Ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης μιλάει κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου στην ΕΣΗΕΑ, Αθήνα, Τετάρτη 29 Μαϊου 2019. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ

«Αποποινικοποίηση της χρήσης των ουσιών χωρίς καταστολή και εμπορευματοποίηση τους»

 

Πυρκαγιά στην Κορινθία

Με τα μάτια και την ψυχή στην Κορινθία στέλνουμε την αλληλεγγύη μας τόσο στους ανθρώπους, όσο και στα δάση. Παράλληλα, θα καταθέσουμε σχετική τροπολογία για να μην υπάρξει η δυνατότητα για καμία αλλαγή της χρήσης γης σε αυτές τις περιοχές για 30 χρόνια και ελπίζουμε να την υπερψηφίσουν όλες οι παρατάξεις.

 

Τροπολογία της τελευταίας στιγμής για την Energian

Επειδή ο αρμόδιος Υπουργός ανέφερε πως δεν γνωρίζει για την κατάσταση των εργαζομένων, τον ενημερώνουμε εμείς που πριν λίγο επικοινωνήσαμε μαζί τους και μάθαμε πως 50 εξ αυτών ετοιμάζονται για απόλυση και 50 για εργολαβική εργασία. Όσο δεν υπάρχουν όροι για να μην υπάρξουν αυτές οι δυσμενείς μεταβολές για τους εργαζόμενους, καλούμε την Κυβέρνηση να αποσύρει την τροπολογία για τις εγγυήσεις και την στήριξη του ελληνικού δημοσίου στην εταιρεία.

 

Η θέση του ΜέΡΑ25 για τους ουσίες

Το μεγαλύτερο δώρο στους εμπόρους των ουσιών, είναι η μεγαλύτερη καταστολή, που αυξάνει την τιμή, μειώνοντας την προσφορά. Από την μια υπάρχει δηλαδή η καταστολή και από την άλλη η εμπορευματοποίηση, είτε δηλαδή ενισχύονται τα κέρδη μιας λούμπεν μαφίας, είτε άλλων πολυεθνικών ομίλων.

Το ΜέΡΑ25 θεωρεί πως πρέπει να υπάρξει αποποινικοποίηση της χρήσης όλων των ουσιών και παράλληλα καμία εμπορευματοποίηση της προσφοράς τους. Και επειδή θα αναρωτηθεί κάποιος πώς γίνεται αυτό; Του απαντάμε, όπως γίνεται με την τεκνοθεσία, δεν είναι ποινικοποιημένη, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι φτιάχνουμε μια αγορά εμπορίας παιδιών.

Η αποποινικοποίηση είναι το μεγαλύτερο πλήγμα στην μαφία αυτή των εμπόρων των ουσιών και παράλληλα «ξενερώνει» όπως λέει και η νεολαία τους χρήστες, ρίχνοντας την τιμή στο μηδέν. Ούτε καταστολή που συνιστά δώρο στην λούμπεν μαφία, ούτε εμπορευματοποίηση που αποτελεί δώρο για τις πολυεθνικές λοιπόν.

 

Νομοσχέδιο για την φαρμακευτική κάνναβη

Μέχρι να φέρει η Κυβέρνηση την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για την θεραπευτική κάνναβη ώστε να μπορούν να την χρησιμοποιούν οι πολίτες της χώρας μας, καλούμε την Κυβέρνηση να πάρει πίσω αυτό το νομοσχέδιο, αν και γνωρίζουμε πως δεν θα το κάνει αφού άγεται και φέρεται από συγκεκριμένα συμφέροντα.

Κρατάτε την καταστολή για την εγχώρια κοινωνία και αδειοδοτείτε ένα «χωράφι» φθηνό για τις πολυεθνικές ώστε να γίνεται εξαγωγή. Όσοι υπερψηφίσουν σήμερα το νομοσχέδιο της Κυβέρνησης δεν στηρίζουν την θεραπευτική κάνναβη, αλλά την εξαγωγή προστιθέμενων αξιών στο εξωτερικό.

Ο εθισμός είναι επικίνδυνος, αλλά δεν λύνεται με καταστολή, επιταχύνεται και αυξάνεται μέσω αυτής

 

Ο εθισμός της Κυβέρνησης στο χρέος

Ας πάμε όμως τώρα στον εθισμό της Κυβέρνησης και σε μια κακή συνήθεια των κατεχόντων στη χώρα μας. Γιατί πτωχεύσαμε το 2010; Λόγω ενός ακραίου δανεισμού για παλαιοκρατική και ολιγαρχική χρήση. Σήμερα όμως η Κυβέρνηση γιορτάζει ότι έχουμε χαμηλά επιτόκια στις αγορές λόγω της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, έχοντας εθιστεί σε έναν φθηνό δανεισμό και θέλοντας να μας πείσει ότι έχουμε θωρακίσει τη χώρα!

Έχετε εθιστεί στο δάνειο τη στιγμή που τα προηγούμενα είναι ήδη μη βιώσιμο παρά τα όσα λέτε. Αυτός ο εθισμός δεν έχει θεραπευτική αγωγή όμως και γι’ αυτό απευθύνομαι κυρίως στους Βουλευτές της συμπολίτευσης και όχι τόσο στην ίδια την Κυβέρνηση, την «Μητσοτάκης Α.Ε.» όπως την λέμε γιατί λειτουργεί σαν εταιρεία.

Μετά τον Φεβρουάριο του ‘22 τα ομόλογα της χώρας δεν θα αγοράζονται πια από την ΕΚΤ, λόγω και του πληθωρισμού στην Γερμανία που θα ανακοινωθεί σύντομα, τότε το 5ο μνημόνιο που δεν θα το πείτε έτσι θα είναι δεδομένο γιατί τα «λουριά θα σφίξουν». Αυτόν τον εθισμό η ελληνική κοινωνία λοιπόν δεν θα μπορέσει να τον σηκώσει πια.

Δεν είναι τυχαίο μάλιστα ότι με τα ίδια επιχειρήματα που ερχόσασταν και παλαιότερα, θα έρθετε στα ίδια αδιέξοδα και οι ίδιοι θα μας λέτε για την ανάγκη αναδιάρθρωσης χρέους, εφόσον βέβαια εξασφαλίσετε και πάλι τα βάρη να τα επωμιστούν ως συνήθως για μία ακόμα φορά οι εργαζόμενοι.