Το εργασιακό νομοσχέδιο της κυβέρνησης αποτυπώνει την συντηρητική της αντίληψη. Οι παρεμβάσεις που επιχειρεί, απελευθερώνουν το ισχυρό μέρος που θα συντρίψει το αδύναμο μέρος, που είναι ο εργαζόμενος», είπε μιλώντας στη Βουλή, ο τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, βουλευτής Δράμας, Θεόφιλος Ξανθόπουλος. «Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη αφήνει έκθετο τον εργαζόμενο στη βουλιμία του εργοδότη. Εχει πολύ σοβαρή ευθύνη γιατί δυναμιτίζει τα θεμέλια της κοινωνίας, τονώνει την εργοδοτική αυθαιρεσία, δημιουργεί συνθήκες εργασιακής ζούγκλας, οδηγεί σε αύξηση της ανεργίας», τόνισε.
«Σύμφωνα με την αντίληψη της κυβέρνησης, τα πάντα πρέπει να προσφέρονται στον επενδυτή για να έρθει η ανάπτυξη. Δεν την ενδιαφέρουν οι συνθήκες εργασίας», συμπλήρωσε και παρατήρησε:
-Για πρώτη φορά διασπάται η ενότητα εργασίας-μισθού. Οταν επεκτείνεται κατά δυο ώρες η εργασία και χορηγείται αντί μισθού, ρεπό, αποδεικνύεται το πρόβλημα.
– Αποτελεί νεοφιλελεύθερη ιδεοληψία ότι τα δύο μέρη, ο εργοδότης και ο εργαζόμενος, είναι ισοδύναμα, που μπορούν να διαπραγματευτούν. «Δεν το αντιλαμβάνεστε ότι το επιχείρημα αυτό αποτελεί γραφικότητα», σημείωσε.
– Τίθενται τόσες προϋποθέσεις για απεργία που την καθιστούν άνευ αντικειμένου. «Πλήττεται ο πυρήνας της με το αυξημένο προσωπικό ασφαλείας που απαιτεί το νομοσχέδιο», πρόσθεσε.
– Η κυβέρνηση ενοχλείται από τις συλλογικές συμβάσεις. «Η συλλογική διεκδίκηση και οι κοινοί αγώνες όμως έχουν κινήσει την ιστορία. Τα έχει πει ο Μπάιντεν, ότι τις ΗΠΑ τις έχτισαν οι εργαζόμενοι και τα συνδικάτα που δημιούργησαν τη μεσαία τάξη».
Ο κ. Ξανθόπουλος έκανε επίσης αναφορά και σύγκριση με το νόμο 330/1976, του τότε υπουργού Εργασίας Λάσκαρη, ο οποίος είχε διακήρυττε ότι δεν θα επιτρέψει την πάλη των τάξεων και έκλεισε την ομιλία του, με το σύνθημα των εργαζομένων της περιοχής της Δράμας που συμμετείχαν στην απεργιακή κινητοποίηση: «Το λέμε από τη Δράμα κι ακούστε το καλά, ο νόμος Χατζηδάκη θα μείνει στα χαρτιά».