Η βουλευτής Πέλλας του ΣΥΡΙΖΑ Θεοδώρα Τζάκρη στις 21 και 22 Δεκεμβρίου συναντήθηκε με τα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων του Εμπορικών Συλλόγων Έδεσσας, Γιαννιτσών και Σκύδρας.

Πιο συγκεκριμένα συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Έδεσσας κ. Νεκτάριο Ελμαλόγλου, τον Πρόεδρο και τον Αντιπρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Γιαννιτσών κκ. Παναγιώτη Σαραφούδη και Παναγιώτη Διαμαντίδη και τον Πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Σκύδρας κ. Δημήτρη Γιαννακίδη για τις επιπτώσεις της πανδημίας στην κίνηση της Χριστουγεννιάτικης αγοράς και τα μέτρα ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από την πλευρά της κυβέρνησης.

Στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις τους τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων των εμπορικών συλλόγων ενημέρωσαν την κ. Τζάκρη πως, παρά το γεγονός ότι η πλειοψηφία των επιχειρήσεων προσαρμόστηκε στο ckick away, το οποίο θεωρούν ότι ως μέτρο νοθεύει τον ανταγωνισμό υπέρ των μεγάλων εμπορικών αλυσίδων που έχουν οργανωθεί ηλεκτρονικά σε e-shop και “μη αναγκαίο”, εφόσον τα καταστήματα λιανικής πώλησης θα μπορούσαν να λειτουργήσουν κανονικά με την τήρηση των μέτρων (με μάσκες, με αποστάσεις, με ανώτατο αριθμό επιτρεπομένων προσώπων ανά τετραγωνικό και με αυστηρή επιτήρηση) καθώς δια στόματος πρωθυπουργού το λιανεμπόριο δεν αποτελεί εστία υπερμετάδοσης, εντούτοις οι τζίροι των καταστημάτων είναι χαμηλοί και η κίνηση στην αγορά είναι μικρή.

Επίσης μετέφεραν στην κ. Τζάκρη ότι  λόγω της πανδημίας έχουν  αλλάξει οι καταναλωτικές συνήθειες και ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί η αγορά και εφόσον οι ηλεκτρονικές αγορές κερδίζουν έδαφος έναντι των συμβατικών και επειδή  είναι άγνωστο πότε θα τελειώσει η πανδημία και τι θα συμβεί θεωρούν ότι θα έπρεπε ήδη να έχουν αξιοποιηθεί τα κοινοτικά κονδύλια ώστε το σύνολο των εμπορικών καταστημάτων να αποκτήσουν υποδομή e-shop. Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα τρέξει πρόγραμμα μέσω ΕΣΠΑ που θα επιδοτεί με 5.000 ευρώ τους ενδιαφερόμενους για την δημιουργία e-shop, όμως θεωρούν το ποσό της επιδότησης “πολύ λίγο, πολύ αργά”, καθώς ένα τέτοιο πρόγραμμα θα βοηθούσε σημαντικά τα μέλη τους να ανταπεξέλθουν στις νέες συνθήκες αν “έτρεχε” από τον Μάρτιο που ξέσπασε η πανδημία, ενώ κρίνουν ανεπαρκές το ποσό των 5.000 καθώς όπως λένε “το να δημιουργήσεις ένα e-shop είναι σαν να φτιάχνεις από την αρχή ένα νέο κατάστημα”. Συμφωνούν όμως όλοι πως πρέπει τα μέλη τους να προσαρμοστούν στη νέα εποχή και να κάνουν χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας, εφόσον οι ηλεκτρονικές αγορές δείχνουν να εγκαθίστανται και μετά την πανδημία του κορωνοϊού.

            Οι εκπρόσωποι των εμπόρων θεωρούν αστεία τα μέτρα ενίσχυσης των εμπορικών επιχειρήσεων από την πλευρά της πολιτείας: Η ενίσχυση ειδικού σκοπού των 800 ευρώ του Μαΐου (που πολλοί συνάδελφοί τους δεν πήραν ούτε αυτή) ήταν ανεπαρκής, οι δε επιστρεπτέες προκαταβολές [που χορηγήθηκαν η μεν 1η και 2η με αυστηρά τραπεζικά κριτήρια και πολλοί συνάδελφοί τους δεν ενισχύθηκαν, ενώ από τις επόμενες (3, 4 και 5) η πλειοψηφία των επιχειρήσεων πήραν μικρά χρηματικά ποσά, που δεν μπορούν να καλύψουν ούτε ένα μέρος των λειτουργικών εξόδων] δάνεια που πρέπει να επιστραφούν και δεν μπορούν επ ουδενί να αναπληρώσουν τη χαμένη ρευστότητα και να ενισχύσουν τη βιωσιμότητά τους.

Επειδή η πρόγνωσή τους για το μέλλον δεν είναι καλή, με δεδομένο ότι διανύουμε ήδη το δεύτερο lockdown με την οικονομική δραστηριότητα να βρίσκεται σε ύφεση από το πρώτο τρίμηνο του 2020, χωρίς μάλιστα κανείς να μπορεί να προβλέψει την επόμενη μέρα και επειδή υπάρχει κίνδυνος κάποιες από τις επιχειρήσεις να μην ξανανοίξουν θεωρούν ότι το μόνο μέτρο από την πλευρά της Κυβέρνησης που θα μπορούσε να στηρίξει πραγματικά την πληγείσα οικονομική δραστηριότητα είναι η χορήγηση μη επιστρεπτέας ενίσχυσης στο ύψος του 80% του περσινού τους τζίρου, όπως έγινε σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, π.χ. Γερμανία κ.λπ.

Επίσης θεωρούν αυτονόητο μέτρο την απαλλαγή τους από τις ασφαλιστικές υποχρεώσεις καθόλη τη διάρκεια της διακοπής της εμπορικής τους δραστηριότητας. “Η μετακύλιση των επιταγών στους προμηθευτές μας κατά 75 ημέρες, καθώς και των ασφαλιστικών μας υποχρεώσεων για το άμεσο μέλλον, συμβάλει μόνο στην συσσώρευση χρεών και στη διόγκωση του ιδιωτικού χρέους” λένε οι έμποροι των εμπορικών πόλεων της Πέλλας.

Τέλος κρίνουν θετικό το μέτρο της μείωσης του ενοικίου κατά 80% κατά τους μήνες Γενάρη και φλεβάρη και θεωρούν άδικη την μη συμπερίληψη των παιδιών τους στο μέτρο της μείωσης του ενοικίου στους φοιτητές που διαμένουν σε άλλη πόλη από αυτή της κύριας κατοικίας των γονιών τους.