-Ως αρμαγεδώνας επιδιώκει να ελέγξει όλους τους ανεξάρτητους θεσμούς
Σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση και τον υπουργό Δικαιοσύνης προσωπικά, άσκησε ο τομεάρχης Δικαιοσύνης της Κ.Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτκή Συμμαχία, βουλευτής Δράμας, Θεόφιλος Ξανθόπουλος, για την τροπολογία που κατατέθηκε νύκτα και αλλάζει τις προϋποθέσεις ορισμού Προέδρου στην Αρχή για την Καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.
«Καταθέσατε με τόσο σπουδή μια μεταμεσονύκτια τροπολογία όσον αφορά το πρόσωπο και το τρόπο επιλογής του Προέδρου της Αρχής για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Δεν καταλαβαίνω το κατεπείγον. Εχετε κάποιον για την θέση αυτή και επείγεστε να είναι έτοιμο το θεσμικό πλαίσιο;», είπε ο κ. Ξανθόπουλος και πρόσθεσε:
«Κάνω πολύ άσχημες σκέψεις,. Ερχεστε και ορίζετε για τη θέση αυτή εκτός από εν ενεργεία και συνταξιούχο δικαστικό λειτουργό. Είναι μια επιλογή που παρέχει λιγότερες εγγυήσεις λειτουργικής και προσωπικής ανεξαρτησίας ενώ για τον διορισμό του δεν θα επιλαμβάνεται το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο αλλά θα διορίζεται με κοινή υπουργική απόφαση Δικαιοσύνης και Οικονομικών μετά από πρόταση του υπουργού Δικαιοσύνης και έκφραση γνώμης της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής».
«Πρόκειται για επιλογή προσώπου αποκλειστικά από την κυβερνητική πλειοψηφία. Προφανώς είστε αποφασιισμένοι να μην αφήσετε χωρίς έλεγχο κανένα θεσμό. Σας καταγγέλλουμε ότι έχετε έρθει ως ολετήρας, ως αρμαγεδώνας όχι μόνο για την εργασιακές σχέσεις αλλά και για δομές που αποτελούν αντίβαρα στην διαρκώς επεκτεινόμενη βουλιμία της εκτελεστικής εξουσίας. Συνομολογείτε με τον τρόπο αυτό ότι δεν θέλετε να μείνει τίποτα ανεξέλεγκτο από την βουλιμία σας.ως κυβερνητική εξουσία Δεν θα το επιτρέψουμε. Δεν θα το επιτρέψει ο ελληνικός λαός», υπογράμμισε με έμφαση ο κ. Ξανθόπουλος.
Αναφερόμενος στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο για τον νέο Κώδικα Δικαστικών Υπαλλήλων, σημείωσε ότι η εύρυθμη και ταχεία απονομή δικαιοσύνης αφορά το σύνολο του ελληνικού λαού και τόνισε ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε προσχωρήσει στη σύνταξη μιας σειράς κωδίκων, μεταξύ των οποίων και για τους Δικαστικούς υπαλλήλους καθώς και σε πρωτοβουλίες επιτάχυνσης των δικών όπως το ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης δικαστικών υποθέσεων. «Επι ενάμιση χρόνο όμως η κυβέρνηση της ΝΔ δεν επέκτεινε το σύστημα ηλεκτρονικής δικαιοσύνης που της παραδώσαμε», ανέφερε.
Ο κ. Ξανθόπουλος, επανέλαβε τις σοβαρές επιφυλάξεις του για την καθιέρωση του ειδικού κλάδου επικουρίας και δικαστικής τεκμηρίωσης που δημιουργείται και έχει συγκεντρώσει την έντονη κριτική της αντιπολίτευσης, της διοικητικής ολομέλειας Αρείου Πάγου και της Ομοσπονδίας των Δικαστικών υπαλλήλων. «Δεν διευκρινίζεται ο ρόλος των υπαλλήλων αυτών, στους οποίους εκχωρούνται ατύπως, ουσιαστικά ευθύνες και δικαστικά καθήκοντα. Η τεκμηρίωση είναι βαθιά επιστημονικό ζήτημα. Ανοίγουμε τον ασκό του αιόλου και ενδεχομένως να έχουμε προβλήματα γιατί θα συμμετάσχουν στην απονομή δικαιοσύνης άτομα που δεν έχουν τις ουσιαστικά προσόντα για αυτό», είπε.
Οσον αφορά τέλος τον άλλο κλάδο της δικαστικής επικοινωνίας και διεθνών σχέσεων, παρατήρησε:
«Η δικαιοσύνη δεν έχει ανάγκη από επικοινωνιακή διαχείριση, όπως κάνει η κυβέρνηση για όλα τα θέματα. Εχει ανάγκη από βαθιές θεσμικές τομές, αποκατάσταση του κύρους της, περιφρούρηση της ανεξαρτησίας, βελτίωση υλικοτεχνικής υποδομής της».
Δείτε την ομιλία
https://www.youtube.com/watch?v=2n9tfyIsluY