αυτή άρχισε επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να υπάρξουν μηνύματα στην Τουρκία που έχουν την σημασία τους. Κάποιες φορές έχουμε βήματα πίσω, όπως με την τροπολογία για τα f16 στην γερουσία, πριν λίγο καιρό. Άλλες φορές έχουμε βήματα μπροστά.

Έτσι είναι θετικό ότι υπάρχει ερμηνευτική δήλωση στον αμυντικό προϋπολογισμό, υπό τον τίτλο «Περιορισμοί στη μεταφορά αεροσκαφών F16»,  σύμφωνα με την οποία το Κογκρέσο θεωρεί ότι νατοϊκοί εταίροι δεν θα έπρεπε να πραγματοποιούν υπερπτήσεις σε βάρος άλλων εταίρων. Αν και η σύσταση αυτή δεν είναι νομικά δεσμευτική, ελπίζουμε να υιοθετηθεί από την Ολομέλεια του Κογκρέσο (στα τέλη της τρέχουσας ή στην αρχή της επόμενης εβδομάδας) και να υπογραφεί σε νόμο από τον Πρόεδρο Biden. Ωστόσο θα ήθελα να τονίσω ότι υπάρχει διαφωνία με την εξωτερική πολιτική που ασκεί ο κ. Μητσοτάκης, που δεν διεκδικεί ανταλλάγματα στα ελληνοτουρκικά για όλα αυτά που δίνει.

Παράλληλα αυτό που είναι και πρέπει να παραμείνει στόχος μας είναι μια ελληνοαμερικανική αμυντική σχέση που να είναι αμοιβαία επωφελής. Και αυτό σημαίνει ότι τα βήματά μας κυρίως στον τομέα της άμυνας, πρέπει να οδηγούν σε εγγυήσεις και απτή στήριξη από τις ΗΠΑ, απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα.

Στόχος μας σαφής, όπως και όλων των χωρών της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, είναι ο τερματισμός της αιματηρής και παράνομης ρωσικής εισβολής που έχει οδηγήσει σε  χιλιάδες νεκρούς αμάχους και εκατομμύρια πρόσφυγες.

Με αλληλεγγύη στον Ουκρανικό λαό, από κάθε χώρα της ΕΕ και του ΝΑΤΟ  με τον τρόπο που η κάθε μια χώρα θα επιλέξει. Παράλληλα κύριος στόχος όλων μας θα πρέπει να είναι όχι μόνο η εξασφάλιση εγγυήσεων απέναντι σε παραβιάσεις της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και της Κύπρου, αλλά η εξασφάλιση πίεσης από τις ΗΠΑ και τον Καναδά και την Αυστραλία ώστε η Τουρκία να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου στην βάση του διεθνούς δικαίου και των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Και σε αυτό το πλαίσιο πρέπει σταθερά να επιμένουμε στην επανεκκίνηση των συνομιλιών, μετά τις εκλογές,  για δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού από εκεί που διεκόπησαν στις συνομιλίες του KROWNMONTANA. Για μία διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα χωρίς εγγυήσεις και κατοχικά στρατεύματα.

Σας ευχαριστώ θερμά όλους σας για όλα όσα κάνετε για την διατήρηση και την προώθηση της ελληνικής γλώσσας και την ελληνόγλωσση εκπαίδευση εν γένει, για την υποστήριξη διαχρονικών αιτημάτων του Ελληνισμού, όπως η Επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα και γενικά για να κρατήσετε άσβεστη την φλόγα του Ελληνισμού στις χώρες στις οποίες ζείτε.»