Κατά τη συνάντηση που πραγματοποίησε τις προηγούμενες ημέρες η Βουλευτής κ. Θεοδώρα Τζάκρη με την Ένωση Πρακτόρων ΟΠΑΠ του Νομού Πέλλας συζήτησε τα προβλήματα του κλάδου αφού για 5 μήνες μέχρι σήμερα, έχουν τα καταστήματά τους κλειστά μετά από κρατική εντολή για την αποτροπή εξάπλωσης του covid-19. Προς τούτο υπέβαλε Ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών με τον οποίο τον ρωτά για τις προθέσεις του (1) να εξετάσει την απαλλαγή των πρακτορείων ΟΠΑΠ από τις υποχρεώσεις τους για καταβολή ενοικίου σε ποσοστό 100% καθώς και την απαγόρευση των εξώσεων μέχρι το πέρας της πανδημίας, (2) να εξετάσει την απαλλαγή των πρακτορείων ΟΠΑΠ από τις ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις στον ΕΦΚΑ για όσο διάστημα διαρκεί η πανδημία και τα περιοριστικά μέτρα, (3) να εξετάσει τη μετατροπή της επιστρεπτέα προκαταβολής σε μη επιστρεπτέα, (4) να εξετάσει τη ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους που δημιουργήθηκε σε εφορίες, τράπεζες και εταιρείες κοινής ωφελείας (ΔΕΗ, ΟΤΕ κλπ) κατά τη διάρκεια της πανδημίας με πρόβλεψη για μερική διαγραφή του και αποπληρωμή του υπόλοιπου σε δόσεις στο βάθος 10ετίας και (5) να εντάξει τον κλάδο σε ειδικά προγράμματα χρηματοδότησης από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Επίκαιρης Ερώτησης
Προς: Τον Υπουργό Οικονομικών
θέμα: «Στήριξη του κλάδου των πρακτορείων ΟΠΑΠ»
Παρά το γεγονός ότι τα πρακτορεία ΟΠΑΠ, ως καταστήματα παροχής υπηρεσιών ανά τη Χώρα, έχουν τελείως διαφορετικά χαρακτηριστικά από τα καταστήματα εστίασης, εντούτοις θεωρήθηκαν ως ενιαία κατηγορία με τις επιχειρήσεις εστίασης και περιλήφθηκαν στα περιοριστικά μέτρα που αφορούν στην εστίαση και κατά συνέπεια σε κλείσιμο των καταστημάτων.
Η τήρηση των μέτρων ασφαλείας, η διατήρηση της απαραίτητης αποστάσεων μεταξύ των πελατών, η ύπαρξη αντισηπτικών παντού, η τοποθέτηση προστατευτικών ακρυλικών τζαμιών κλπ, δεν στάθηκαν ικανά να αποτρέψουν το κλείσιμο αυτών των πρακτορείων ΟΠΑΠ κατά τα δυο lockdowns που επέβαλε η Κυβέρνηση για την αποτροπή εξάπλωσης του covid-19.
Συνολικά μέχρι σήμερα για 5 μήνες, περίπου 4.000 πράκτορες (ατομικές επιχειρήσεις κατά πλειοψηφία) είχαν μηδενικά έσοδα καθώς δεν είχαν την δυνατότητα να εργαστούν ούτε ως e-shop ούτε με clickaway.
Με μεγάλη προσπάθεια το σύνολο των πρακτόρων ΟΠΑΠ κατά τους μήνες των lockdowns, προσπάθησαν να επιβιώσουν και να ανταποκριθούν στις οικογενειακές και επαγγελματικές υποχρεώσεις τουςμε μοναδικά έσοδα τα 800€ που δόθηκαν στο 1ο lockdown και τις επιστρεπτέες προκαταβολές, στις οποίες δεν συμπεριλήφθηκετο 25% των επιχειρήσεων αυτών λόγω φορολογικών ιδιαιτεροτήτων. Ωστόσο, οι επιστρεπτέες προκαταβολέςδεν παύουν να είναι δανεικά χρήματα που κάποια στιγμή θα πρέπει να επιστραφούν. Επιπλέον, διαφαίνεται αθέμιτος ανταγωνισμός από τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο διαδικτυακό στοίχημα, οι οποίες έχουν κατακλύσει τα μέσα μαζικής ενημέρωσης με διαφημίσεις.
Οι εργαζόμενοι στον κλάδο (περίπου 25.000) κάνουν έκκληση για βοήθεια και λήψη ειδικών μέτρων τα οποία θεωρούν ότι είναι απαραίτητα για την επαναλειτουργία των καταστημάτων τους, τα οποία προβλέπεται αν ανοίξουν την 1η Φεβρουαρίου.
Κατόπιν των παραπάνω ερωτάται ο κ Υπουργός:
- Προτίθεστε να εξετάσετε την απαλλαγή των πρακτορείων ΟΠΑΠ από τις υποχρεώσεις τους για καταβολή ενοικίου σε ποσοστό 100% καθώς και την απαγόρευση των εξώσεων μέχρι το πέρας της πανδημίας;
- Προτίθεστε να εξετάσετε την απαλλαγή των πρακτορείων ΟΠΑΠ από τις ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις στον ΕΦΚΑ για όσο διάστημα διαρκεί η πανδημία και τα περιοριστικά μέτρα;
- Προτίθεστε να εξετάσετε τη μετατροπή της επιστρεπτέα προκαταβολής σε μη επιστρεπτέα;
- Προτίθεστε να εξετάσετε τη ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους που δημιουργήθηκε σε εφορίες, τράπεζες και εταιρείες κοινής ωφελείας (ΔΕΗ, ΟΤΕ κλπ) κατά τη διάρκεια της πανδημίας με πρόβλεψη για μερική διαγραφή του και αποπληρωμή του υπόλοιπου σε δόσεις στο βάθος 10ετίας;
- Προτίθεστε να εντάξετε τον κλάδο σε ειδικά προγράμματα χρηματοδότησης από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ;